FBI internette atılan her adımı takip edecek. Geçtiğimiz günlerde internet sağlayıcılardan ve sitelerden, daha kolay istihbarat toplayabilmek için "arka kapılarını" açık bırakmalarını isteyen FBI, bu prosedürün de üzerinden atlayarak bilfiil kendisi internet ajanlığını yasallaştırmayı hedefliyor. Geçtiğimiz haftalarda, FBI'ın Microsoft, Facebook, Yahoo ve Google'ın da dahil olduğu internet şirketlerine hükümet gözetimi için 'arka kapı' inşa etmelerini önerdiği kamuoyuna yansımıştı.
FBI’ın hazırladığı yasa tasarısına göre yazılımlara, sosyal ağ sitelerini, anlık mesajlaşmaları, e-mailleri izlemeyi sağlayan bir kod eklenecekti.
Ancak FBI'ın bu yasal prosedürü hayata geçirirken, kendi istihbarat yöntemlerini de fiili olarak kullanmaya hazırlandığı belirtiliyor. FBI tarafından yürütülen Yurt İçi İletişim Yardım Merkezi'nin (DCAC) faaliyetleri gizli tutulsa da bazı bilgiler basına sızmış durumda.
Buna göre, daha önce hazırlanan yasa tasarısı süreci bir yandan işlerken, öbür taraftan FBI internete kendi ajanlarını yerleştirmeye başlayacak. İstihbarat faaliyetini kendi tekeline almak isteyen ve yasal prosedürü by-pass etmek isteyen FBI, internetteki ajanları sayesinde takip edilmesi yasal olmayan yurttaşların Skype konuşmalarını, anlık mesajlarını ve fare ya da klavye ile yapılan neredeyse tüm bilgisayar hamlelerini kontrol edecek.
Cnet'ten Declan McCullagh'nın hazırladığı raporda, DCAC'nin henüz resmi bir internet sitesi bulunmuyor. Buna rağmen, Merkez, Kongre'den kendisi için 8 milyon dolarlık bir ödenek talep ediyor. McCullagh, FBI tarafından kontrol edilen DCAC'in hedefinin, "yasa koruyucularının elektronik istihbarat kapasitesi ile kamu erişimine sunulan çeşitli ve çok sayıda iletişim aracı arasında gittikçe açılan teknolojik boşluğa yönelmek" olduğunu belirtiyor. Aslında FBI, telefon dinleme yöntemlerinin eskisi kadar kolay olmadığını söylemiş oluyor:
"ABD kanunlarının en önde gelen sorunu, şu anda bulunan ve gelişmekte olan, müşterilerine yeni ve geliştirilmiş hizmetler ve özellikler sunmaya devam eden haberleşme sağlayıcılar üzerindeki yasal elektronik dinleme yeteneğindeki azalmadır. Bu konuya eğilmek, yasal suç takibi açısından yasa koruyucuların yeteneğini sürdürebilmek açısından kritik önemdedir."
Geçtiğimiz sene, Adalet Bakanlığı tarafından DCAC'nin görevleri, "yasa koruyucu makamlar arasındaki teknoloji paylaşımlarını düzenlemek" ve "haberleşme endüstrisi ile daha etkili ilişkiler kurmak" olarak tanımlanmıştı.
Geçtiğimiz sene Kongre'de konuşan dönemin FBI Şefi Valerie Caproni, "yasaları güçlendirmek ve kamu düzenine yönelik tehditlerde yurttaşları korumak için, elektronik iletişimde mahkeme onaylı dinleme yeteneğimiz büyük önem taşıyor" demişti. Caproni ayrıca hizmet sağlayıcıların sıklıkla mahkeme kararlarına uyum göstermediğini, ancak hükümetin ve servis sağlayıcının yoğun zaman harcaması sonucunda istenen noktaya gelindiğinden yakınmıştı.
Hükümetin iş ilanlarının yayınlandığı USAjobs.gov sitesinde, FBI'ın DCAC'a yıllık 136 bin dolara iki eleman almak için ilan verdiği belirtiliyor. Elemanlarda, "elektronik istihbarat operasyonlarını yönetme tecrübesi" aranıyor.