A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

"Geri adım atmayız, bu sahne bizim!"

Kategori Kategori: Söyleşi | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Hatice Deniz | 31 Mart 2011 08:30:18

Kadıköy Rıhtımından İzzettin Sokağına saptığınızda yokuş yukarı çıkarken iki katlı eski, İstanbul evlerini ve o evlerin cumbalı pencerelerini görürsünüz. O cumbalı pencerelerden biri kırmızı boyasıyla diğerlerinden farklı olduğunu belli eder. Burası Tiyatro birileri'nin kurucularından Utku Erişik'in ofis penceresidir. Utku Erişik'in hem Tiyatrobirileri'nin ilginç öyküsünü hem de etkinliklerini konuşmak ve biraz da sohbet etmek için ev tarzında düzenlediği renkli ofisinin kapısını çaldık.

Utku Eriikİçinde çeşit çeşit kitaplar, ansiklopediler, antolojiler bulunan kütüphanesinin önünde sohbet başlıyor. Röportaj öncesi kendisini yakından tanımak için yapılan, “Isınma turu” olarak nitelendirdiği sohbette; tıp fakültesinden terk olduğunu, hayatını rahatça sürdürebileceği pek çok imkânı, tiyatro sevdası için elinin tersiyle ittiğini öğreniyoruz. Bu yüzden kendisini “Deli bir adam” olarak ifade ettiğini söylüyor. “En büyük delinin Mustafa Kemal olduğunu düşünüyorum, onun; içinde bulunduğu süreçte ülkesinde çığır açan deliliklerini biraz anlatmak adına yola çıkmış biriyim” diyor.

Atatürk’ün sözüyle kurulmuş bir sahne: Tiyatrobirileri
 
Nerden geliyordu bu “Birileri?” Bu tiyatro neden, nasıl kurulmuştu? Tiyatrobirileri’nin 2009 tanıtım broşüründe kuruluş amacı “Herkese göre hep birileri suçluydu… Suçlunun hep ‘birileri’ olması hiç kimsenin hiç bir çözüm üretmemesi demek oluyordu. Ve herkesin korkunç bir rahatlıkla ‘Ben neden yapayım ki? Birileri yapsın işte!’ dediği ne varsa, yapmak için kuruldu… Birileri, bunu yapmalıydı. Birileri, bu yüzden gerekliydi” diyerek anlatılıyor.
 
Utku Erişik, Tiyatrobirileri’ni Barbaros Uzunöner’le birlikte 2006’da kurdular. Bu tiyatronun ortaya çıkış fikri, kendilerinin sahne sevgisinin yanı sıra Atatürk’ün “Fikirler ve devrimler sanatla yayılır” sözüydü. “Atatürk’ün bu sözü, kendinden sonra gelen sanatçıların alması gereken bir ders ve çok açık bir mesajdı” diyen Erişik, Tiyatrobirileri’nin sanata sevgisinin toplumculuktan kaynaklandığını anlattı. “Ne zaman ki sanat toplumculuktan uzaklaştı, biz bu sürecin içine girdik. 87 yılda yetişmiş bütün sanatçılar ‘Fikirler ve devrimler sanatla yayılır’ sözünü şiar edinmiş olsaydı biz günümüz Türkiye’sinde bu manzarayı görmezdik. Bu sözü doğru algılayıp benimseyerek kurulmuş tek tiyatroyuz!” dedi.
 
“Adımıza ‘Tiyatrobirileri’ dedik, küçük bir kelime oyunuyla ‘ileri’ kelimesinin altını çizip cümleyi ‘tiyatro bir ileri…’ olarak söylüyoruz. Tiyatronun kuruluş amacına uygun bir sözdür. Her sanatın altında yatan gerçek bir felsefi neden varsa bizim nedenimiz de buydu; Tiyatroyu bir adım daha ileri götürmek ve bunu birilerinin yapmasını sağlamak…”


 
Mustafa Kemal’in yürekli çocukları…
 
2009 yılının kasım ayında ilk kez Türkiye’de bir tiyatro kitap yayınladı. Utku Erişik’in bizzat kaleme alıp Bedri Baykam’ın önsözünü yazdığı “Mustafa Kemal’in Yürekli Çocukları” adlı kitap, öğretici ve yol gösterici bir sanat anlayışıyla başlattıkları hareketi sahnede anlattıkları ile yetinmeyip, izleyicilerine; yazdıkları ile ulaşma ihtiyacından doğmuş.
 
