A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

60...

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 18 Haziran 2011 02:05:20

Yeni kapılar açılacak, yepyeni balkonlara çıkacağım yazıyla, şiirle... Bahçede çay içerken ikindi vakti, kuşların şakımaları beni köyümüzün yaylasına alıp götürdü. Serçeyi öteki kuşlardan neden daha fazla sevdiğimi düşündüm. Serçeyi yalın bir halk adamına, kadınına, kızına benzettiğimin nedenini bulamadım. Abartısızlığı beni büyülediğinden belki de.

30 Mayıs – 5 Haziran, 2011
 
30 Mayıs, Pazartesi
 
Hava 30 derece. Türkiye’de yağmur yağıyor. Seçim meydanlarını dolduran, politikacıları dinlemeye gelen seçmenler yağmura falan aldırmadan vaatleri dinliyorlar. Coşkulu bir kalabalık var. Berlin’de o kadar seçim oldu, çoğu politikacıyı görmediğim gibi, afişlerde fotoğraflarını gördüm yalnızca, bağırtılı çağırtılı seçim otobüsleri de görmedim. Ayrıca onlarca ya da tonlarca gereksiz el ilanı, afiş, flama, kâğıt da görmedim. Nasıl da müsrif bir toplumuz!
 
 
31 Mayıs, Salı
 
60! 60 oldum! İnanılır gibi değil ama gerçek! Babam ve büyük ağabeyim erken, 40 bulmadan, öldüklerinden bende de erken öleceğim korkusu uzun süre peşimi ve yaşamımı, yani yakamı, bırakmadı. 40 yaşına geldiğimde rahat bir nefes alabildim. Onun için de yüz elli dostumla büyük bir doğum günü partisi yaptım. İlk kez doğum günümü böyle anlamlı bir biçimde kutladım. Bu benim yeniden doğuşum, hayata sımsıkı sarılışımdı. Ailecek kutlayalım istedik doğum günümü. Oysa bu yuvarlak yaşları hep kalabalık kutlamak bir gelenektir buralarda.
 
Biz bahçede mangal yakarak altı kişi olalım istedik Emre’nin eşi ve Dirim’in nişanlısıyla birlikte. Bahçedeki masanın, sandalyelerin tozunu aldık. Mangala kömürü doldurdum. Hava enfesti ama ikindiye doğru gök gürlemeye, iri yağmur damlaları düşmeye başlamaz mı! Sonra sağanak yağmur başladı; gök yırtılırcasına gümbürdedi durdu. Hazırladığımız etleri, köfteleri fırında pişirdik. Yağmurun yağışına bakarak köpüklü şarabımızı içtik.
 
60’a nasıl geldiğimi anlayamadım demeyeceğim, dişimle tırnağımla geldiğimi biliyorum çünkü.
 
 
1 Haziran, Çarşamba
 
Emekliliğim resmi ilk günü. Dün altmışa girdim, bugün emekliliğe eriştim. Yolun yarısını çoktan geçtim, içimde diri rüzgârlar, başı karlı genç dağlar; ıslık çalan çocuklar, suya saçlarını taratan serviler...
 
İçimde ne çocuk sesi, ne zil, ne tebeşir, ne karatahta, ne sıra, ne avlu, ne teneffüs, ne öğretmenler odası, ne toplantılar, ne de tatili iple çekmeler... zaman baskısı kalktı cılız omuzlarımdan...
 
Olmaz, olmayacak, göremeyeceğim derken, oldu, gördüm, yaşamaya başladım. İçimde çoban ateşleri yanıyor, düşlerim şiir sağıyor... önümde uzun bir gece değil ufuk göz kırpıyor...
 
 
2 Haziran, Perşembe
 
Sabah kahvaltılarını hazırlamak daha bir heyecan veriyor bana. İşe yaramaz bir emekli değilim yani, yıllardır sabah kahvaltısını ben hazırladım, zevkle hazırlıyorum, bundan sonra daha da renklenecek, çeşitlenecek kahvaltı masamız. Güne iyi başlamak için bu gerekli çünkü. Sonra çalışma odama geçeceğim ve dosyalarımın, yarım kalan şiirlerimin, yazılarımın elinden tutacağım (tutmaya başladım bile). Sonra kaptıracağım kendimi harflerin, sözcüklerin, cümlelerin, yazacaklarımın (yazdıklarımın), düşlediklerimin büyülü dünyasına.
 
