A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Dağlar atamadım sevdamı

Kategori Kategori: Güneşten Damlalar | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Deniz Günal | 29 Haziran 2011 11:50:42

Güne gün ömre ömür... Gün gelir gece çürür... Tomurcuklar çiçekler... Düşer ardına büyür... Laf anlamaz söz dinlemez oldu gönlüm... Dağlar sevdamı atamadım ben... Dağlar sevdamı söküp söküp atamadım ben!

Ahmet Özyurt
Tavandan Allahüekber diye haykıran güruhun sesleri gelirken perde değişir.
Perdede Ahmet’in resmi: Ahmet Özyurt geçti bu dünyadan. 1972de doğdu, 21 yaşında Sivas’da yakıldı.

Anlatıcı Erkek: Düşünmeyi, düşündüklerini paylaşmayı, yazmayı, sporu, halk oyunlarını, semahı çok seviyordu Ahmet Özyurt. Ablası,  onun yüzündeki gülümsemesi, içtenliği, kibarlığı ile insanları hemen kendine bağladığını söylüyor.
 
Abla elinde günlükle çıkar. Sayfalardan okur.
 
Abla: 15 yaşında günlük tutmaya başladı. Bir sayfasına şöyle yazmış. Hayatın hep acılarını aklına getiren kişi mutlu değildir. Gerçekten mutlu kişi içinde bir iyilik hisseden kişi demektir. Uzun ve mutlu yaşamayı hak etmişti kardeşim.
 
Bir başka sayfasına da şöyle yazmış günlüğünün. Önemli olan küçük konularla oyalanmak değildir. Önemi olan insanlık adına bir şeyler yapmaktır. Kimbilir ne güzellikler katacaktı hayata, insanlığa... Yobazlar yaktılar onu.
 
Günlüğün bir sayfasını çevirir ve okur.
 
“Yaşama sevincimi artırmak ve kendimi çalışmaya yöneltmek istiyorum. Düşünmek, doğruyu bulmak ve kendime güvenmek istiyorum. Sorunlardan kaçmamak tersine üzerlerinde düşünmek gerek.”
 
O gün askere gider gibi uğurlamıştık. Gezmesi, eğlenmesi için göndermiştik. Oysa ne oldu?
 
Yobaz sesleri gelir dışardan. Sesler çok yüksek verilmeyecek.
 
Kardeşim her yönüyle mükemmel bir insandı. Çok iyi bir insandı o. Başarılı ve mutlu olmayı fazlasıyla hakediyordu.
 
Biz hep hayal kurardık, bir gün evlenip de çocuklarımız olunca onları ne kadar seveceğimizi düşünürdük. O çocukları çok severdi. Çocuklar da onu. Bu hayallerimiz asla gerçekleşemeyecek artık.
 
 
 
Handan Metin
Perdede Handan’ın resmi. Bu dündayan Handan Metin geçti. Divriği Cürekte 1974’de doğdu. 19 yaşında Sivas’da yakıldı.
 
Sahneye genç bir kız gelir.
 
Arkadaş: Handan! 
 
Her gidişin ardı süslenir. Sonra, maskeler takılır, yaşamın alışılmış döngüsüne ayak uydurulur. İnsana dair unutulması gereken ne varsa... yeniden yeniden yaşanır. Her gün aynı utanmazlık.. daha da arsızca... ama sen bu kirliliğin hep dışında kaldın. Ve şimdi sonsuza kadar uzaktasın... ah Handan... sana seslenmek için kirletilmemiş sözcükler bulamıyorum bağışla... sen yok olunca... sizler yok edildikçe daha da zorlaşıyor...
 
Otelin dışındaki bağrış sesleri gelmektedir.
 
Handan... Handan..  yaşamımda iyiye güzele hizmet eden herşey seninle gitti.. yüreğimin yarısı gitti.. nasıl anlatırım bu özlemi.. sensiz dünya daha kötü Handan.. her yanımız puşt zulası! Neye sarılacağım.
 
