A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Erdoğan'ın mutlak doğruları.

Kategori Kategori: Söyleşiler | Makaleler | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 17 Haziran 2010 02:42:36

Soykırımı Yahudiler yapar. Konfüçyanizme, Şintoizme inanan Çinliler yapar. Gregoryen Ermeniler yapar. Hıristiyan Almanlar, Hıristiyan / animist Hutu'lar, Ortodoks Sırplar yapar. Ama Müslümanlar yapmaz...

Toplumsal konularda mutlak doğrular var mıdır? Tartışmalı. Bu tür doğruların varlığına inanmanın ve görüşlerini bunların yönlendirmesiyle oluşturmanın insanı birbiriyle çelişkili sözler söylemeye, tavırlar almaya götürmesi kaçınılmaz.

İnsani ilişkiler alanında kesin doğruların olmamasının nedeni, her olayın, ona bakıldığı taraftan farklı gözükmesidir. Her zaman kendi konumundan görüleni göreli kılmak gerekir. Başka yerden bakınca aynı şeyin farklı görülebileceğini bilmekle mümkündür bu. Mutlak doğrulardan değil, ilkelerden hareketle insani evrensel doğrulara ulaşabiliriz.

Sedef Ecer’in geçen hafta İstanbul’da oynanyan son derece etkileyici Fransızca-Türkçe tiyatro oyunu Sur le Seuil/ Araf’ta olduğu gibi. Oyunun farklı sahnelerinden birinde, iki düşman kadın asker karşılıklı siperde yatar. Ateş etmeden önce atışırlar. Biri aynı tarihi olaya ısrarla “kentin düşmesi” derken, diğeri aynı ısrarla “kentin fethi” der. Hangi kelime doğru? Kim haklı?

Şanlı tarih mi?
Türkiye siyasetinin bugün en önde gelen şahsiyeti olan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye yurttaşlarının ezici çoğunluğu gibi, katı mutlak doğrulara inanan, yargılarını bu doğrulara dayandıran bir kişi. Farklı konularda sık konuşan ve görüşlerini yakından izleyebildiğimiz bir kişi. Mutlak doğrulara teslim olmanın bize nasıl tuzaklar kurduğunu, onun birkaç konuşmasını ele alarak sergilemek daha kolay. Ama sanılmasın ki, aşağıdaki çelişkiler silsilesi Tayyip Erdoğan’a özgü.

İlk olarak Başbakan’ın son Çanakkale Savaşı anma törenindeki konuşmasını ele alalım. Önce bir hatırlatma. Çanakkale savunması, Osmanlı Devleti’nin savaş açtığını bildirmeden Rusya kıyılarını topa tutmasıyla girdiği I. Dünya Savaşı’nın bir parçası. Nasıl Osmanlı askerleri bu savaşta Galiçya cephesinde de savaşmışlar ve yedi bin asker Orta-Güney Polonya’da hayatını kaybetmişse, Osmanlı ordusunun karşısında savaştığı ülkeler ittifakı da ülkelerinden binlerce kilometre uzakta Çanakkale Boğazı’na saldırdılar. Çanakkale’de gösterilen direniş Osmanlı-Türk tarihinin şanlı sayfalarından biridir. Ama düşman güçlerin durduk yerde Çanakkale’ye saldırdıkları söylenemez.

Gelelim Erdoğan’ın konuşmasına: “Çanakkale’de emperyalist duygularla ölüm kusan, Türk milletinin vatanına tasallut eden kimi ülkelerde, bugün görülen sorumsuz açıklamalar, alınan haksız kararlar, özür dilenmesi gereken bir millete karşı iftira atmaktan başka hiçbir anlam taşımaz. (...) [Bu ülkeler] sadece vatan savunması yapan, mazlum ve masum bir millete bühtanda bulunma yanlışına düşmemelidir. (...) Geçmişe takılıp kalanlar, aydınlık bir geleceğe ulaşamazlar.”

