Yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 278. maddesi 'ilk meyvesi'ni verdi. DHA (Doğan Haber Ajansı) muhabiri, "emniyete haber vermedi" diye yargılanıyor.
Beytüşşebap Savcılığı, öldürülen bir PKK'lının cenazesinde, atılan 'suç unsurlu' sloganları adli ve idari makamlara bildirmediği gerekçesiyle Doğan Haber Ajansı Muhabiri Emin Bal hakkında dava açtı. 278. maddeye göre; işlenmekte olan bir suçu adli veya idari mercilere bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor.
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) yürürlüğe girdiği 2005'te en çok eleştirilen düzenlemelerin başında 278. madde geliyordu. Meddeye göre; işlenmekte olan bir suçu adli veya idari mercilere bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor. Maddenin gerekçesinde; düzenlemenin kaçırılan bir kişinin yerinin bilinmesine rağmen bildirilmemesi, elektrik hırsızlığı yapıldığının bilinmesine rağmen sessiz kalınması gibi hallerde uygulanacağı belirtiliyor. Düzenleme, gerekçesindeki uyarılara rağmen, tüm vatandaşları 'muhbirlik yapmamaları halinde' suçlu konumuna düşüreceği nedeniyle eleştirilmişti.
Gazetecilikte 'bir ilk'
Beytüşşebap Savcılığı, gazeteci Bal hakkında haber yapmak için takip ettiği öldürülen bir PKK'lının cenazesinde atılan suç unsuru taşıyan sloganları savcılığa ya da emniyete bildirmediği gerekçesiyle dava açtı. Savcılık, dava açarak hem bir ilke imza attı hem de 278. madde konusundaki eleştirileri haklı çıkardı. Bal'ın bu suçtan mahkum olması, Yargıtay'ın da kararı onaması halinde muhabirlik, 'muhbirlik'le birlikte icra edilmek zorunda kalacak. Emsal teşgil edecek karardan sonra gazeteciler, 'suç unsunlarını' yetkililere bildirmek zorunda olacak. Gazetecilerin hangi olayda, hangi suçun işlendiğini bilmeleri için, ceza mevzuatını yargıçlardan bile detaylı biçimde öğrenmesi zorunlu hale gelecek.