Otelin dışından  sesler gelir  daha da yükselir…  sahne kararır.
 
 
 
Hasret Gültekin
Perdede onun resmi vardır. Bu dünyadan Hasret Gültekin geçti. 1 Mayıs 1971’de Sivas’ın İmran kazasında doğdu. 22 yaşında Sivas şehrinde yakıldı.
 
Anlatıcı Kadın: Hasret’in bu kısacık ömrüne sığdırdığı bir öğreti vardır. Sanatçı kendi halkının değerlerine shaip çıkarak yaşayabilir. Tarih bilincini, Anadolu’da yaşayan uygarlıkların, kavimlerin, beyliklerin, aşiretlerin ve bütün etnik kültürlerin zenginliklerini araştırarak oluşturmaya çalışırdı. Ne ararsak Anadolu’da bulacağız derdi.
 
Ana dili Kürtçeydi. Çok güzel bir diksiyonu vardı. Kırmanci, Dımili, Sorani de bilirdi. Nerelisin diye sorulduğunda, üstüne basa basa Koçgirliyim Kürdüm derdi. Gencecik yaşına karşın, Kürt müziği üzerine önemli çalışmaları olan sayılı isimden biridir hala.
 
Zakirler Dağlar Atamadım Sevdamı adlı türküsünü okur.
 
 
 
İnci Türk
Bu dünyadan İnci Türk geçti. 1971 yılında Eskişehir’de doğdu. 22 yaşında Sivas’da yakıldı.

Anlatıcı erkek konuşurken, iskemleye Serdal Canik gelip oturur.
 
Anlatıcı Erkek: Odasındaki panoya Lorca’nın bir şiirini yazıp asmış İnci.
 
Ölürsem açık bırakın balkonu
Çocuk portakal yer
(balkonumdan görürüm onu)
Orakçı ekin biçer
(balkonumdan duyarım onu)
Ölürsem
Açık bırakın balkonu
 
Serdal Canik (arkadaş): Yunus Emre Kültür Merkezinde katıldığımız tiyatro kurslarından birindeydik. Hepimizin sahnede bütün yeteneğimizi kullanarak en olağanüstü kadın ya da erkek olduğumuzu kanıtlamamız gerekiyordu.  Süre tanındı. Herkes sahneye teker teker çıkıp nasıl en iyi en dürüst en güzel olduğunu haykırmaya başladı. Sıra İnci’ye gelince sahnenin ortasına geldi ve “ben dünyanın en mutlu insanıyım çünkü benim için çok değerli bir insanın sevgisini yüreğimde taşıyorum” dedi ve indi.
 
 İnci ile Muammer sözlenmişlerdi. Muammer’i çok seviyordu. Ama İnci’nin yüreği yalnızca Muammer’i değil, sevdiği herkesi taşıyacak kadar engindi. Gözlerinden taşıyordu adeta sevgisi..
 
 
 
Muammer Çiçek
Bu dünyadan Muammer Çiçek geçti. 1967 yılında Tokat’da doğdu. 26 yaşında Sivas’da yakıldı.
 
Anlatıcı Kadın: Muammer Çiçek... Kavgayı hiç sevmeyen, cahilden uzak duran, Cumhuriyet değerlerine bağlı bir ailenin çocuğu. İnci’yi seviyor. Pir Sultan Abdal oyununu yönetiyor. Skeçler yazıyor. Oyunculuk yapıyor. Aynı zamanda Mühendislik ve Mimarlık fakültesi mezunu bir Şehir Planlamacısı. 1992 yılında Sivas ilinin nüfus, ulaşım, istihdam tahminlerini yapmış. Toplu kırım tahminlerini değil. Onu ne yazık ki yaşayarak gördük. 1993 2 Temmuz... Sivas Şeriat Güçlerinin Etki Alanıdır.
 
