A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Değerler Eğitimi: Din Eğitimi

Kategori Kategori: 'Hayır'lı Demokrasi | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 22 Mayıs 2011 07:46:35

18. Milli Eğitim Şurası'nda gündeme gelen ancak yıllardır hazırlıkları yürütüldüğü bilinen "değerler eğitimi" için önerilen etkinlikler, din dersinin tüm müfredata yerleştiğini gösteriyor. Değerler Eğitimi'nin diğer dikkat çeken özelliği ise aydınlanmacı-bilimsel eğitim anlayışına indirilen ağır bir darbe olması.

Değerler Eğitimi son olarak Antalya’da çocukların internet ve televizyondan olumsuz etkilendiği iddiasıyla her ders öncesi 3-4 dakika milli-manevi değerlerin anlatılması ile gündeme geldi. Konu ile ilgili çeşitli sempozyum ve etkinliklerin sürekli gündemde tutulduğu bu günlerde, İstanbul İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin okullara gönderdiği etkinlik örnekleri ilk elden bilgi sahibi olmayı ve Değerler Eğitimi'nden neyin amaçlandığının açıkça anlaşılmasını sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzası ile eğitim öğretim yılının başında değerler eğitimi ile ilgili okullara gönderilen yazıda “gönüllü ve istekli okullarda” öğretmenlerin kararı ile uygulanabileceğinden bahsediliyordu.

Ancak, okullara Değerler Eğitimi'nin her bir başlığı ile ilgili kazanım, işleniş ve değerlendirme kısımları detaylandırılmış etkinlik örnekleri gönderildi. Değerler eğitiminin başlıkları şu şekilde sıralanıyor: Adalet (Aralık ayı), Sorumluluk (Ocak – Şubat), Sevgi (Mart-Nisan) ve Güven (Mayıs-Haziran). 2010–2011 Eğitim Öğretim yılında okullarda pek heyecan yaratmayan, eğitimcilerde ne amaçla uygulandığı konusunda soru işaretlerine yol açan değerler eğitimi ile ilgili, Bakanlığın 2011 -2012 Eğitim Öğretim yılında daha planlı hareket etmesi ve etkinliklerin uygulanmasını yakından takip etmesi bekleniyor.

Örnek kişilik: Hz. Adem

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği yazıda tüm okulların aileler, üniversiteler, STKlar Sivil Toplum Kuruluşları), yerel yönetimler, ilgili sektör kuruluşları ve medya ile işbirliği halinde çalışmaları isteniyor. Okullarda ‘Değerler Eğitimi Kulübü’nün kurulması önerilirken konu ile ilgili sosyal-kültürel faaliyetlerin düzenlenmesi ve ayın teması ile ilgili broşürler hazırlanması öneriliyor.

Ocak ayının teması olan Sorumluluk ile ilgili hazırlanan programda, “2. Kademe öğrencilerin (6.-8. sınıflar) neden var olduklarını düşünmeleri istenebilir. Varlık nedenleri hakkında düşünen öğrencilerin görev ve sorumluluklarını keşif yoluyla bulmaları hedeflenir” ifadesi yer alıyor. Sorumluluk temasının “İnsanın değerli olduğunu bilir” kazanımında örnek kişilik olarak Hz. Adem verilmiş ancak gerekçesi açıklanmamış.

Yine sorumluluk temasında İslam Bilimleri Tarihi araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, Mehmet Akif Ersoy, Mevlana, Hz. İbrahim, Şeyh Edebali ve Osman Bey örnek kişilikler ve biyografiler olarak öneriliyor. Sorumluluk başlığında Hz. Muhammed’den ve Mevlana’dan yapılan alıntılara yer veriliyor. Ayrıca, lise sınıflarında İsmet Özel’in “Amentü” şiirinin okunması tavsiye ediliyor.

