A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Seçim Değil, Temsil Sorunu

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Sarp Soysal | 24 Mayıs 2011 09:26:44

12 Haziran seçimlerine günler kala derinleşen "Kemalist brokrasi" ve "Yeşil Sermaye" arasındaki kamplaşma giderek daha da keskin bir hal alıyor. Liderlerin küfürleşmeye varan tartışmalari, özel hayatın gizliliğine ilişkin kasetler, "çılgın projeler" eşliğinde bir seçim kampanyası daha yaşanıyor. Kameralar önünde yaşanan bütün bu toplumsal çıldırmışlık beni daha da fazla endişelendiriyor.

Basının büyük bir iştahla gündeme taşıdığı her söz dalaşı, her yeni "çılgın proje" ne yazık ki bu coğrafyada yaşayanan; artan işsizliği, ayrımcılığı ve giderek yaklaşan tehlikeyi gizlemekten başka bir amaca hizmet etmemektedir. Gerek sosyal medyadan gerekse gelişmelerden anladığım kadarıyla toplumun büyük bir çoğunluğu bu iki kamp'in yanında saf tutuyor. Bunda medyanın hemen hemen hergün yayınladiği haber ve hiçbir zaman kaynaklarının açıklanmadıgı seçim anketleri büyük bir rol oynuyor.

SORUN TEMSİL SORUNU

İnsanlarin en çok gözden kaçırdığı konuların başında ise mevcut siyasi sistem ve meclis düzeninde aslında toplumun çok küçük bir kısmının temsil edildiği gerçeğidir. AKP hükümetinin toplumun büyük bir kesiminin "desteğini" aldığı ortada. Diğer taraftan CHP’nin oylarını da üzerine koyarsak bu iki siyasi parti Türkiye'nin toplamda %70 temsil ettikleri iddasında. Ancak Türkiye nufüsunun %52'ni benimde içinde olduğum 30 yaş ve altı gençler oluşturuyor. Bu perspektiften bakınca AKP ve CHP hükümeti bu gençleri nasıl temsil ediyor veya onlar için ne yapmayı hedefliyor. Gençlerin % 20' den fazlası üniversite eğitimlerini tamamladıktan sonra iş bulamıyor. Futbol ile uyuşturuluyor, kamuoyuna "Münnever Karabulut cinayeti" olarak damgasını vuran benzeri vahşi cinayetlerle mansetlere taşınıyor ve  bir ruhsal cinnet hali giderek artıyor.

Temsil konusunda diğer bir tartışmali konu ise kadınların meclisteki siyasi temsili. Bunun en büyük nedenlerinden biride politikanın herzaman bir erkek işi olarak görülmesi ve ataerkil toplumumuzdaki kadınların "ben bilmem beyim bilir" anlayışını kıramamış olmasından da kaynaklanmaktadır. Birçok kadın bırakın seçilmeyi oyunu bile diğer aile bireylerinin baskısı olmaksızın kullanamamaktadır.

Türkiye de kadınların sadece kadın oldukları için baskı gördükleri ve cinsel tacize uğradıkları sayısız örnek ve binlerce 3. sayfa haberi var. Ancak meclis sıralarında göbegini kaşıyarak oturan, yeri geldiği zaman evinde eşine siddet uygulayan bu iktidar ve muhalefet partilerinin temsilcileri ne zaman ülkemizdeki töre cinayetleri, cinsiyet ayrımcılığı veya kadına şiddet konusunda bir girişimde bulundu.

Hatırlatmakta yarar var. Anayasanın 80. maddesi şöyle der "TBMM üyeleri kendilerini seçenleri değil, bütün milleti temsil ederler. Hala 4320 Sayılı Ailenin korunması Hakkında Kanun boşanmış ve evli olmayan kadınları dışarıda bırakıyor ve birçok konuda polis, savcılar ve hakimler görevlerini ihmal ediyorlar.

Öte yandan 1935 ten bu yana 8 bin 794 erkek vekil meclise girerken kadınların sayısı 236'da kalmış bulunuyor.

Ne yazık ki temsil konusunda örnekleri Kürtlere yada Alevilere de getirmek gayet tabi mümkün. Yaklaşan bir başka seçimle ne yazık ki yıllardır süregelen benzer bir sorun  tekrar gün yüzüne çıkıyor. Bu toplumun büyük çoğunlugu kendi seçtiği milletvekilleri tarafından temsil edilmiyor ama buna rağmen yinede aynı parti ve insanlara oy vermekten geri kalmıyor.

