A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

"Bu yaşananlar bir bahar değil, tarihsel bir gerileme"

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | 14 Şubat 2012 09:55:12

Suriyeli büyük şair Adonis, başlangıcında büyük heyecan duyduğu "Arap Baharı"nın geldiği noktadan çok rahatsız. Adonis, karşı karşıya olduğumuz sürecin bir uyanış değil, tarihsel bir gerileme olabileceğini düşünüyor. 2008'de Mahmud Derviş yaşamını yitirdiğinden bu yana birçokları için Arapça'nın yaşayan en büyük şairi, Adonis. 1930'da Suriyeli Alevi bir ailede dünyaya gelen Adonis, 82 yaşında halen edebi faaliyetini çeşitli dergiler çıkartarak sürdürüyor.

Adonis bir sosyalist değil, hatta bir radikal de değil. Ancak sağduyu sahibi bir aydın. Ve Suriye'de yaşananlar, Adonis'i başlangıçta çok heyecanlandıran "Arap baharı" konusunda çok temkinli bir noktaya sürükledi.

Gerçek adı Ali Hamid Said Esber olan şair, bir sene önce Tunus ve Mısır'daki ayaklanmalar başladığında o kadar heyecanlanmıştı ki, kendi kendine ufak şiirler yazarken buluyordu kendini. Haziran ayında Lübnan'ın es Sefir gazetesinde Beşar Esad'a bir açık mektup yazarak, Suriye'deki rejimi "şiddete dayalı bir güvenlik rejimi" olarak nitelemiş, demokrasiye geçilmemesi durumunda ülkenin cehenneme doğru ilerlediğini söylemişti.

Ancak süreç, Adonis'i çok temkinli davrandığı bir noktaya sürükledi. 27 Ocak'ta Guardian'da yayımlanan mülakatında Adonis, "Bu baharı yaratan Arap gençliği, ilk defa Araplar batıyı taklit etmiyor - bu sıradışı bir şey. Ancak buna rağmen, bu devrimci anın meyvesini yiyenler islamcılar, tüccarlar ve Amerikalılar oldu" diyordu.
Adonis, dün Avusturya'nın Profil dergisine röportaj verdi. Röportajın çevirisi, Almanyalı Kürt gazeteci Melda Çiçek tarafından çevrilerek blogunda paylaşıldı.

"Tunus Burgiba'nın gerisine düştü"

Suriyeli şair, memleketinde henüz bir iç savaşın yaşanmadığını, ancak bunun olabileceğini ve bir felaket olacağını düşünüyor. "Arap Baharı"nın başlangıcından bir yıl sonra bilançonun pek olumlu olduğunu düşünmüyor: "Elbette olanaklar var. Ancak pratik olarak pozitif bir bilanço mümkün değil. Tunus'a bakınız. Bugün ülke, Habip Burgiba'nın da gerisine düştü. Burgiba rejimi laik idi. Şimdi ise İslamcılarca yönetiliyor."

Yaşamı boyunca laikliğin bir savunucusu olmuş olan şair, sürecin islamcıları iktidara getiren bir noktaya gelmesinden rahatsız. Bu nedenle de derginin muhabiriyle tartışıyorlar. Adonis Arap ülkelerinde halkın örgütsüzlüğüne işaret ederek, "bir tek köktendincilerin ciddi bir örgütlenmeye sahip olduklarını" söyleyince, muhabirin kafasındaki çerçeve bozuluyor:
profil: Lütfen ama! Bugün Humus ve Hama'da sokaklara çıkan ve katliamdan geçirilenler İslamcı değil ya.

Adonis: Bunu nereden biliyorsunuz?

profil: Bütün muhabirler bunu söylüyor. El Cezire de.

Adonis: Ve bunlara inanıyor musunuz? Muhaliflerin büyük çoğunluğu köktendincilerden oluşuyor. Ben radikal bir şekilde rejime karşıyım ama muhalefeti de desteklemiyorum. Çünkü ben, askeri diktatörlükten dini diktatörlüğe geçişe katkı sunmak istemiyorum.
"Bu tarihsel bir gerileme"

Muhabir, Adonis'e islamcılaşmanın gerçekçi olup olmadığını, Mısır'da İran'a benzer bir teokratik yapının veya bir çeşit halifeliğin kurulup kurulmayacağını sorunca, Adonis "Halifeliğe hiç gerek olmaz" diyor, "Dini eğilim yeterlidir. Bu en azından tarihsel bir gerileme. Bununla alakam olsun istemiyorum. Arap dünyasındaki devrim - ki bütün zeminlerde modern çağdan çok ortaçağa yakındır - laik olmazsa başarılı olmayacaktır. Din ve devleti ayırmazsak, kadınlara tam eşitlik vermezsek ve kendimizi şeriat yasalarından kurtarmazsak, sadece bir despotluğun yerine bir başka despotluk koymuş olacağız. Askeri diktatörlük düşünceyi kontrol ediyor. Ama dini diktatörlük hem düşünceyi ama hem de bedeni, dili ve günlük yaşamı kontrol ediyor. Bu ise topyekun diktatörlüktür."