Yeni kapılar açılacak, yepyeni balkonlara çıkacağım yazıyla, şiirle... Bahçede çay içerken ikindi vakti, kuşların şakımaları beni köyümüzün yaylasına alıp götürdü. Serçeyi öteki kuşlardan neden daha fazla sevdiğimi düşündüm. Serçeyi yalın bir halk adamına, kadınına, kızına benzettiğimin nedenini bulamadım. Abartısızlığı beni büyülediğinden belki de.
 
Köyümüzde, yaylamızda her kuş serçeydi benim için sapanla avlama çalıştığım. Oysa ne çok farklı kuş türü vardı, anımsıyorum. Kuşlara dalıp gidince masadaki sohbeti kaçırdım. Gültekin yine şiire daldı dediler de öyle uyandım kuşların peşine takılmaktan.
 
 
3 Haziran, Cuma
 
Nâzım Hikmet aramızdan ayrılalı 38 yıl olmuş bugün. Gurbette, postadaki mektuplara bakamadan yığılıp kalmış posta kutusunun önüne. Sevdiklerinden ne çok haber, mektup, kitap, dergi, gazete... beklemiş benim gibi. Telefon var ama ülkesiyle haberleşmesi yok, bilgisayar ise daha uzak bir düş.
 
Yaşasaydı internetle haberleşme yüreğindeki gurbetin kapılarını açar mıydı dünyaya?
 
Ben, gurbeti mektup, gazete, dergi, kitap bekleyerek içime gömdüm. Yenilmedim gurbete 31 yıl boyunca, onu kündeye getirdim bugüne dek en umutsuz, karamsar anlarımda da. Anadilim kurtardı beni, kitaplar, dergiler, şiirler, dost mektupları... beni küllerimden yeniden doğurdu.
 
 
4 Haziran, Cumartesi
 
İkinci Yeni şiirini şöyle görüyor Muzaffer Erdost: “İkinci Yeni, değişen toplumun, değiştirdiği insanın, değişen şiiridir”. “İkinci Yeni, yazınsal ile sanatsal arasında, kolay şiirden zor şiire, şiir olan şiire bir geçiş, bir sıçrayıştı.”
 
Ahmet Güntan’ın Parçalı Ham’da yer alan manifesto ve 40 şiir de İkinci Yeni’nin ortaya çıkışına benziyor bence. Kafiyesiz, sıfatsız, imgesiz, tüm söz sanatlarından uzak bir şiiri önümüze koyuyor Ahmet Güntan. Türk toplumu da iyisiyle kötüsüyle değişiyor. İktidar partisi dindar bir toplum, halk yaratma çabasında ama ülkemizdeki dinamikler buna izin vermeyecek orduyu sindirmelerine rağmen. Anılardan, bilgilerden, tarihten, günümüzdeki olaylardan, anektotlardan, alıntılardan, somuttan... yola çıkıyor Parçalı Ham. Zor şiir, çağımızın şiiri!
 
 
5 Haziran, Pazar
 
Hava nasıl sıcaktı, 33 derece! Güzel ama bunaltıcı. Kanal, göl kenarları, ormanlar, parklar, bahçeler... güneşlenen insanlarla doluydu. Bugün biz de bitpazarındaydık, biriken bir yığın ve atmaya kıyamadığımız şeyi, satmak için. Sabah erkenden kalktık. Tezgâhı kurduk Belinda’yla birlikte. Çok kalabalık değildi ama yine de bir şeyler satıldı. Her malın mutlaka bir alıcısı var, bunu her pazara gelişimde daha iyi görüyorum. Satılmayacak nesneler bile alıcı buluyor. İnsan oğlu biriktiren bir yaratık. Biriktirdikçe biriktiriyor, sonra da bu biriktirdiklerinin arasında boğuluyor, nefes alamaz hale geliyor atamadıkça, azaltamadıkça.
 
Rahime sık sık dolapları tepeden tırnağa düzeltiyor, azaltıyor, atıyor ya da satmak için ayırıyor. Yılda bir iki kez satış yapıyoruz. Ferahlıyoruz böylece. Üstelik değişik bir gün geçiriyoruz. Ben de önümüzden geçenleri gözlemliyorum, onların öykülerini düşünüyorum.
 
Her yüzde ne öyküler gizlidir kim bilir!

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

yayla boztaş { 19 Ağustos 2015 12:33:29 }
Bir yudum suyu içer gibi okuyorum yazılanları. Günceleri çok severim, kendimce yazılmış dört defterim var. Gündelik gibi görünen olaylardan öylesine güzel duyumlar çıkar ki. Aynı burada yazıldığınca. İnsanın kendi düşünüp duyumsadığı ayrıntıları okuduklarında bulması çok güzel. Saygılarımla değerli Gültekin Emre.
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git