A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

İstibdat dönemini aratmıyor.

Kategori Kategori: Medya | Yorumlar 0 Yorum | 17 Şubat 2011 13:32:55

Türkiye'de gazetecilerin durumundan endişe duyuyoruz! Gazetecileri Koruma Komitesi Direktörü Joel Simon, Türkiye'de son dönemde yaşanan gazeteci tutuklamalarından derin endişe duyduklarını söyledi. Hükümeti somut adım atmaya çağırdı. Türkiye'de gazeteci ve yazarların üzerindeki baskılar gün geçtikçe artıyor.

Onlarca gazeteci hala düşünceleri nedeni ile hapiste tutulurken, yüzlercesi ise mahkeme kapılarında bekliyor. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu'nun verilerine göre şuanda 45 gazeteci tutuklu. Platform temsilcisi Necati Abay,  tutuklu sayısının hergün artmasından endişe duyduklarını dile getirdi. Basın hakları konusunda dünyanın en saygın uluslararası basın kuruluşlarından biri olarak kabul edilen Gazetecileri Koruma Komitesi(CPJ) de Türkiye'deki gazeteci örgütlenmelerinin endişesini paylaşıyor.

CPJ  Direktörü Joel Simon, Türkiye’de son dönemde yaşanan gazeteci tutuklamalarından derin endişe duyduklarını söyledi.

'HÜKÜMET SOMUT ADIM ATMALI'

CPJ“Basına Saldırılar 2010” raporunu açıkladı. Birleşmiş Milletler’de düzenlenen basın toplantısında gazetecileirin sorularını yanıtlayan Simon, Türk yetkililerini somut adım atmaya çağırdı. Simon ayrıca, “Hukuki şartlar görev yapan gazeteciler için oldukça istikrasız. Bazı önemli ve hassas konularda yazan gazetecilerin kendilerine karşı dava açılabileceği korkusunu yaşıyorlar. Türkiye’de hukuki ortam gazeteciler için hala güvenilir bir ortam değil bu konuda endişeler taşıyıp bunu yetkililere anlatıyoruz” diye konuştu.

'TÜRKİYE GEÇMİŞE GERİ DÖNDÜ'

Oda TV’nin polis tarafından basılıp Soner Yalçın ve 3 gazetecinin polis tarafından Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alınması ile ilgili soruları da yanıtlayan Simon,  şunları söyledi:
“Türkiye CPJ' ye ilk girdiği zamanlarda basın özgürlüğü konusunda çok gerideydi ve kötü raporları vardı. O yıllarda çok sayıda gazeteci hapisteydi. Türkiye o zamandan bu günlere kadar özgürlükler konusunda çok büyük gelişmeler kaydetti. Bugüne kadar önemli iyileşmeler yapıldı. Ancak bu tür ihlalleri geçmişte yaşananları yeniden görmeye başladık. Gerçekleşen son baskın ve gazetecilerin gözaltına alınması ile ilgili tüm detayları tam olarak bilemiyoruz, neden yapılmıştır, deliller nelerdir ama işittiğimiz şeylerden oldukça rahatsızlık duyuyoruz. Son dönemde yaşanan bu tür tutuklama olayları basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin bugüne kadar kazandıklarının kaybedildiği veya ihlal edildiği düşüncesinin ortaya çıkmasını sağlıyor.”

DAVA SAYISI SON SAFHADA

Toplantıya katılan  Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Koordinatörü Mohamed Abdel Dayem ise", “Türkiye’de yargılanan gazeteci sayısı oldukça fazla. Bir gazeteciye karşı açılan dava sayısı çok fazla, aynı kişi için düzinelerle ifade edebileceğimiz açılmış dava sayısı var. Bazı kişiler mahkemeye gitmekten gazetecilik yapamıyorlar” dedi.

