A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Yürekli bir gezgin

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 21 Ocak 2011 14:17:38

Göçe tanıklık etmiş bir yazar Emine Sevgi. Sirkeciden Münih'e giden kadınları 'taşıyan trenlerden biriyle gelir Almanya'ya. Berlin'de bir kadın yurdunda kalır ve Telefunken fabrikasında radyo lambaları bağlar gözünde büyüteç, elinde cımbızla. Kadınların erkeksizliğini, yurt özlemini, hızla değişmelerini... ele alıyor büyük bir açık yüreklilikle. Göç tarihinde onun yazdıklarının kalıcı ve önemli bir yeri var bence.

27 Aralık, 2010 – 2 Ocak, 2011
 
27 Aralık, Pazartesi
 
Radikal ve Cumhuriyet Kitap ekleriyle birlikte Kitap-lık’ın Aralık sayısı, Sözcükler dergisinin son sayısı (sayı 28) geldi, geldi de benim gurbetliğime ilaç oldular. Dergileri bir solukta okudum. Cevat Çapan’ın  Sözcükler dergisindeki “İlahi Su Kuşu” şiirinden şu dizeler:
 
“Bizim bir yanardağımız olsa
külleri büsbütün soğumamış
biri bize bir kahve yapsa
o soğumamış küllerde
 
Oturup aşağı ovaya baksak
Sen orası Çukurovadır desen
Ben, hayır, o ova Ahmatova, desem,
Ondan şiir okusak.
 
Bizim bir kuş evimiz olsa
İçinde bir de kış köşesi
Uzun kış gecelerinde
Yaz sabahlarını özlesek”
 
Şiirin iki dörtlüğü daha var ama beni yukarıda yazdığım dizeler etkiledi. Çukurova’daki ova’yla Ahmatova’daki ova’ya  gönderme var ki, insanı bir yerlere savuruyor bu resimler.
 
Ova, tek başına şiir yüklü, bir de ona o koskocaman Çokurova’yı ve Ahmatova gibi bir şairi oturtursanız, varın şiirin derinliğinin nereye kadar uzandığını siz hesap edin!
 
 
28 Aralık, Salı
 
Emine Sevgi Özdamar’ın Haliçli Köprü 1998’de Almanca yayımlanmıştı ve ardı ardına üç baskı yapmıştı kısa sürede. Dilimize ise epeyce sonra kazandırıldı, 2008.
 
Emine Sevgi Özdamar’ın “Emine”si Ece Ayhan’dan armağan kendisine. Ece Ayhan takmıştır o adı ona. Emne ise bugün bu adı ya tırnakta yazıyor, ya da yalnızca “E” harfiyle geçiştiriyor.
 
Göçe tanıklık etmiş bir yazar Emine Sevgi. Sirkeciden Münih’e giden kadınları taşıyan trenlerden biriyle gelir Almanya’ya. Berlin’de bir kadın yurdunda kalır ve Telefunken fabrikasında radyo lambaları bağlar gözünde büyüteç, elinde cımbızla. Kadınların erkeksizliğini, yurt özlemini, hızla değişmelerini... ele alıyor büyük bir açık yüreklilikle. Göç tarihinde onun yazdıklarının kalıcı ve önemli bir yeri var bence.
 
“O tarihte, yıllardan 1966, Stresemann Caddesi’nde, bir ekmekçi dükkânı vardı, yaşlı bir kadın ekmek satardı o dükkânda. Kadının kafası, gözünden uyku akan bir fırıncı çırağının yoğurduğu somuna benzerdi, iri ve yamuktu. Yukarı çektiği omuzlarının üstünde bir tepside taşır gibi taşırdı kafasını. O ekmekçiye girmek hoşuma giderdi, çünkü ekmek kelimesini söylemeye gerek kalmazdı, parmakla işaret etmeye yeterdi.” Bu cümlelerle başlayan bir romanı okumayı sürdürmez misiniz?
 