Son olarak AKP'nin geçtigimiz seçim programında bulunan ve herzaman olduğu gibi lafta kalan vaadlerinden bir tanesi de seçim barajinin indirilmesi yönündeydi. Türkiye'nin farklı renklerinin sesini yükseltememesinin ve temsil sorunun en büyük nedeni çağ dışı kalmış bir baraj sistemi uygulamasıdır. Mevcut barajin indirilmesi değil topyekün kaldırılması gerekmektedir. Bu halk artık Türkiye'de merkez sağ ve sol partilerinin dışında partiler tarafından da mecliste temsil edilmeli ve tercihini bu iki parti dışında başka partiden yana kullanırsa oyunun boşa gideceği inancını da terk etmelidir.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 9 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Türkiye ve Arap ülkelerinde
DEPREM : Hangi ülke, ne yardım gönderiyor?
YAS...
YAKIŞMIYOR
İşte Millet İttifakı'nın 9 ana başlıklı Ortak Mutabakat Metni'nin önemli maddeleri

Katar Gate: AP'deki rüşvet skandalında Türkiye bağlantısı
73 YIL SONRA BİR 14 MAYIS DAHA
NATO'nun 31'inci üyesi Finlandiya
Avustralya’dan TikTok’a yasak geldi
Almanya: İş gücü göçünü kolaylaştıran yasa kabineden geçti

AB Meta'yı 1,2 milyar euro para cezasına çarptırdı
55 bin kişiyi işten çıkararak yerine yapay zeka kullanacak
Dünyada gıda fiyatları 12 aydır düşerken; Türkiye'de 31 aydır yükseliyor
Türkiye Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödeyecek
Türkiye’de halk borç batağında! Bankaların alacaklarında dev artış

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda rekor bekleniyor
Rüya...
Kocaman bir aile gibi
Yeni Zelenda: 2009 sonrasında doğanlara sigara yasağı
Avrupa’nın ardından ABD’de maymun çiçeği virüsü alarmı

GREV HAKKI TARTIŞILIYOR, TANINIYOR
“İŞÇİLER SAHAYA İNMELİ”, BÜLENT ECEVİT’LE SÖYLEŞİ
KİTAPÇI RÜSTEM, PARİS: EMEKÇİDEN YANA ve FAHRİ KONSOLOS
Değerli Dost Aydınlık Yürek - HASAN MEYZİNOĞLU
“ŞAİR LÂFI”

Ana gibi yar, Anadolu gibi diyar olmaz
HÜMANİZMANIN KANITLANMASI
YABANCILAŞMA
GERÇEK FELSEFE
MADDE VE DÜŞÜNCE

2023-2027'de dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebilir
Okyanus sıcaklıkları rekor seviyede
BM'den uyarı: Deniz seviyesi rekor hızla yükseliyor
AB'nin enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların payı 2030'a kadar %42,5'e yükseltilecek
'Ekosistemi yeniden dengele': Dingoları ve şeytanları geri döndürme planı

Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?
Apple'dan iPhone Uygulamalarına Dev Zam: 1 Dolarlık Uygulama 17 TL Oldu
Yapay Et Şirketi Üretime Hazırlanıyor

Leonardo da Vinci'nin annesi Çerkes bir köle
UÇAN KÜÇÜK ŞIRINGALAR
Kanser hücrelerini öldüren virüs hastalar üzerinde olumlu sonuç verdi
Çin'de havadaki Covid-19'u tespit eden maske geliştirildi
Orta Çağ'da Bir Mühendislik Dehası Cezeri

Modern köle sıralamasında Türkiye zirvede
Türkiye'de temelsiz yargılamalar devam etti
Türkiye’de çocuklar ekmek veya makarna ile besleniyorlar...
Türkiye yine
Birçok ülkede IQ oranları giderek düşüyor

Mezopotamya’nın Ağıtları
KARGALAR, ÖRÜMCEKLER, LEYLEKLER VE DİĞERLERİ
1 MAYIS 1945
ABİDİN DİNO İLE HAYALİ SÖYLEŞİ
56 YIL ÖNCE YAZILDI

MEVSİMLER
HUKUK NEDİR?
GÜVENMEK
Tanrının Arabası
FARELER

Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Antik Çağlarda Kendi Memleketlerine Karşı Savaşan Paralı Askerler
Sümer Atasözleri ve Özdeyişler
Museviliği benimsemiş tek Türk devleti : Hazarlar


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git