A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Kongul

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 2 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 08 Mayıs 2011 09:47:20

Kongul'un sözcük anlamı tam bilinmemekle birlikte "Kon-gul", "Kon-kıl", kulun konduğu, kaldığı yer anlamında. Bir başka anlamı ise "gönül"dür Kongul'un. Bu anlamı beni daha çok etkiliyor. Eski Türkçede "könkül" zamanla "köngül"e dönüşmüş. Köye Yörük satıcılar, çirikçiler (eski yünleri alıp yerine sakız, balon, düdük verirlermiş), kalaycılar, tahtacılar , sele sepet satıcıları, dericiler, şalgam, lahana, pırasa ve ak sakız satıcıları da gelirmiş köye.

18 – 24 Nisan, 2011

18 Nisan Pazartesi
 
Şiir Günlüğü’yle boğuştum durum.
 
Güneşli, ılık bir gündü bu gün.Alışverişe gittik. Artık yoğurdu hazır almayacağız, kendimiz yapacağız. Televizyondan duymuş evde hazırlanan yoğurdun nasıl yararlı olduğunu Rahime. Süt aldık. Evdeki yoğurtlar maya yerine geçecek.
 
Pek çok şeyi dışardan almadan evde yapmak olası kırmızı pancar turşusu gibi örneğin. Ayvalık’ta yaptığımız tarhana ve yine burada kuruttuğumuz patlıcan, biber ve bamya gibi. Naneyi de Ayvalık’ta kurutuyoruz, ama kekik pazardan. 
 
Neyi nereden ne zaman alacağını bilmek de hüner istiyor!
 
 
19 Nisan, Salı
 
Murathan Mungan’ın kitapları hep özel, özgün baskı. Şairin Romanı’nı henüz edinemedim ama Stüdyo Kayıtları’nı okuyorum. Yazdıklarının avlusunda ağırlıyor okurunu. Şiirlerinin, kitaplarının... esin kaynaklarına değiniyor. Ortaya çıkışları birbirleriyle bağlantıları ve kitaplaşma sürecinde yaşananları açık yüreklilikle ortaya koyuyor.  Bir yazarın kitaba doğru yürüyüşünü, kitabı oluşturuşunu, kurguyu... apaçık gösteriyor Murathan Mungan. Edebiyatımızda pek rastlanmaz bu türe. Enis Batur da zaman zaman bu tür kitaplarla yazdıklarının bir dökümünü sunar okura. Böylece onun yazdıklarına daha yakından bakma, sokulma olanağı buluruz.
 
 
20 Nisan, Çarşamba
 
Doğduğum köyle ilgili enfes bir çalışma yapmış hemşehrim Abdullah Tekin. Kongul, Konya’nın 135 km güneyinde bir köy. Alanya’ya ise 120 km uzaklıkta. 1927 nüfus sayımında 418 kişi ve 125 yaşıyormuş. Daha sonra iç göçlerle köyün üç mahallesinin nüfusu iyice azalmış, bir mahallede -ortaköy- ise kimse kalmamış. Bugün köyde kaç kişinin, kaç hanenin yaşadığını bilmiyorum. Araştırmayı yapan da yazmamış bunu. Doğduğum köyün doğal bitki örtüsü karaçam, meşe, ceviz, söğüt, kavak, sedir, ardıç, çınar... Son yıllarda kiraz öne çıkan meyve olmuş.
 
Kongul’un sözcük anlamı tam bilinmemekle birlikte “Kon-gul”, “Kon-kıl”, kulun konduğu, kaldığı yer anlamında. Bir başka anlamı ise “gönül”dür Kongul’un. Bu anlamı beni daha çok etkiliyor.
 
Eski Türkçede “könkül” zamanla “köngül”e dönüşmüş. Köye Yörük satıcılar, çirikçiler (eski yünleri alıp yerine sakız, balon, düdük verirlermiş), kalaycılar, tahtacılar , sele sepet satıcıları, dericiler, şalgam, lahana, pırasa ve ak sakız satıcıları da gelirmiş köye.
 
 
21 Nisan, Perşembe
 
Doğduğum köyle ilgili araştırmayı okurken unutup gittiğim ne çok şeyi anımsıyorum yavaş yavaş. Yer adları, bitki adları, yerel konuşmalar... beni ta çocukluğuma götürüyor. Köy evlerinin o küçücük pencereli odalarına, avlulara, toprak düz damlara, tozlu sokaklara, dere kenarlarına, avar (bostan) sulamalarına, taze patates haşlamalarına, bağbozumlarına, üzüm çiğnediğim şırahanelere, babamın bendeki çok az görüntüsüne, yaylaya, sapanla kuş avlamalarıma, köyümüzün okulunun yanışına, sünnetime, düğünlere ve gurbetten gelen gurbetçilerin yaşattığı sevinçlere...
 
Köy, oysa benden ne kadar da uzaklaşmıştı yıllar içinde... Belleğimin en karanlık yerlerinde uykuya dalan görüntüleri uyandırdı Kongul’la ilgili çalışma. Kendimi yeniden ta baştan tanımaya çalışıyorum, kendimde uzun bir yolculuğa çıkmış gibiyim.
 
 
22 Nisan, Cuma
 
Belinda’nın ailesiyle yemek yedik bugün, bizde. İki dünür bir araya geldik. Farklı kültürler, gelenekler, alışkanlıklar, görenekler... kaynaştı. Yaşadığımız toplumun diline arada Türkçe sözcükler de karıştı. Mantıya alışık olmayanlar mantıyı sevdiler. Hele sebzeli bulgur pilavını zorlanmadan yediler. Tavuk pirzolasıyla şarap içtik. Salatadaki nar ekşisi beğenildi. Aşure ise alkışlarla karşılandı neredeyse.
 