Anlatıcı kadın konuşurken iskemleye Serdal Canik oturur.
 
Serdal Canik: Muammer çok şakacıydı. Sanki herkesi güldürmek, hep gülmek için yaratılmıştı. Dernekte tiyatro grubu genişletildiğinde katılmıştı aramıza. Önceleri dede ve molla rollerindeydi. Özellikle mollada çok başarılıydı. Mollanın kimliğinde beliren çarpıklıkları öyle güzel veriyordu ki, izleyiciler gülmekten kırılıyordu. Sonraları kara kadı rolünü aldı. Zaten, nerede bir eksik olsa hemen o role girerdi. Kara kadıyı da öyle başarıyla mizaha dökmüştü ki... Bir süre sonra tiyatronun vazgeçilmezi, derken yönetmeni olmuştu. Oyun iyice yerleşmişti. Pek çok yerde sergiliyorduk oyunumuzu. Turhal’da, Hacı Bektaş’da, Yunus Emre Kültür Merkezinde, Küçük Tiaytro’da... Ne yazık ki 2 Temmuz’da Sivas’da oynayamadık. Sevgili Muammer.. Koltuğunun altında hiç birini düşürmeden bir sürü karpuz taşıyan, direngen ve kararlı can... Gülüşün İnci ile fotoğrafında dondu kaldı. 
 
Sahne  kararır.
 
Sehergül Ateş
Perde... Bu dünyadan Sehergül Ateş geçti. 1967 yılında Tokat’da doğdu. 26 yaşında Sivas’da yakıldı.
 
Anlatıcı Kadın: Sehergül’ün iş yerinde 40 kadar çiçeği varmış. Her sabah günaydın ben geldim diye seslenirmiş onlara, hepsini okşar, konuşurmuş onlarla. Yaşamını güzelleştirmeyi bilen, yarına umutla bakan, sevgi dolu bir genç kız... Diğer güzel insanlarımız gibi.. Ve apansız yiter gider Sivas’da...
 
Babası (Musa Ateş): İnsanlıkla, Türklükle, İslamlıkla bir ilgileri bulunmayan, insana dair tüm hasletlere ters düşen bu akıl almaz vahşeti işleyen çağdışı yaratıkları kötülemek için sözcük bulamıyorum.....
 
Hz. Muhammet’e soruyorlar. Müslümanlık ne demektir. Dürüst ahlaktır diyor. Dürüst ahlak nedir diye soruyorlar. Ne kendinizi ne başkasını incitmemektir diyor. Dikkatinizi çekiyorum, inciten müslüman olamıyorsa, hak ve halk ozanlarını, ermişleri, aydınları, gencecik çocukları akıl almaz bir vahşetle yakan, asan, kesen, işkencelerle öldürenlere ne demek gerekir. Adını siz koyunuz.
 
Anlatıcı Erkek: Evlerinin her köşesi Sehergül’ün emeğinin, yeteneklerinin ürünleriyle bezelidir. Örgüler, makromeler, yapma çiçekler, özenle baktığı menekşeleri... Kendini sürekli geliştirmeyi, böylece ailesine sürprizler yapmayı sever Sehergül. Sivas’a gitmeden önce Musa Eroğlu’ndan saz çalmayı öğrenir.  Saz çalmayı öğrenemeden ölmek istemez.
 
Baba:  Evimin her köşesinde bahçemin her ağacında kızımın emeği vardı. Biz onunla baba kız değildik, o hem sırdaşım, hem yoldaşım, hem dayanağım ve gücümdü.
 
Anlatıcı Kadın: Bir gül fidanıydı o, koparamayınca yaşamdan, yaktılar.

