Adalet Bakanlığının HSYK yasa tasarısını TBMM'ye gönderilmesinin ardından Yargıtay'da gergin bir bekleyiş başladı. Ankara'da yargı kulislerinde bugünlerde en çok konuşulan konu AKP'nin Yargıtay'ı ele geçirmek için yapacağı nihai atak iddiası.
AKP hükümetinin HSYK kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından, Yargıtay'da daire ve üye sayısını ikiye katlayacak yasa teklifini sırada beklettiği söylentisi kulaktan kulağa konuşuluyor.
Bu yasa ile, yapısı değiştirilen HSYK'nın 1. sınıfa ayıracağı yaklaşık 250 hakim ve savcıyı Yargıtay üyeliğine ataması ile Yargıtay'da üye sayısı ve daire sayısı ikiye katlanacak. Bu artış Yargıtay bünyesindeki dairelerde ve Genel Kurulda sayısal üstünlük ve Başkanlar kurulunda hükümetin lehine bir değişim ve Yargıtay Başkanının yapılacak ilk seçimde değiştirilmesi anlamına geliyor.
YARGITAY BAŞKANI'NIN EN ÇOK ŞİKAYET ETTİĞİ KONUYDU
Yargıtay'ın yıllardan bu yana en çok şikayet ettiği konuların başında gelen, Yargıtay'daki kadro sıkıntısı yüzünden görev yapan yargıçların dava yükü altında ezilmesine AKP çözümü hazırlanıyor. Kulislere sızan bilgilere göre Adalet Bakanlığı bu taslak konusunda çoktan çalışmaya başladı bile. Yargıtay'da şu anda 21'i hukuk, 11'i de ceza dairesi olmak üzere 32 daire bulunuyor. Her dairede en az 5 üye olmak üzere toplam 250 üyesi bulunuyor. Daire başına 7.8 yargıç düşüyor. Ancak bu sayı her yıl artan dava sayısı nedeniyle çok yetersiz kalıyor. Bir davanın Yargıtay tarafından görüşülüp karara bağlanması ortalama 3 yılı buluyor. Yerel mahkemenin de karar için ortalama 2-3 yıl süren zaman süreci harcadığı göz önüne alındığında her bir yargı dosyası için gereken 5-6 yıllık süre adaletin hızlı karar alma sürecinde büyük gecikme yaratıyor. Geciken adalet taraflar için adalet olmaktan çıkıp eziyet sürecine dönüşüyor. Bu konu Yargıtay Başkanı tarafından her yargı yılı açılışında şikayet konusu oluyordu.
TEKLİFLE İLGİLİ HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR
Adalet Bakanlığı tarafından teklif hazırlıkları son aşamaya geldiği ileri sürülen yasa teklifi ile Yargıtay'daki daire sayısı 64'e, çıkartılıyor. Yeni kurulacak daireler için de 250 yargıç kadrosu tahsis edilecek. Sürekli olarak Yargıtay'da iş yükünün fazlalığından şikayet eden Yargıtay başkanı ve Başkanlar Kurulu bu teklife itiraz edemeyecek.
YENİ ÜYELERİ YENİ HSYK ATAYACAK
Yasa çıktıktan sonra da yapısı değiştirilen HSYK Yargıtay'a 250 yeni yargıç atayacak. Bu atamalarda biraz tartışma çıkması beklense de, hükümete yakın yargıçlar Yargıtay Üyeliğine atanacaklar. Atanan üyeler atandıkları dairelerde kendi başkanlarını seçecekleri için, Yargıtay Başkanlar kurulunda da oy ağırlığı hükümetin lehine değişecek. Yapılan ilk seçimler de Yargıtay Başkanı değiştirilecek.
DANIŞTAY'A DA AYNI FORMÜL
Aynı yapı değişikliğinin Başbakan Erdoğan'ın sık sık halka şikayet ettiği "Yürütmeyi durdurma" kararlarından dolayı Danıştay da da yapılmasının beklendiği gelen duyumlar arasında. Bu yüzden Ankara'da yargı çevrelerinde büyük bir tedirginlik yaşanıyor. Yargı çevreleri hükümetin aldığı yanlış kararların "Yargı" yoluyla denetleceğinin "Kuvvetler ayrılığı"nın temel prensibi olduğunu vurgulayarak, bu şekilde yapılan değişikliğin, hükümetin ve başbakanın yasalarla denetlenemeyecek bir gücün önünü açacağına dikkat çektiler.
Kaynak : İhsan DEMİR | GAZETEPORT