 
29 Aralık, Çarşamba
 
Viyana çalışmamla ilgili üç kitap daha geldi:
 
Celal Esat Arseven’in Seyyar Sergi İle Seyahat İntibaları kitabı 1928’de basılmış ve yeni basımı 2008’de meraklılarıyla buluşmuş. Kitabı ilginç kılan ise, gezici sergidir:
 
     “Yeni Türkiye, kendisini, ama daha çok da ihraç ürünlerini tanıtmak amacıyla  1926 yılında, üç ay sürecek bir gezici sergi düzenler.
     Karadeniz gemisinde düzenlenen sergi için, iş adamalarının yanı sıra, içlerinde Kamelettin Kamu, Celal Esat ve Vâlâ Nurettin gibi şair ve yazarların bulunduğu çok sayıda aydın da görevlendirilir.
    Karadeniz gemisi,on iki Avrupa ülkesinin on altı önemli limanına uğrayarak görevini yerine getirir. Yazık k, görev gereği de olsa, yapılan bu üç aylık gezi, katılan aydın ve yazarlarca yazıya geçirilmez, belgelenmez.
    Yalnız Celal Esat bir istisna oluşturur. O, bu gezi sırasında edindiği izlenimleri yazar (Seyyar Sergi ile Seyahat İntibaları) ve yayımlar (1928)”.
 
Tarık Dursun K’nın Kokulu Kentler (2007) kitabında ne çok kent var! Viyana ve Ayvalık benim ilgimi çekenler.
 
Bir de Tülin Tankut’un on yıl önce yayımlanmış  Hoş Bulduk, Viyana Prag (2000) romanı geldi. Ödül almış bir gençlik romanı. Elbette hızla ve kısa sürede okunacak.
     
 
30 Aralık, Perşembe
 
Emine Sevgi’ye devam, Haliçli Köprü’ye. 68 Kuşağı’nın izini de bırakmıyor yazar kendi yolunda yürürken. Göçle birlikte tiyatro sevdası ve Türkiye’nin toplumsal tarihi (bir dönem) romana iyi yedirilmiş. İran Şahı’nın Berlin’e geldiğinde çıkan olaylar ve bir öğrencinin ölümü, öğrenci olayları, Vietnam Savaşı... İki ülkedeki fikir tartışmaları... Tiyatroya derinlemesine dalarken gözlem yeteneğinin gelişmesi...
 
2004’te Almanya’nın en itibarlı edebiyat ödüllerinden sayılan Heinrich von Kleist Ödülü’nün bu kitaba verilmesinin nedenini kitabı okuyunca daha iyi anlıyorum. Yalnızca göç ve göçmenlik sızlanmalarıyla tıka basa doldurulsaydı (başka kitaplarda olduğu gibi) bu prestijli ödülü verirler miydi?
 
 “Asya ile Avrupa arasında o tarihte, yani 1967’de, henüz köprü yoktu. Deniz iki kıyıyı birbirinden ayırırdı, ailemle benim arama deniz girdiğinde kendimi özgür hissediyordum.”
 
Evet, bu roman, “iki dünya arasında gidip gelen yürekli bir gezginin romanı”
 
     
31 Aralık, Cuma
 
Onca havai fişek niye? Onca para niye havaya, bu renkli görüntülere, gürültülere savrulur? Bunu anlayan varsa beri gelsin! İyi niyetli düşündüğümde, işin içine yoksulları falan da katınca farklı şeyler aklıma geliyor ama, bu kimin işine yarar ki benim yaptırım gücüm olmadıktan sonra?
 
Geçen yıl iyi miydi? Bunu herkes kendisine sormalı. Bana göre siyasal gidiş sınıfta kaldı. Ülkemiz ve Almanya, Avrupa Birliği, kötü not aldı. Hele ülkemizdeki hukukun üstünlüğünün ayaklar altına alınması, siyasi çıkarın çok öne çıkması, yolsuzlukların giderek artması ve aleni hale gelmesi, dini baskının alabildiğine ve hiç hız kesmeden sürmesi... düşündürücü olduğu kadar korkutucu da.
 
Kendi açımdan verimli bir yıl geçirdiğimi söyleyebilirim. Şiir kitabım Çınlama ve Kadın Öykülerinde Avrupa yayımlandı. Şiirler, yazılar, günlükler... sürdü. Sağlığımda öyle büyük sıkıntılar yaşamadım. 2011’de çocuk şiirlerim yayımlanacak. Bir de, en önemlisi, doğum günümde, malulen emekli olacağım. Yazılarım, şiirlerim sürecek. Bir de yıllardır kafamda taşıdığım Berlin Berlin’i kâğıda geçireceğim, yazacağım.
 