Sahne kararır. Tavana yangını başlatan dışardaki güruhun, cehennem alevleri diye konuştukları ses efektleri girer.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Türkiye Cumhuriyeti mutlu, başarılı ve utkulu olacaktır
YILMAZ GÜNEY’E DAİR ekitab
Dünya Sağlık Örgütü: Yeni Kovid-19 varyantı ölümleri arttırabilir.
Yazarlarımızdan Sevgili Aykut Yazgan’ı kaybettik
Yurt dışına göç eden Türk vatandaşları: 2022'de son 7 yılın rekoru kırıldı

Hollanda'da aşırı sağcı Wilders'in seçim zaferi
Avustralya ulusal dijital kimlik sistemine geçiyor
İsrail - Hamas çatışmasında savaş suçu işleniyor mu?
Türkiye’de 21 yılda 15 bini aşkın arazi, 289 bini aşkın konut ve işyeri yabancılara satıldı
FRANSA İKTİDAR CEPHESİ DERSLERİ HAL VE GİDİŞ: SIFIR

Birleşmiş Milletler’den 48 ülke için korkutan rapor
Daron Acemoğlu: Türk halkını zor günler bekliyor
Türkiye’de yıllık et tüketimi 10 kg dan az
Çin Alman otomobillerini tahtından ediyor.
Acemoğlu: 15 yıl Türkiye için fırsat penceresi bunu harcarsa sonu trajik olur

İçinden hiç tren geçmeyen Dalaman tren garı…
İngiltere'de yeni bir domuz gribi varyantının insandaki ilk vakası tespit edildi.
Gerçek insan değil ama ayda binlerce dolar kazanıyor
ANA(KADIN)LARIN SESİ
Dünya genelinde kanser vakalarında büyük artış

"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN
GREV HAKKI TARTIŞILIYOR, TANINIYOR
“İŞÇİLER SAHAYA İNMELİ”, BÜLENT ECEVİT’LE SÖYLEŞİ

Senede bir gün
SABİTESİZ GÖRECELİ OLABİLİR Mİ?
Ana gibi yar, Anadolu gibi diyar olmaz
HÜMANİZMANIN KANITLANMASI
YABANCILAŞMA

Türkiye, Avrupa’nın atık deposu mu?
Kuzey Denizi'nde sızıntı korkusu
AKBELEN ORMANI DİRENİYOR
Akbelen Ormanı'ndaki çevre direnişi
WMO aşırı sıcaklarda kalp krizi ve ölüm uyarısında bulundu

Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?
Apple'dan iPhone Uygulamalarına Dev Zam: 1 Dolarlık Uygulama 17 TL Oldu

Şempanzeler rakiplerine karşı savaş stratejileri kullanıyor.
Kazakistan'da 3.400 yıllık erken dönem Türk piramidi bulundu
Avustralya’da Dingolar “Neredeyse İnsan” statüsündeydi.
'Kayıp sekizinci kıta' Zelandiya ilk kez nasıl haritalandırıldı, sonuçları ne olabilir?
İnsanların ataları 'yeryüzünden silinme noktasına gelmiş olabilir'

Dünya cinsiyet eşitliği konusunda ne durumda?
Türkiye Avrupa’da lider, dünyada 14. Sırada
Türkiye'de su krizi araştırması yayımlandı
Suudi Arabistan yüzlerce göçmeni öldürdü
Yalan haberlere neden inanıyoruz?

ABİDİN DİNO PULU
Göbeklitepe'deki son keşifler ne anlama geliyor?
AYKUT YAZGAN’I OKUMAK
Megapik “Yeniden” adlı kitabın yazarı Dr. Meltem Hınçal ile bir söyleşi....
Mektub var, Ragip Duran’dan

HAŞHAŞİLER
Hangisi Yener
VİCDANIN VAR MI?
QUO VADİS
Irkçılığın eli barut ve benzin kokuyor, yüzü ölüm

Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Antik Çağlarda Kendi Memleketlerine Karşı Savaşan Paralı Askerler
Sümer Atasözleri ve Özdeyişler
Museviliği benimsemiş tek Türk devleti : Hazarlar


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git