Öğretmen: Tüm yaratılmışlar insana hizmet için var

İnsanın Değerli Olduğunu Bilir kazanımı için önerilen “İnsan” adlı etkinlikte kullanılan ifadeler şu şekilde: “ … Öğretmen tüm yaratılmışların insanların hizmeti için olduğuna değinir. Bunları kendi yararı için kullanabilme özelliği ile donatıldığına dikkat çeker. Ve aynı zamanda bunların her birinin sorumluluğunu da üstlendiği sorumsuz davranışların dünyanın dengesini bozduğu (küresel ısınma, nesli tükenen hayvan vs.) üzerinde tartışma ortamı yaratarak etkinliği bitirir.”
Sözü edilen değerlerin kazanımları neredeyse bütün derslerle ilişkilendiriliyor. Örneğin trafik kurallarına uymaktan bahsedilirken Sosyal Bilgiler Dersi ile, çevreyi temiz tutmak Fen ve Teknoloji ile bağlantılandırılıyor. Yukarıdaki “İnsan” başlıklı etkinlik ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile ilişkilendirilmiş.

Liselilere: Hepimiz birer çatlak kovayız!

Mart–Nisan ayının teması olan Sevgi'de tanrı sevgisi hedeflerden biri olarak belirtilmiş. Lise 1-3. sınıflarda Sevgi temasında “Hepimiz Birer Çatlak Kovayız” başlıklı etkinlikte “Çatlak Kova” adlı bir hikaye aktarılıyor. Hikayenin sonunda şu ifadeler yer alıyor: “ … Hepimiz aslında çatlak kovalarız. Allah’ın büyük planında hiçbir şey ziyan edilmez. Kusurlarınızdan korkmayın…” 'Sevginin Kaynağı Tanrıdır' başlıklı bir başka etkinlikte yine benzer vurgulara ve Tanrı sevgisine yer veriliyor.





Yine Lise 1-3. sınıflar için önerilen “Yeryüzünün Yaratılış Yaşamın Var Oluş Sebebidir Sevgi” adlı denemede yer alan aşağıdaki ifadeler, 'sevgi mi yoksa biat mı?' sorusunu sorduruyor. Deneme şu cümle ile başlıyor: “Yaratıcı; insanı sevgiyle yaratmıştır. Tüm yarattıklarını da sevgiyle yarattığı insanın emrine vakfetmiştir…”

Devamında da gerçekten insanı şaşkınlığa düşüren, Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersine taş çıkartacak düzeyde tespitler sıralanmış “deneme”de:
“ Cismini ‘en güzel surette’ yaratmış. Tüm ihtiyaçları olan unsurları doğar doğmaz kullanımına sunmuş.

Ruhunun ihtiyacı olan tüm güzellikleri doğumuyla birlikte emrine amade kıldığı gibi en güçsüz anında gönüllü severek tüm ihtiyaçlarını karşılayacak koruyup – kollayacak “Anne” adlı bir meleğin kollarına teslim etmiş. Severek isteyerek onun tüm ekonomik ihtiyaçlarını karşılayıp gerektiğinde kendi canını geri plana atıp tehlikelere karşı kol kanat geren “baba” gibi bir koruyucu vermiş.

Erginlik yaşında ruhi ve fıtri ihtiyaçlarını giderecek neslinin devamını sağlayacak yüreğini muhabbetle huzurla dolduracak “sevgili” yaratmış. Yaratıcı’nın sevgisinin ahretteki adı ise “cennet” olmuş. Kendisini sevenlerin sevgisini yaşantısıyla ispatlayanların ahret ödülü…”

Allah’ın insana beslediği sevgi ile ilgili bu tarif ve ispatların ardından, insanın Allah sevgisini nasıl göstereceği ile ilgili ifadeler de var:
“İnsanın Allah’a sevgisinin ispatı en değerli hayati organı (et parçası olan kalp değil) yüreğinde baş köşeyi başka hiç kimseyi O’nun sevgisine eş tutmadan tahsis edebilmektir. Tatlı canını hiç düşünmeden Canan’ının yoluna feda edebilmektir.”

Değer: Din mi?


Mayıs - Haziran ayında Güven temasında ise İlköğretim I. Kademe öğrencilerinin (1. – 5. sınıflar) girişimcilik konusunda bilinçlendirilmesi hedeflenmesi dikkat çekiyor. Eğitimciler, günümüzde ekonomik ve toplumsal sistemin sevgi, saygı, dayanışma, sorumluluk ve adalet gibi kavramların içini boşalttığının bir gerçek olduğunu ancak çözümün Değerler Eğitimi Projesi olmadığını belirtiyorlar.

Değerler Eğitiminin amacının, dini eğitimin bütün eğitim-öğretim faaliyetlerine yedirilmesi olduğu noktasında ortaklaşılıyor.

Kaynak : sol.org.tr


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git