145 GAZETECİ TUTUKLANDI

CPJ yıllık raporunun Türkiye ile ilgili bölümünde, Türkiye’de basın hakları ve gazetecilerin çalışma koşulları ile ilgili olumsuz görüşlere yer verildi. Raporda, Türkiye’de gazetecilere, "anti terör, hakaret ve güvenlik yasaları çerçevesinde" çok sayıda dava açıldığı, birçok gazetecinin tutuklandığı, yargı sürecinin uzadığı ve çok sayıda gazetecinin hapiste olduğu belirtildi. Geçen yıl dünyada 44 gazetecinin öldürüldüğü 145 gazetecinin tutuklandığını açıklanan raporda, bölgesel örgütlerin dünyada basın özgürlüğü ve gazetecileri korumada yetersiz kaldığı vurgulandı.

TGDP: TÜRKİYE'DE TUTUKLU SAYISI 45

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun (TGDP) verilerine göre, 7 Şubat 2011 tarihi itibariyle,  9’u yazı işleri müdürü olmak üzere 45 gazeteci ve yazar  Türkiye hapishanelerinde tutuklu bulunuyor.  TGDP Sözcüsü Necati Abay, gazetemize yaptığı açıklamada, tutuklu gazetecilerin durumundan endişe duyduklarını söyledi.  Abay, "En son Oda Tv'ye yapılan baskında gazeteciler gözaltına alındı. Bu baskın, Türkiye'deki düşünce ve ifade özgürlüğünü yönelik acı tabloyu gözler önüne seriyor" diye konuştu.  Abay, tutuklu gazetecilerin Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor olmalarını ise, hukuksuzluk olarak değerlendirdi.

Oktay Ekşi  yargılanmaya başlandı


Az Demişiz'' başlıklı köşe yazısında Hidroelektrik Santraller (HES) ile ilgili politikaları eleştiren eski Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi hakkında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şikayetiyle açılan "hakaret" davası görülmeye başlandı. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, savunmasını yapan Ekşi, HES'lerin vereceği zararlara dikkat çekmek için söz konusu yazıyı kaleme aldığını söyledi. Ekşi, kimseye hakaret etmediğini ve asıl mağdurun kendisi olduğunu söyledi.
Dava eksiklerin tamamlanması için ileri bir tarihe ertelendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Ekşi hakkında "kişilik haklarına ve manevi şahsiyetine açıkça saldırıda bulunulduğu" gerekçesiyle açtığı tazminat davasında, yazının yayınlandığı 28 Ekim 2010'dan itibaren işleyecek yasal faizle birlikte 100 bin TL manevi tazminat talep etmişti.

Zengin tahliye edilmedi

İstanbul 10. Ağır ceza Mahkemesi, 28 Ağustos 2009'da gözaltında alındıktan sonra tutuklanan ve 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan gazeteci-çevirmen Suzan Zengin'i tahliye etmeyi reddetti. Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi'nde tutulan İşçi Köylü gazetesi çalışanı Zengin için tahliye umudu bir dahaki duruşmanın gerçekleşeceği 14 Haziran'a kaldı.  Böylece gazetecinin tutukluluğu iki yıla yaklaşmış olacak. Beşiktaş'taki adliyede dün devam edilen davanın duruşmasında, Zengin'in avukatı Gül Altay, müvekkilinin tutukluğunun basın özgürlüğünün ihlali olduğunu savundu ve tutuksuz yargılanmasını istedi. Ancak mahkeme "örgüt üyeliği"  ile suçlanan Zengin için yapılan tahliye talebini reddetti.