“Bir yıl denizi görmesem bir hoş olurum. Hele bir de bahar gelmez mi, buram buram yosun kokuları tütmeye başlar burnumda.” (Orhan Veli, Denize Doğru).
 
Erken (malulen) emeklilik, Ayvalık’ta daha uzun kalmak anlamına geldiği için sevindirici. Böylece denizi daha uzun göreceğim.
 
 
1 Ocak, Cumartesi
 
Dün gecenin yorgunluğu yalnızca beni değil tüm dünyayı etkilediği ortada. Bugün geç kalkıldı, o güzel kahvaltılar geç yapıldı ve öğlen yemeği de zamanında yenmedi. Uzun uzun yüründü bir gün önce yenen onca lezzetli, yağlı yiyecekleri eritebilmek için. Hava yürüyüş havası olmasa da, başka çare yoktu. herkesin üstünde bir mahmurluk vardı ve kime rastladıysam hâlâ esniyordu. Siyasetin üstüne de rehavet çökmüştü.  Süslü çam ağaçları boyaları akmış kadınlara benzemeye başladı gözümde.
 
“aklımızda deli çam
hüzünlü şişeleri alıyorduk yine poşetlerce
ısmarlama bir macerayı
akıtmak için ruhumuzun dehlizlerine
 
ne tür bir mahcubiyet saklıdır şimdi
kökleri çok uzaklarda
süsleri çok kuzeyde olan bir ağaçtan
medet ummuş olmak”
(Temer Gülbek, Yılbaşı Ağacı)
 
 
2 Ocak, Pazar
 
Geç uyandık. Havada umut ışığı yok, boz renk ‘yat, uyu’ diyor. Geç kalkmayı hiç sevmem ama bu havalarda erken kalkmak da içimden gelmiyor.
 
Kahvaltıdan sonra Schlachtensee’nin etrafında yürüyüşe gidiyoruz. Banliyö treniyle beş durak. Evler, ağaçlar, yollar, arabalar, balkonlar, bahçeler... kar altında hâlâ. Göl buz tutmuş. Ördekler ne oldu acaba?
 
Günün mahmurluğunu atmak isteyen ve yediklerini eritmek için çaba gösteren ne çok kişi var tempolu yürüyen. Göl, ağaçlar arasında buzdan büyük bir çukur oluşturmuş. Karşı kıyıdaki çamlar sis içinde, düşte gibi. Göle nazır evlerin manzaralarına bayılıyorum ve öyle bir evde oturma özlemim depreşiyor.  Bir saat on beş dakikada gölün çevresini dolanıyoruz oradan buradan, eskilerden yenilerden konuşa konuşa. Evdeki bizi bekleyen çorba içimizi nasıl ısıtıyor!
 
Lamartine’nin o upuzun “Göl” şiiri aklıma geliyor ve açıp yeniden okuyorum hüzünlü dizeleri:
 
“Ey göl! Dilsiz kayalar! Mağralar, kuytu orman!
Siz ki zaman esirger, tazeler havasını,
Ne olur, ey tabiat o günlerin saklasan
       Bari hâtırasını!”
(Çev. Yaşar Nabi)
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

nihat ziyalan { 26 Ocak 2011 03:50:58 }
KİTAP OLARAK BEKLİYORUM

Gültekin Emre ne yazmış diye sık sık Ayorum'a girerim. Onun Berlin Günceleri'ni okumak ayrı bir keyif. E.Sevgi Özdamar'ın Haliçli Köprüsü'nden bahsetmesine çok sevindim. Çünkü Özdamar önemli bir yazardır. Bu kitabından Tomurcuk Sevda üstüne Cumkitap'ta yaptığım söyleşide bahsetmiştim. Ayrıca Haliçli Köprü'deki Johon Berger'in önsözü Özdamar'ın yazdıklarına güzel bir anahtardır. Teşekkürler Gültekin Emre. Berlin Günceleri'ni kitap olarak bekliyorum. Sydney'den dostlukla. Nihat Ziyalan
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git