Hastanede tedavileri devam eden Taşvanlı Eti Gümüş işçileriyle görüşen hekimler altı ayda bir yapılması gereken testin bazı çalışanlara hiç yapılmadığına dikkat çekti. Hekimler, sınır değerlerin üzerinde ağır metal kirliliğine rastlanan ve tedavilerine Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde devam edilen Eti Gümüş AŞ'deki işçilerin 6 ayda bir yapılması gereken tetkiklerinin zamanında yapılmadığına dikkat çekti.
Metalurji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Savaş ise işçilerin idrarlarında normal düzey kabul edilen 25 mikrogram/litrenin yaklaşık 5 katı üzerinde arsenik çıktığını belirtti.
İşçilerin yüzde 92’sinde yüksek çıktı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ankara Tabip Odası’ndan (ATO) hekimler hastanede tedavileri devam eden işçilerle görüştü. ATO Başkanı Bayazıt İlhan, işletmenin ağır metal kirliliğine rastlanan işçileri laboratuvar sonuçlarını vererek gönderdiği, kendi imkânları ile sağlık kurumlarına başvurmalarını istediği, çalışanlardan 92’sinde verilerin yüksek çıktığına dikkat çekti. İlhan, “İşyeri hekimi de sevk etmemiş. İşverenin bir çalışanı tarafından sevk edilmişler” diye konuştu. Ciddi bir işçi ve çevre sağlığı sorunu ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayan İlhan 6 ayda bir test yapılması gerekirken bir işçinin iki yılda bir kere test yapıldığını, 7 yıldır kurumda çalışan güvenlik görevlisinin de kendisine hiç test yapılmadığını ifade etti.
‘Arsenik Kütahya’yı tehdit ediyor’
TTB, ATO, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Metalurji Mühendisleri Odası temsilcileri dün ortak açıklama da yaptı. ATO Genel Sekreteri Selçuk Atalay, üretimden uzak olan yerde çalışan işçide bile işletmenin içindeki işçi ile aynı sonuçlar çıktığına dikkat çekerek “Yapılan tetkiklerde arsenik aşçıda bile var. Dolayısıyla arseniğin toz, toprağın içinde olduğu anlaşılıyor. Bunun Kütahya genelinde olma ihtimali de vardır” dedi. Atalay, “çok tehlikeli işyeri” sınıfında yer almasına karşın uzun süredir haftada bazı günler işyeri hekimi çalıştırdığına da dikkat çekti.
‘Çocuklara özel önlem alınmalı’
Meslek hastalıkları hastanesi tarafından işletmeden istenen yıllık periyodik sağlık muayene raporlarının da alınamadığına işaret eden Atalay, “Bugün itibarı ile işletmenin kayıtlı işyeri hekimi de tespit edilememiştir” dedi. Atalay, köylülerin de ağır metal kirliliğine maruz kaldıklarını kaydetti. Bölgedeki çocukların özel olarak ele alınması, hızlıca taramadan geçirilmesi gerektiğini belirten Atalay, tehdidin tüm Kütahya halkı için geçerli olabileceğinikaydetti.
Toplu insan ölümleri olmadan konuya el atılmasını, tesisin hemen kapatılmasını ve sağlık taraması başlatılmasını isteyen Metalurji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Savaş, işletmedeki 800 işçiye hâlâ test yapılmadığını söyledi.
Kaynak : cumhuriyet | Mustafa Çakır