Kuzey Irak'taki Kürdistan Özerk Yönetimi, uluslararası enerji şirketleri ile dört yeni sözleşme imzaladığını duyurdu. Sözleşmelerle şirketlere petrol arama ve rafineri kurma izni verilmesi öngörülüyor.
Bu gelişmenin, gerek Bağdat'taki merkezi hükümette, gerekse Washington'da hayal kırıklığı yaratabileceği söyleniyor.
Her iki başkent de bir süredir Kürt yönetimine baskı yapıyor ve bu tür anlaşmaların, Irak'ın enerji kaynaklarının dünya piyasalarına hangi koşullarda açılacağını belirleyecek yasa çıkana kadar bekletilmesini talep ediyordu.
Sünni, Şii ve Kürt gruplar, yeni enerji yasaları üzerinde hala anlaşmaya varamadıkları için Irak'ın petrol ve doğal gaz kaynaklarının işlenmesi meselesi bir süredir askıda.
Bu yasaların ilki, taslak olarak hazırlanmış durumda ve yabancı enerji şirketlerinin hangi çerçeve içerisinde yatırım yapabileceğini belirleyecek.
Daha sonra hazırlanması planlanan bir yasa ile ise petrol ve doğalgazdan elde edilecek gelirin bu gruplar arasında nasıl paylaşılacağı belirlenecek.
Kürdistan Özerk Yönetimi ise bir süredir, bu konuda bir milli mutabakat oluşmasını beklemeden, kendi başına hareket edeceğinin işaretlerini veriyor.
'Anlaşmalar yasalara aykırı'
Kürdistan Özerk Yönetimi daha önce Türk şirketleriyle de petrol arama ve çıkarma anlaşmaları yapmıştı.
Yapılan bu tür anlaşmalar Irak merkezi hükümetinin bazı üyeleri tarafından "yasalara aykırı" diye tanımlanmıştı.
Toplam 800 milyon dolarlık anlaşmaların, Fransa ve Kanada'dan enerji şirketlerinin yanı sıra, ismi açıklanmayan başka yabancı yatırımcılar ile de imzalandığı belirtildi.
İlginç olan Bağdat ve Washington'dan henüz ses yok. Ancak muhabirler "Bu gelişmeden iki başkentin de memnun olacağını söylemek güç" diyor.
Kürdistan Özerk Yönetimi birkaç hafta önce, petrol arama konusunda Amerikan Hunt Oil şirketi ile de bir sözleşme imzalamış, Irak Petrol Bakanı ise anlaşmayı yasadışı ilan etmişti.
Kuzey Irak’taki yönetim ise yabancı şirketler ile yaptıkları enerji anlaşmalarının mevcut yasalar ile uyumlu olduğunu savunuyor.
Doğal kaynakların yabancı yatırıma açılması konusundaki yasa tasarısı, Amerika Birleşik Devletleri'nin yoğun lobi faaliyetlerine karşın henüz Irak Parlamentosu'ndan geçmiş değil.