AB'nin kriz ülkesi Yunanistan'da işçi sınıfı, hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı sokaklara döküldü. İki gün sürecek grev, ilk günkü gidişata bakılırsa ülke tarihinin en yaygın ve uzun grevlerinden biri olacak gibi görünüyor. Hükümetin yeni kemer sıkma önlemlerini içeren orta vadeli programı protesto etmek üzere kamu ve özel sektör çalışanlarının 48 saatlik grev, ülkede yaşamı durma noktasına getirdi.
Grevin çağrısını, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) yapmıştı. Komünist işçilerin ağırlıkta olduğu Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME) de greve destek veriyor.
Başbakan Yorgo Papandreu, 28 milyar avroluk kemer sıkma politikalarını, "Yunanistan'ı tekrar ayağa kaldıracağız" diyerek savunmuştu. Ancak bugünkü greve yüksek katılımla Yunan işçi sınıfı, bu politikayı onaylamadığını gösterdi. Çok sayıda işçi, uluslararası medyanın kendilerine çevirdiği mikrofonlara "Hükümet bize savaş ilan etti, biz de savaşıyoruz" şeklinde karşılık verdi.
Tüm toplu taşıma araçlarında 48 saatlik grev süresince kontak kapatılırken, yalnızca Atina metrosu protesto gösterilerine katılacak halkın ulaşımını sağlamak amacıyla hizmet veriyor. Sivil havayolu taşımacılığı çalışanlarının, grev boyunca 08.00-12.00 ile 18.00-22.00 saatleri arasında iş bırakma kararı almalarıyla, iç ve dış hatların programlı çok sayıda seferi iptal edildi. Liman çalışanlarının da 48 saatlik greve katılımları sonucu, anakara ile adalar arası seferler yapılmadı.
Temizlik çalışanlarının işbaşı yapmamalarıyla birlikte kentlerde çöpler toplanmazken, atık madde alanının da grev süresince kapalı kalacağı bildirildi.
Devlet daireleri, kamu kuruluşları, belediye, banka, sağlık sektörü çalışanları ile vergi ve gümrük memurlarının grevde yer almalarıyla hizmetlerde aksamalar meydana geldi. Devlet hastanelerinde görevli doktorların işbaşı yapmamasıyla, hastanelerde yalnızca acil ve güvenlik ekipleri hazır bulunuyor. Eczanelerin ise yarın tam gün kapalı kalacakları bildirildi.
Gazeteciler de her iki grev gününde 11.00-15.00 saatleri arasında iş bırakarak eylemlere destek veriyorlar. Bu süre içinde haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilenmiyor, televizyonlarda ise haber bültenleri yayınlanmıyor.
Eylemciler, Atina'daki ünlü Sintagma Meydanı'nda buluştular. Fakat öğleden sonra yer yer çıkan çatışmalarla birlikte polis, meydanı gaza boğdu. Yoğun gazdan dolayı çok sayıda kişi, meydanı terk etmek zorunda kaldı.
Yunanistan'ı iflasa sürükleyen kriz, Avrupa Birliği'nin gündeminde. AB ve IMF, Papandreu'nun masaya koyduğu kemer sıkma politikasının kabul görmemesi durumunda, Yunanistan'ın Temmuz ortasında vadesi dolan borçlarını ödemek için kullanacağı 12 milyar dolarlık borcu vermeyeceklerini açıklayarak, ülkeyi sıkıştırdı. Bunun gerçekleşmesi durumunda ne olacağı ise henüz kestirilemiyor. AB içinde bazıları, Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkarılmasını öneriyor.
Söz konusu kemer sıkma politikası, asgari ücretle çalışan işçilerin ücretlerine ek vergi getirilmesi gibi, genel olarak emekçi kesimleri, üstelik de en yoksullarını hedef alan bir içeriğe sahip.
Politika, Çarşamba ve Cuma günü iki ayrı oturumda oylanacak. Bugünkü grevin iki günlük olmasının bir sebebi de, Çarşamba günkü oylamayı etkilemek. Bazı işçiler, meclis binasını kuşatarak milletvekillerinin girmesini engelleyeceklerini söylediler.