Bu son cümleden itibaren, Erdoğan’ın mutlak doğrularının ona oynamaya başlayacağı azizlikler sahnede yer alıyor. Geçmişe takılıp kalmayı eleştirdikten birkaç saniye sonra, Başbakan konuşmasını gençlere hitaben sürdürüyor: “Sizler gurur duymanız gereken şanlı bir tarihe sahipsiniz (...) o tarihi en doğru şekilde anlamak ve aktarmak gibi önemli bir mesuliyet taşıyorsunuz. (...) Lütfen, tarihimize bigane kalmayın, tarihinize, geçmişinize sırtınızı asla dönmeyin.” Ardından, “Çanakkale ile birlikte Kutü’l Ammare Zaferimizi, Hicaz Müdafaasını, Kurtuluş Savaşımızı iyi öğrenin” çağrısında bulunuyor.

Aydınlık bir geleceğe ulaşmak için tarihe takılıp kalınmaması gerekiyorsa (aslında tartışmalı bir mutlak doğru), o zaman neden gençleri tarihimize, geçmişimize sırtlarını asla dönmemeye davet ediyor Erdoğan?

Ayrıca herhangi bir tarihi değil, zaferler tarihini öğrenmeye davet ediyor. Belirttiği tarih dilimi içinde, Sarıkamış hezimeti de var, 1917 sonbaharından 1918 sonbaharına kadar süren Filistin-Sina cephesindeki büyük yenilgi de var. Her ülkenin tarihi, zaferler ve yenilgiler tarihidir. Tarih eğer geleceğe ışık tutacaksa, sadece zaferlerden oluşan bir destanla bu mümkün olabilir mi? Sadece savaşlarla yazılan bir tarih, nasıl bir gelecek vaat eder?

Gelelim ikinci çelişkiye. “Sadece vatan savunması yapan, mazlum ve masum bir millet”, Hicaz’da, Galiçya’da, Bağdat’ta, vs. neden savaşıyordu? Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar da aynı sorunun muhatabı elbette. Bu tahayyül dünyasında vatanın sınırları nerede biter? Bildiğimiz kadarıyla, bir imparatorluk olan Osmanlı Devleti’nde, her imparatorlukta olduğu gibi vatan değil, toprak vardır. Bir devletin işgal ettiği, -isterseniz buna fethettiği diyelim- her toprak vatan parçasına mı dönüşür? O zaman neden İsrail’in işgal edilmiş topraklardan hemen çıkmasını, -haklı olarak- talep ediyoruz?

Erdoğan devam ediyor: “Düşünün sene 1915, bir taraftan Çanakkale cephesinde savaşan bir Türk milleti var, bir diğer taraftan Türkiye’nin değişik yanlarında vatan topraklarını savunmaya çalışan bir Türk milleti var. Böyle bir dönemde Türkiye’yi soykırımla değerlendirmek, yargılamak isteyenler önce bunu bilmelidirler.” Osmanlı ordusuna karşı isyan eden Filistinli, Suriyeli, Yemenli Araplar Türk milletine mi dahildiler? Yoksa yaşadıkları toprakları işgal etmiş saldırganlar mıydılar? Peki o zaman o topraklar kimin vatanıydı? İsterseniz daha fazla deşmeyelim...

Taş ve fosfor
Başka bir konuya geçebiliriz. Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerdeki Konya konuşmasında şöyle söylüyordu: “O çocuklar taş attılar, bunlar fosfor bombası attı. Ve hâlâ o taş atanlara karşı dünya fosfor bombası atanların arkasında duruyor. İşte biz o duranları kınıyoruz, durmayanlarla beraber mücadeleyi sürdürüyoruz.

Türk milletinin şanına yakışan bu.” Bunlar, İsrailliler.

Erdoğan İsrail devletinin Gazze’de işlediği insanlığa karşı suçları teşhir etmekte, eleştirmekte sonuna kadar haklıdır. Gazze’ye yardım filosuna karşı düzenlenen kanlı saldırıda sorumluların cezalandırılması konusunda ısrar etmekte de haklı. Ama şu taş atan çocuklar konusunu dile getirirken, en azından aklından bir soru işareti bile geçmiyor mu? Konuşmasındaki özgüvene bakılırsa, galiba hayır.

