80 li yıllarda Çin sanat çevreleri adı yeni duyulan bir sanatçıdan söz ediyordu. Çin resmine yepyeni bir soluk getiren genç ressam Liu Mao Shan'dı bu genç ressam. O Çin fırçasının sadece yeni adı olarak benimsenmeyle kalmayacak, Çin resminin geleneklerinden tamamen kopmadan yepyeni bir anlayışın ve stilin müjdecisi de olacaktı.
Zira yapıtlarında gözlemlenen, ışık ve rengin çok iyi kullanılmasına ek olarak, insanın ta içine işleyen ve ferahlatıcı etki yapan şiirsellik yüklü bir tarzdı. Bu şiirsellik resmin değişik planlarındaki tonlamalardan olduğu kadar, kompozisyonun geneline egemen olan gizem yüklü buğudan da kaynaklanmaktadır.
Sanatçının peyzajları yer yer bir buğunun içinde esrirken, zaman zaman çarpıcı bir renk darbesinin bu esrikliği bir coşkuya dönüştürdüğüne tanık olmaktayız. Bu ustalığa erişmede, yaşadığı su şehri Jiangsu’nun esin kaynağı olduğu yadsınamaz bir gerçek.
Liu Mao Shan, 1942 yılında sözünü ettiğimiz bu su şehrine bağlı Suzhou kasabasında dünyaya gelmişti. Sanat için çok kısa sayılabilecek bir sürede edindiği ustalık onu Çin Sanatçılar Birliği’nin ikinci başkanlığına taşıdı.
Sanat eğitimini 1962 yılında bitirdiği Suzhou Sanat ve Elişleri Enstitüsü’nde alan Liu Mao Shan, yukarıda tanımlamaya çalıştığımız üslubunu edindikten sonra, 1990 yılından itibaren dünya genelinde gezilere başladı. Bu gezilerde, gittiği ülkelerin ilginç yerlerinden peyzajlar betimledi.
Kendi ulusal havasının tutsaklığında yitmeyip, her ülkenin kendine özgü havasını, aynı şiirsellik ve gizem dolu üslubuyla peyzajlarına aktarabilen Liu Mao Shan, üstelik, ziyaret ettiği ülkelerin sanatçılarına esin kaynağı olan, onları etkileyebilen bir ressamdır.
Onur Ayangil
İstanbul, Kasım 2010