TMMOB: ODA Tv baskını McCarthy’ciliktir

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik ODA Tv baskınıyla ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Kadıköy Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Barış Terkoğlu düşüncelerinden dolayı ve yaratılmak istenen ‘korku imparatorluğu’ sürecinin bir parçası olarak evinden gözaltına alınmış, evi altüst edilmiş ve birçok eşyasına el konulmuştur. AKP Hükümetinin yaptığı tipik bir McCarthy‘ciliktir, Mübarek Demokrasisidir. Gazetecilik mesleğine saldıran ortaçağ zihniyetini kınıyoruz. MMO Kadıköy Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Barış Terkoğlu‘nun derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Milliyet gazetesi yazarı Fikret Bila: Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda karnesi gerçekten kötü. Bildiğim kadarıyla yüze yakın meslektaşımız cezaevinde. Gazetecilik serbest yapılması gereken bir meslektir. Her ülkede basın vardır ama her ülkede özgür basın yoktur. Bugün bir yandan ileri demokrasiye gittiğimiz söyleniyorsa, bunun olmazsa olmazı olan basın özgürlüğünün sağlanması gerekir. Gerekli yasal, anayasal düzenlemeleri de yaparak gazetecilerin özgürce mesleğini icra etmesinin temini gerekir. Ortadoğu'ya örnek gösterildiğimiz söyleniyor. Model olarak örnek olacaksak önce kendi demokrasimizi bu anlamda güçlendirmeli, onarmalıyız. Ben ülkemizde gazetecilik mesleğinin geleceğini maalesef hiç parlak göremiyorum.
 
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Bekir Coşkun: Bütün evrensel,  uluslar arası kuruluşlarda Türkiye zaten yüz karasıdır. Sıra Türkiye’ye geldiği zaman İran, Afganistan ile eş değer yerde yerini alıyor. Raporda yer alan tespitler doğrudur. Ancak asıl sorgulanması gereken şey aslında Türkiye basınının bu noktada ne yaptığıdır? Bir meslek kuruluşunun içine bu kadar iş bitirici, iktidar yanlısı, çapulcu, köşe dönücü girerse o basın örgütü artık meslek olmaktan çıkar. Yapılacak tek bir şey var artık, en azından aklı başında, yüreği gazetecilik ile çarpan gazetecilerin bir araya gelip bir tavır koymamız lazım. Şunu öneriyorum meslektaşlarımız hepimiz çekilelim bu meslekten, tümüyle meydanı bırakalım, yazmayalım köşelerimizi, boş kalsın. Bu insanların ortaya koyacakları tavır Türkiye medyasının gelecekteki kalitesini ortaya koyacaktır. Bizler bu kaliteyi tekrar iade edebiliriz.

Milliyet Gazetesi yazarı Nuray Mert : Türkiye’nin hali ortada. Terörle mücadele gibi bir sistem batı demokrasilerinde bile basın özgürlüklerini ve bireysel özgürlükleri tehtid ediyor. Bunlar dünyanın her yerinde genel kapsamlı ve baskıcı yasalar. Bizde hem bu var, Kürt sorunu hakkında sıkça kullanılıyor, hem de Ergenekon terör örgütü kavramı var, oralardan başlıyor iş. Herhangi bir şeye terör örgütü iftirası atarsanız bu çok iyi bir baskılama aracı haline geliyor. Türkiye’de eskiden bu yana kullanılan baskı araçlarının yanında şimdi böyle baskı araçları da var, yeni iktidarla beraber bu baskının alanı genişliyor. İktidarın bu raporu dikkate alacağını da zannetmiyorum. İktidar, Türkiye içindeki muhalefeti dinlemiyor, üstüne bir de baskılıyorken, dışardan gelen rapora kulak verir mi bilinmez. Umarım dikkate alırlar, ama hiç zannetmiyorum alacaklarını.

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer: 'Demokrasi gelişti' diyenler bir taraftan da demokrasinin 5. gücü olan medyayı alabildiğine daraltıyor. Ülkemizde artık serbest gazetecilik yapılamıyor. AKP, tarafsız ve yansız gazetecilik istemiyor. Kendi görüşünü yansıtan ve kendine bağlı bir gazetecilik istiyor. İnsan haklarını, kaldırımda yürüme hakkını ve özgürce gazetecilik yapma hakkını istiyorum.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git