A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

İki yılda nasıl profesör olunur?

Kategori Kategori: 'Hayır'lı Demokrasi | Yorumlar 1 Yorum | 05 Mayıs 2012 06:03:28

Antalya, Akdeniz Üniversites'ndeki akademik skandalı konuşuyor... Antalya Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ndeki profesörlük ataması akademik bir skandalı ortaya çıkardı. Aynı bölümde görev yapan iki doçentin başvurusunu değerlendiren jüri, beş yılık doçent olan Günseli Orhon yerine, iki yıllık doçent olan Şerafettin Karakaya'yı atadı. Ancak durumu yargıya taşıyan Orhon'un mücadelesi Akdeniz Üniversitesi'ndeki akademik skandalı ortaya çıkardı.

Atamanın ardından hızla anabilim dalı başkanı yapılan ve üniversite senatosuna atanarak hızla yükselen Karakaya’nın doçentliğiyle ilgili mahkeme kararının, Danıştay tarafından iptal edildiği ortaya çıktı.

AKADEMİK BİLİNÇ SKANDALI ORTAYA KOYDU

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği’nin yayını olan ‘Akademik Bilinç’ bülteninde, üniversitelerdeki akademik yükseltmelerin geldiği boyutu gözler önüne seren çarpıcı bir skandala yer verildi. Akademik Bilinç Bülteni’nin Nisan 2012 sayısında yer alan habere göre, 15 Mayıs 2011 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından akademik kadro ilanı verildi. Eğitim Bilimleri bölümü için açılan bir profesörlük kadrosuna Doç. Dr. Günseli Orhon ile aynı bölümde görev yapan Doç. Dr. Şerafettin Karakaya başvurdu. Ancak kadroya Şerafettin Karakaya atandı. Doç. Dr. Günseli Orhon da, Karakaya’nın doçentlik belgesinin şaibeli olduğu ve kurulmuş olan profesörlük jürisinin usulsüz olduğu gerekçesiyle atamaya itiraz ederek iptali için İdari Mahkeme’ye başvuruda bulundu.

MAHKEME KARARIYLA DOÇENT OLDU

Doç. Dr. Orhon’un iddiaları akademik bir skandalı da ortaya çıkarttı. Doçentlik unvanını Mayıs 2006’da Üniversitelerarası Kurul’dan alan ve 5 yıl fiilen Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı’nın kurucu öğretim üyesi olan Orhon, ana bilim dalı başkanı olarak doçentlik kadrosunda çalışıyordu. Profesörlük için başvuran Şerafettin Karakaya’nın ise, doçentlik unvanını 2010 Kasım’ında aldığını kaydedildi. Yükseköğretim mevzuatında, profesörlük kadrosuna başvuran kişilerin en az 5 yıl fiilen doçent olarak görev yapmaları gerektiğinin altı çizilen haberde, “Şerafettin Karakaya ise, kendisinin aslında 2006 yılında girdiği doçentlik sınavında jüri üyelerinden birisi tarafından haksızlığa uğradığını, bu nedenle İdari Mahkeme’ye başvurduğunu, mahkemenin de kendisine doçentlik unvanı verdiğini ileri sürdü” ifadelerine yer verildi.

‘REKTÖRLÜK GÖREVİ İHMAL ETTİ’

Karakaya’nın, 2010 yılında girdiği doçentlik sınavında jüri üyelerinden birisi tarafından  haksızlığa uğradığı savıyla idari mahkemeye başvurduğunu ve idare mahkemesinin de kendisine doçentlik unvanını verdiğini iddia ettiği bilgisine yer verilen haberde, Karakaya’ya aslında idare mahkemesi tarafından 2010 yılında verilen doçentlik unvanının, 2006 yılına hitaben verildiği kaydedildi. Bu durumda Doç. Dr. Karakaya’nın bu görev süresini tamamlamadan profesörlük kadrosuna başvuramayacağının altı çizilen haberde,  başvursa bile talebinin rektörlük makamı tarafından geri çevrilmesi gerektiği vurgulanarak,  “Karakaya 5 yıl önce zaten doçent olduğunu, bu nedenle de profesörlük kadrosuna başvurma hakkı olduğunu söylemiştir. Özellikle geçmişe yönelik bu tür tartışmalı bir uygulamayı talep eden ve idari mahkeme kararı ile alındığı iddia edilen unvanla ilgili rektörlük makamının Danıştay’ın kesinleşmiş kararını dikkate almadan atama yapması, görevde ihmal zafiyetini doğurmuştur” denildi.

KARAKAYA’NIN BAŞDÖNDÜREN YÜKSELİŞİ ŞAŞIRTTI

Bu gelişmeler üzerine durumu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman’a aktaran ve haksızlığa uğradığını ifade eden Orhon’a dekanın yanıtı, idare mahkemesi kararına atıfta bulunularak Karakaya’nın kendisinden on gün önce doçent olduğu yönünde olduğu kaydedilen haberde, her iki adayın başvurularını değerlendiren jürinin, açılan kadroya Karakaya’yı atadığı belirtildi. Atamadan iki gün sonra Eğitim Fakültesi Dekanı tarafından Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Başkanı olarak atanan Karakaya’nın, bu hızlı atamaların ardından iki hafta içinde de hem Eğitim Fakültesi Kurulu’na hem de Yönetim Kuruluna seçildiği belirtilirken, hızlı yükselişi bununla da sınırlı kalmayan Karakaya, üniversite senatosunda eğitim fakültesi senatörü olarak atandığı ifade edildi.