Bilindiği gibi Türkiye’de polislere taş atan çocuklara polis gül atıyor. Suçlu iseler, çocuk mahkemelerinde yargılanıyorlar. Çocuk oldukları dikkate alınarak, yasalar hapis cezası verilmemesine özen gösteriyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Türk milleti şanına yakışanı yapıyor. Erdoğan bu özgüvenle konuşmakta haklı. Mutlak doğru, böyle bir şeydir.

Tayyip Erdoğan, soykırım kelimesinin kullanımı konusunda da mutlak doğruları olan biri. G8 Zirvesi için 2009’da gittiği İtalya’da, Doğu Türkistan’da Çin’in yaptıkları için, “yüzlerce insanın öldürüldüğü, bini aşkın insanın yaralı olduğu bir olayı, adeta bir soykırımı herhalde başka bir kelime ifade etmez” demişti. “Bunu bir soydaş olarak, hem aynı değerleri paylaşan insanlar olarak söylemek durumundayız” diye ilave etme gereği hissetmişti.

Ardından Kasım 2009’da, Darfur’da çok büyük bir katliamı desteklemekle suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in İstanbul’a gelmesi söz konusu olduğunda, bu gelişle ilgili kendine yöneltilen eleştirileri şöyle yanıtlamıştı: “Ömer El Beşir ile çok rahat konuşuyorum. Ben Netanyahu ile o kadar rahat konuşamam ama Beşir ile rahatlıkla konuşurum. Rahatlıkla ‘bu yaptığınız yanlıştır’ derim. Ve yüzüne derim. Niye? Bir Müslüman böyle bir şey yapamaz ki. Bir Müslüman soykırım yapamaz.”

Aynı yıl, Ermenistan Dışişleri Bakanı’nın da hazır bulunduğu bir toplantıda ise şöyle diyordu: “Bizim kültürümüzde, medeniyetimizde de soykırım diye bir şey yoktur. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. (...) Kimin kimi derdest ettiğini, nasıl soykırım uyguladığını çok açık, net, Karabağ olayları zaten ortaya koyuyor.”

Bu üç konuşmayı yan yana getirince ilginç bir mutlak doğru ortaya çıkıyor.
Müslümanlar soykırım yapmaz. Soykırımı Yahudiler yapar. Konfüçyanizme, Şintoizme inanan Çinliler yapar. Gregoryen Ermeniler yapar. Hıristiyan Almanlar, Hıristiyan/ animist Hutu’lar, Ortodoks Sırplar yapar. Ama Müslümanlar yapmaz. Onların medeniyetinde soykırım diye bir şey yoktur. Ama madem ki dünyada soykırım vardır, o zaman Müslüman olmayan medeniyetlere özgüdür bu. Nitekim “Karabağ olayları nasıl soykırım uygulandığını çok açık, net ortaya koyuyor”.

Bu mutlak doğrular kahve sohbetinde, aile meclisinde gevezelikle kalsa, genel insanlık halidir der, geçilir. Ama iktidar mevkiinden dile getirilince, işin rengi değişiyor.

Hakkari BDP İl Başkanı 5 Haziran’da, “Hamas’ın öldürdüğü insan sayısı, PKK’nın öldürdüğü insan sayısından 17 kat daha fazladır. Bu açıklamalara göre PKK da terör örgütü değildir” demişti.

Yaptığı ölü sayısı karşılaştırmasının doğru olup olmadığı bir yana, terör örgütü olarak nitelendirilmenin öldürülen insan sayısıyla belirlendiği bir mutlak doğru dünyasında, bu da bir doğruydu. 9 Haziran günü gözaltına alındı. Bu söylediklerinin gözaltına alınmasına etkili olup olmadığını bilmiyorum. Ama iktidardaki mutlak doğrunun yanında olmamanın Türkiye’de tekin bir durum olmadığı açık.
 
Radikal | AHMET İNSEL
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git