Adonis, dine dayalı devletler konusunda çok net. "Bu bölgede, dine dayalı bir devletin olduğunu unutmamalı: İsrail. Bizim orada başka dini rejimlere ihtiyacımız yok" diye altını çiziyor.

"Dış müdahale isteyerek mücadele olmaz"

Adonis, mücadelenin geri çekilmesi yanlısı da değil. "Halk mücadelesini sürdürmeli ama dini ideoloji olmadan. Özgürlük için ölmeye hazır olmalı" diyor, fakat batıdan yardım talebinde bulunan mücadele tarzını mahkûm ediyor. "Bu olmaz. Halk, Amerikalılardan, Fransızlardan, Türklerden kurtarılmayı dileyemez ki. Ya da Suudilerden. Onlar kendilerini korkunç bir rejimden kurtarmalı. Bütün bu olup bitenler onursuz ve acınacak bir oyun."

Muhabirin "Dolayısıyla dış müdahalelere karşısınız" sorusuna Adonis şöyle yanıt veriyor: "Evet, özellikle de askeri müdahalelere. Arap ülkelerinden müdahale çağrıları tamamen yanlış. Bir devletin temelleri nasıl, daha önce o ülkeleri sömürenlerin yardımıyla döşenebilir? Batı illa Arapları kurtarmak istiyorsa, o zaman Filistinlilerle başlasın. O zaman 50 yıldan beri sistematik bir şekilde bastırılan ve imha edilen bu halk için bir şeyler yapsın. Bu konuda ikiyüzlülük yapılmamalı."

"Suriye ayaklanması bir propaganda"

Muhabir, bu defa "Suriye'de binlerce insan vuruluyor. Muhalefet yardım istiyor" diyor, Adonis şöyle yanıt veriyor: "Şunu anlamalısınız: Suriye'de bütün ülkeyi kapsayan bir ayaklanma yok. Ayaklanma Hama, Humus, Türkiye sınırı bölgesinde. Ama bir bütün olarak Suriye toplumu kıpırdamadı. Peki ya Şam, Halep, Latkiye? Ülkenin merkezlerinde durum sakin. Suriye toplumu Yemen'deki toplum gibi hareket etseydi, o zaman her şey değişirdi."

Muhabir saf değiştiren askerleri ve "Özgür Suriye Ordusu"nu hatırlatınca, Adonis bu defa "Bütün bunlar propaganda" diyor, "Bunlar gerçek olsaydı, gerçekten de üst düzeyli subaylar taraf değiştirmiş olsaydı, rejim sonuna gelmiş olurdu."

"Müslüman Kardeşler faşist, bildiğimiz faşist"

Adonis'in islamcı hareketi ısrarla mahkûm etmesi karşısında muhabir, "Ama Müslüman Kardeşler daha çok ılımlı bir İslamı temsil ediyor" itirazında bulunuyor. Adonis ise net: "Ilımlı İslam diye bir şey yok. Ilımlı Müslümanlar var, evet. Ama ılımlı İslam yok. Eğer Batı'nın bir ılımlı İslama ihtiyacı varsa, Suudi Arabistan'da başlasın ya. Amerika'nın ve Batı'nın Arap dünyasına ilişkin politikasına karşıyım. Onların mantığını paylaşamam, paylaşmam. Müslüman Kardeşler faşistler, bildiğimiz faşist. Saçma değil mi: 200 yıl önce Muhammed Ali Paşa Mısır'ın moderniteye giden yolunu açtı. Şimdi ise iktidardaki Müslüman Kardeşlerle bu kapılar yeniden kapatılıyor."

Adonis'in yaklaşımının, Avusturyalı muhabirin kafasındaki çerçeveye uymadığı çok açık. Adonis "Arap dünyası bana göre kayıp" diyor. Belli ki büyük hayal kırıklığına uğramış olan muhabir, "Yaşayan en büyük Arap şairin, 'uyanış'ın başlangıcından bir yıl sonra, Arap dünyasının kayıp olduğunu söylemesi hayret verici değil mi?" diye soruyor. Adonis, "Dini diktatörlüklerle karşı karşıya bırakılmaktansa kayıp olmak daha iyi" diye yanıtlıyor.

Kaynak : soL.org.tr

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git