DANIŞTAY KARAKAYA’NIN DOÇENTLİĞİNİ İPTAL ETMİŞ

Bu gelişmelerin ardından yasal hakkını kullanarak duruma itiraz eden Doç. Dr. Günseli Orhon, gelişmeyi idare mahkemesine taşır. Orhon’a göre idare mahkemesi kararıyla 5 yıl öncesine dayalı doçentlik unvanıyla profesörlük kadrosuna başvurulamaz. 14 Mart 2012 tarihinde Orhon’un başvurusuna yanıt veren idare mahkemesi, Karakaya’ya doçentlik unvanını veren mahkeme kararının Danıştay tarafından iptal edildiğini bildirir. Bu bilginin ardından üniversitelerde yaşanan atama skandallarından biri daha gün ışığına çıkar. Buna göre mahkeme kararıyla 5 yıl öncesine dayalı doçentlik unvanıyla profesörlük kadrosuna başvurmak çok açık bir usulsüzlükken, Karakaya’nın Danıştay’ın iptal yazısına rağmen bu başvuruyu yapması ev üniversite yönetimi tarafından atamasının yapılması çifte skandal olarak adlandırılıyor.

EĞİTİM FAKÜLTESİ İKİ YILLIK DOÇENTE TESLİM EDİLDİ

Konuyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğinin belirtildiği haberde, bu gelişmenin bir atanma meselesini aştığı belirtilerek, “yaklaşık bir yıldır idari görevlere getirilen, akademik kurula ve yönetim kuruluna ataması yapılan bir profesörün aslında doçentliği aldığı tarih 2010’dur. Yani iki yıllık bir doçent, şu anda Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde hak etmeden atandığı anabilim dalı başkanı olarak görev yapmakta, tüm akademik ve idari görevlerini ‘profesör’ kadrosuyla yürütmekte ve bu şekilde haksız gelir ve prestij elde etmektedir” görüşüne yer verildi.

DEVLETİ KANDIRANLAR FATURAYI ÖDESİN

Akademik Bilinç Bülteni’nde yer alan haberde, Karakaya’ya profesörlük kadrosu veren jüri üyelerinin özgeçmişlerine de değiniliyor. Beş jüri üyesinden ikisinin eğitimci olmadığı bilgisine yer verilen haberde, bir jüri üyesinin de eğitim programları ve öğretim alanında yer almadığının altı çizilirken diğer bir jüri üyesi olan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman’ın eğitimci değil, siyaset sosyoloğu olduğu kaydedildi. Öte yandan jüride yer alan üyelerden ikisinin Doç. Dr. Karakaya’nın lisans döneminden sınıf arkadaşı ve mesai arkadaşı olmalarının kişisel ilişki şüphesi yarattığı öne sürülen haberde, “Doç. Dr. Şerafettin Karakaya’nın kendi unvanıyla ilgili Danıştay iptalini bilmemesi mümkün olamayacağına göre, kime ve neye güvenerek profesörlük kadrosuna başvurmuştur? Kime güvenerek, bu kadroyu hem yayınlarıyla, hem de görev süresiyle gerçekten hak eden diğer bilim insanının kadro hakkını işgal etmiş ve etmeye devam etmektedir? Akdeniz Üniversitesi yönetimi neden ve nasıl idari mahkeme kararıyla alınan bu şaibeli doçentliğin akıbetini ve temyiz sürecini inceleme gereği duymamış, kararla ilgili son nokta olan Danıştay kararını istememiştir? Tüm akademisyenler adına, bu soruların yanıtsız kalmaması  gerekir ve yanlış kararların faturası bu kararları alan, devleti kandıran kişilerce bir an önce ödenmelidir”denildi.

Akdeniz Üniversitesi’nde tartışmalara neden olan skandalla ilgili yargı süreci devam ederken, Karakaya’nın doçentliğinin Danıştay tarafından iptal edilmesine ilişkin yazının YÖK Hukuk Müşavirliği tarafından Akdeniz Üniversitesi’nin ilgili kuruluna gönderildiği öğrenilirken, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin resmi web sayfasında Karakaya’nın unvanının ‘Prof. Dr.”, aynı sayfadaki akademik özgeçmiş bölümünde ise ‘Doç. Dr’ olarak belirtilmesi dikkat çekti.


Yusuf Yavuz

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

arzu { 22 Ekim 2012 07:13:39 }
şerafettin karakayadan herşey beklenir.kendisi çeşitli komplekslerini yenmek adına pek çok öğrencinin canını yakmış gereksiz stresler yaşatmıştır.yaşadığı şeylerde bunlarında etkisi vardır
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git