A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Uyum ve Değişim

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 20 Ekim 2010 05:36:31

4. Don Quichotte Uluslar arası Karikatür Yarışması'nda ödül alan ve almayan karikatürlerin sergisinde "Uyum" ve "Değişim" konularının çizgilere yansımasındaki derinliğe, ince esprilere hayran kaldım. Göç sürecinde yaşananların karikatürde yorumlanması hiç de kolay değil ama olanaksız da değil.

57 ülkeden 270 karikatürcünün 765 karikatürle katıldığı yarışmanın ne kadar ilgi çektiğinin canlı kanıtı. Bu sayı yüze indirilmiş ve onların arasında bir seçim yapılmış.
 
 
27 Eylül – 3 Ekim
 
 
27 Eylül, Pazartesi
 
“Yazdığım nedir? Yazmam gerektiği için mi yazıyorum? Öyle bir gerçek gördüğüm için? Yol arıyorum, ama zaman zaman yolumu yitirmeli de değil miyim? Günlük-mektup-deneme-hayat öyküsü-anı-polemik karışımı bir şey bu benimki.”
 
Diyor Cemal Süreye ve sözünü günlüğe getirerek şöyle sürdürüyor:
 
“Günlüğün kişisel günlük olabilmesi için hayat öyküsünün uç sınırında devinmesi, derin ben’e iniş yapması gerek. Yapıtlardaki gibi gerçeği yeniden kurması değil, hayatın kesikliğinde var olması...”
 
Sonra da asıl niyetini açıklıyor: “Yine de art düşünceyi dışlamayı sınırlıyorum.”
 
 
28 Eylül, Salı
 
Bir zamanlar ne çok merak sarmıştım şiir üstüne şiirlere. Ne çok şiir kitabı taramış ve öyle çok şiir bulmuştum ki bu konuyu ele alan. Farklı bir antoloji olacağını düşünmüştüm. Şair adlarından yola çıkarak tam bir şiirlerle şairler sözlüğü olacaktı birinci bölüm. Sonra şiir üstüne şiirler yer alacaktı. Son bölümde de şairlere ithaf edilen şiirlere yer verecektim. Böylece kapsamlı ve gerçekten alanında tek bir antoloji olacaktı yayımlanacağını umduğum bir yayınevinde kaybolup gitmeseydi onca emek.
 
Şair (yaratıcı), yaratılan (şiir), yaratan ve yaratıcının birlikte olduğu (ithaf şiirler)... beni ne çok heyecanlandırmıştı, anımsıyorum.
 
Cemal Süreya’nın günlüklerini okurken aklıma geldi bunlar: “Konuları şiir sanatı olan şiirler var. Ya da şair bir yerde sözü mutlaka şiire getirir. Özellikle bizim kuşakta bu eğilime çokça rastlanıyor. Önceleri severdim bu tür şiirleri. Hiç yoksa hoşgörürdüm. Ben de girmiştim o eğik düzleme. Ama o denli yaygınlaştı ki, şimdilerde bir sayrılık gibi görüyorum.” Sonuç olarak Cemal Süreya “belli aşamaya gelmiş şairler şiirlerinde şiirden söz ediyorlar” diye gözlemlerini özetleyiveriyor bir cümlede.
 
 
29 Eylül, Çarşamba
 
Dergi dünyamıza bir dergi daha doğdu: Şiirden.       
 
Şiir, şiir üzerine deneme, çeviri şiir kitapları yayımlayan Şiirden yayınevi onca şiir dergisine karşı yeni bir dergiyle şiir okurunun karşısına çıkıyor.
 
Var olan şiir piyasasının dışına çıkmak olası mı?
 
Var olan şiirin akışını değiştirilebilir mi?
 
Yeni ne söylenebilir?
 
Söylenecek sözü olanların bulunup ortaya çıkarılması sağlanabilir mi? Bilmiyorum.
 
Her yeni dergi benim heyecanımı körüklediği için seviniyorum ve hemen görmek için dayanılmaz bir istek duyuyorum.
 