Mustafa Kemal’in sanat cephesi…
 
Utku Erişik, Günceli yakalayabilen, derdini anlatabilen, Mustafa Kemal ışığını olabildiğince parlatan bir sanat arayışları olduğunu söyledi. Bu gün pek çok sanat kurumunun yapamadığını yapmak, söyleyemediğini söylemek istiyorlardı. O yüzden günümüze kadar  bu görüşleri doğrultusunda oyunlar hazırlayıp sundular. Bunlar birilerini devamlı sorgulayan ve sorgulatan oyunlar; “Aydın mısın?”, “Olmuş Bir Kere”, “Üstüme İyilik Sağlık”, “Hoş Gelişler Ola”, ve son olarak da “1923”…
 
“Aslında bu gün alanımızda başarılı adımlar attığımızı düşünüyorum. Çünkü izleyicilerden gelen tepkiler ‘Bu devirde nasıl bu harekete cesaret edebiliyorsunuz, bunları nasıl söyleyebiliyorsunuz helal olsun!’ diyen tepkiler. Konuşulması gereken şeyler; Mustafa Kemal ve anti-emperyalist vurgu, cesaret meselesi haline gelmiş. Öyle bir döneme gelmişiz ki… Bu yüzden izleyici bizi ‘Cesur’ sıfatıyla tanımlar. Bir sanatçı zaten cesur olmak zorundadır, yazar, tiyatrocu, ressam, şair cesur olmak zorundadır. Biz normal olanı, yapılması gerekeni yapıyoruz. Diğerleri bunu yapmıyorsa bu onların eksikliğidir!
 
‘Böyle bir oyunu yapmak aklınıza nerden geldi’ diye soranlara ‘bu soru bana sorulmamalı’ diyorum.  11 Kasım 1938’den sonra cumhuriyetin temeline dinamit koyarlarken sessiz kalan sanatçılara, tiyatroculara, o büyük oyuncu diye adı geçenlere ‘Bu oyunu sergilemek neden sizin aklınıza gelmedi?’ diye sorun. Onlar 50 yıldır böyle oyunlar oynasalardı ben günümüzde bunları söylüyor olmazdım. Eğer toplumsal bir şeyler dibe vuruyorsa sanatta dibe vurur. Sanat ilerlerse toplumu da o ilerleyişte peşinden getirir. Dünya sanat tarihinin akışı da böyledir. Yani Nazım Hikmet’lerin, Sabahattin Ali’lerin, Rıfat Ilgaz’ların, Aziz Nesin’lerin toplumcu-gerçekçi çizgileri kaydırıldığı, bu sanatçılar yok edildiği için sanat artık daha bir soytarı.
 


İçinde bulunduğumuz kurumdan dolayı gurur duyuyoruz ama bu kurumun tek olması bizi üzüyor. İlk kez bir tiyatro çıkıp dedi ki: “ Merhaba Anadolu! Biz Mustafa Kemal’in sanat cephesiyiz. Nasıl 1919’da Mustafa Kemal koşarak sana geldiyse şimdi biz de sana geldik. Ve ben biliyordum ki Anadolu bizi bağrına basacaktı ve bastı. Bu gün bir yere oyuna gittiğimiz zaman orayla irtibatımızı asla koparmayız. Biz artık oranın evladı olmuşuz. Mustafa Kemal kurtuluş hareketini boşuna Anadolu’dan başlatmamış.  Anadolu’nun her yerinde oynamak kolay değildir ama buna rağmen bir sorun yaşamadık. Bu yeni gelişen sanat anlayışına, tiyatronun uğradığı yeni forma rağmen 70 il gezdik. Verdiğimiz mesajdan, anlattıklarımızdan, sahnelediğimiz oyundan hoşlanmayanlar, rahatsız olanlar kalkıp gittiler. Bu beni hiç üzmedi, tam aksine mutlu oldum. Çünkü verdiğim mesaj kaynağına ulaşmış. Şimdiye kadar hep biz rahatsız olduk, hep biz gittik… ‘Şimdi de onlar rahatsız olup gitsinler’ diyorum. Geri adım atmayacağız, geride durmayacağız, bu sahne bizim!
 
Bu yola baş koyduğumuzdan beri bizden desteğini esirgemeyen çok önemli insanlar var; Canım annem Fatma Erişik’e; her zaman desteklerini yanımda hissettiğim Türkiye’nin aydınlık yürekleri Suay Karaman, Bedri Baykam, Barış Doster, Tevfik Kızgınkaya, Coşkun Özdemir, Deniz Banoğlu’ya ve ruh eşim Gamze Tunca’ya teşekkür ediyorum.”
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git