Sonra da Ayvalık’ta yapacağımız düğünden konuştuk Bizimköy’ün fotoğraflarına bakarken. 7 Mayıs’ta burada yapılacak düğünde Belinda’nın akrabaları ağırlıklı olarak yer alacak. Ayvalık’ta da bizim taraf çoğunluğu oluşturacak.
 
Artık böyle olmaya başladı göçün ellinci yılında: Düğünler yalnızca bir yerde yapılmıyor; iki ülkede, iki kentte, iki dilde... yapılıyor. Böylece melezliğimiz iyice kanıtlanıyor. Aileler çok kültürlü, çok dilli olmaya başladı, bu epeydir böyle. Haritalar, gelenekler, yaşam biçimleri değişmeye başladı epeydir.
 
 
23 Nisan, Cumartesi
 
“Uyudum uyandım, üzerimdeki nevresimlerin rengi ilişti gözüme. Uçuk, ufacık lekeler, bazı geceler geniş yatağıma üşüşen ilkgençliğimin rüküş perileri gibi titreşmeye başladılar.
 
Yakınlaşan tef sesleri. Daha varamadım galiba ben buralara. Bugün cumartesi ve ben başkalarının terlikleriyle geziyorum hâlâ berk, tertemiz Pateriça ağaçlarının arasında.
 
Seslerden çıkarken bir ip takıldı ayağıma, eğilip aldım. Bu kırmızı ipin iki ucunu birbirine bağladım ve iki elime geçirdim. Anladım ki, bu bir oyun daveti.

No oyuncum olarak seni seçtim kendime, Tekin süsenlerin efendisi. Sen, Gültekin,
gözlerini buraya çevir, ellerini getir. Ay' ı bozan benim. İnci kusmuğundan bir aydınlık boşanırsa omuzlarına, şaşırma. Ellerini ver,

Tekin bayır, Senyor Gülçalı, çıkarıp bir kenara koy yüzüklerini, Ay ışığının süsü, sen,
Kurşun kalemle. O origami bozması ay' ı katlı yerlerini düzleştir, cebine koy, bana mektuplarını o kâğıtlara döşen. İlkyaz tepelerinde 12 gelgitli bir oyunu başlatalım senle. Adres, Pateriça.”


24 Nisan, Pazar
 
“Pazartesi kitap fuarına gittiğimde kapanıncaya kadar mutlaka hergün gelmeliyim diye düşünmüştüm,  başka bir dünya o, başka bir atmosfer. O havayı solumak iyi geldi.
 
Bir şiir etkinliğine de rast geldim. ‘Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği’ tarafından düzenlenen ‘Dünya Barışına Kanat Olmak’  konulu. Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen.şairler şiirlerini seslendirdi. Birçok şairin İzmir'le ilgili övgü dolu sözler söylemesi beni memnun etti, hatta bir şair ‘İzmir, Dünyanın şiir başkenti olmalıdır’ dedi.
 
Şiirler okunurken bir şey dikkatimi çekti; şiir okumak da yazmak kadar kolay değil, güzel bir şiir iyi okunmadığında değer kaybediyor. Ben düşünüyorum ki  şair yazarken duyduğu coşkuyu, o ruh halini okurken de şiirine katmalı. Çok güzel şiir okuyanlar da oldu, o zaman insan başka dünyalara gidiyor, bu çok güzel bir duygu.
 
Sonra standları dolaşmaya başladım. Yapı Kredi Yayınları geniş büyük bir standdaydı. Şiir bölümüne baktım bütün şiir kitaplarına tek tek baktım ama şiir kitabınızı göremedim. Ne yazık ki yok diye aklımdan geçirirken sordum. Stand görevlisi işte yanınızda duruyor demez mi !! 
 
Hemen yanımda dibimde duran kitabı görmememin hayreti içindeyken sizin de yanımda durduğunuz duygusuna kapıldım!! İnsan aynı anda birden fazla mekanda olabilirmiş meğer!! dedim.”
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

Engin Okur { 15 Mayıs 2011 22:02:37 }
Bizim köyün yakınında ulu-yüksek bir dağ bulunur. Dağın adı KONGUL dur. Bulunduğu yer; Zonguldak ın Çaycuma ilçesi ve dağı çevreleyen köyler; Kayıkçılar, Geriş ve Dereköseler köyleridir. Adının ne anlama geldiğini hep merak etmişimdir. Könkül- Gönül dağı anlamı bana daha hoş geliyor
Öntürkçe olarak görüşümü aktarmak istiyorum.
KONGUL= KON-G-ULU=Konak(Kon-g) -ulu(yüce,yüksek)
Uluların konakladığı yüce yüksek yer,
yada;
KONGUL sözünün Öntürkçe açılımı belki de; OK-ONG-ULU olarak çıkmış olabilir.
OK=Türklerin kendilierine verdiği ad.
ON yada ONG= Evren,Acun
ULU=Yüce, yüksek
Baştaki O harfi düşerek; Evrenin yüce türklerininin bulunduğu yer.
Saygılarımla
deniz kızı { 08 Mayıs 2011 12:42:32 }
bu durumda gönül sözcüğü kon-kal dan mı geliyor?

çok güzel!!!!
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git