Soruşturma dergilerin ortak paydası gibi olalı benim pek ilgimi çekmiyor. Her konuyu çok iyi bilen ve durmadan çözümler üreten soruşturmacı şairler de türedi çünkü.
 
Şiirden’in “Toplumsallık, Deneysellik, İslamcılık ve Şiir” konulu soruşturmasına Hilmi Yavuz, Özdemir İnce, Ali Günvar, Yavuz Özdem ve Metin Kaygalak katılmış.
 
Özdemir İnce’nin bir süredir sürdürdüğü “René Char’ın Bostanında Sabah Gezintileri” şiirlerine burada da rastlayınca çok sevindim.  Farklı bir şiiri dervişçe dokuyor Özdemir İnce bu şiirlerinde.
 
 
30 Eylül, Perşembe
 
Güz bitmedi, sürüyor ama Oktay Rifat’ın “Güz Başı” şiiri dilime dolandı bir kez; aklım güzde onun için:
 
“Güller nasıl da bitiverdi! Dün daha
Pıtrak gibi açan fidanda şimdi tek
Kırmızı yok. Yağmur akşama sabaha
Düşmeye başlar, doldu kovanda petek.
.....
Ölümün etince soğur, leylek gider,
Bir bun yüreğinde, garipsin, avara,
Kırlangıç gider, kalırsın dört duvara.”
 
Güz ömrü de alıp götürüyor geri dönüşü olmayan yollara.
 
 
1 Ekim, Cuma
 
4. Don Quichotte Uluslar arası Karikatür Yarışması’nda ödül alan ve almayan karikatürlerin sergisinde “Uyum” ve “Değişim” konularının çizgilere yansımasındaki derinliğe, ince esprilere hayran kaldım. Göç sürecinde yaşananların karikatürde yorumlanması hiç de kolay değil ama olanaksız da değil.
 
57 ülkeden 270 karikatürcünün 765 karikatürle katıldığı yarışmanın ne kadar ilgi çektiğinin canlı kanıtı. Bu sayı yüze indirilmiş ve onların arasında bir seçim yapılmış.
 
 
2 Ekim, Cumartesi
 
Türk pazarı. Ayvalık’ı aratmıyor ya da Ankara’nın semt pazarlarını. Ne ararsan var. Ispanak, patlıcan, domates, kabak, pırasa, dolmalık biber, kasasıyla üzüm, elma, pide aldık. Pazardan eve gelişin keyfini kimse sormasın bana. Buzdolabına özenle o sebzelerin yerleştirilmesi yok mu, memleket özlemini bir parça hafifletiyor ya, sırf bunun için bile pazara gitmeye değer.
 
Satıcılar her dilden çat pat anlıyor. Kadınların hepsi “madam”, erkekler ise “Herr”.
 
 
3 Ekim, Pazar
 
Rahime’nin abisinin durumu netleşmedi henüz. Onun için Rahime telefon başında, kardeşleriyle konuşuyor durmadan, bilgi alıyor. Kanser olmasından kuşkulanılıyor. Hem de her yerine yayılmasından. Yarın hastaneye gidilecek ve onkolojide gözden geçirilecek tüm raporlar, röntgen sonuçları.
 
Çağın üstesinden gelemediği kanser nasıl da korku salıyor!
 
Abisinin şekeri var ve karaciğeri de sorunlu. Onun için nasıl bir tedavi uygulanacak, göreceğiz. Ben, sıkıntımı biraz dağıtmak için şair Acem Özler’e gittim. Şarap içtik. Şiirden konuştuk.
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







BİZİM RADYO
radyo.ayorum.com'a HOŞ GELDİNİZ
Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı

Hayatta kalma mücadelesinden kesintisiz şiddetin itici gücüne.
Demokrasi Krizde mi? Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Sarsıcı Gerçek
10 soruda Trump'ın Gazze için sunduğu barış planı
İngiltere, Avustralya ve Kanada, BM Genel Kurulu öncesi tarihi adımla Filistin’i tanıdı.
Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da halk liderleri devirdi.

Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?

Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.
Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'
Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

AKIL...
KISA KESİLMİŞLER, AĞUSTOS 2025
ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL
DİL DEMİŞKEN

HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum
BU VATAN

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git