A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Bir Kış Masalı

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 12 Mart 2010 07:42:18

Son derece değerli bir çevirmen Arif Gelen. Türkçesi inanılmaz etkili, güzel. Brecht'ten, Zweig'dan, Kafka'dan çevirdiği kitaplar ortada. Bir de anılarını yazdırabilseydim ona. Bulgaristan göçmeni yoksul bir ailenin oğlu, Köy Enstitülerinden yetişme, Almancayı kendi kendine mükemmel öğrenme, çeviriye başlama ve başarılı olma, öğretmen sendikalarında görev alma...

22 - 28 Şubat

22 Şubat, Pazartesi
 
Moskova, Leningrad, Berlin üçlemesini tamamlayan, 1955 yılında 58 yaşında ölen Theodor Plievier’in kitabını okuyorum, yanmış, yıkılmış, sürekli bombalanan, yaşamın sığınaklarda sürdüğü Berlin’i:
 
“Dua eden, ağlayan, sıranın altında sallanan ve boş gözlerle bakan  bu dört kadınla, asker ilk bakıştaki beş suratı oluşturuyordu. Oysa sığınakta yüz kişiden fazla vardı. Kadınlar, çocuklar, sokaktan kaçan askerler içeri dolmuştu. Kimi kusuyordu. Korktuklarından değil, savunusuz oldukları için,çaresizlikten kusuyorlardı. Geri kalanların çoğu, hatta tümü de olup bitenlerden etkilenmişe benzemiyorlardı. Yine şu ya da bu biçimde, ağlayarak, kusarak, kendilerini yerden yere vurarak ya da aldırmaz görünmeye çalışarak olanlardan etkileniyorlardı. Ne var ki, içlerinde ölmek isteyen tek kişi yoktu, hepsi de yaşamak istiyordu.”
 
Yaşamayı kim istemez? Ama Naziler dünyayı zindan ettiler insanlara, hâlâ o zihniyetteler; ellerine bir olanak geçse var ya, yine ortalığı kana bulayacaklar hiç acımadan.
 
 
23 Şubat, Salı
 
Ödül töreni değil de ödül alan şairlerin tanıtıldığı, şiirlerin okunduğu bir geceydi. 2009’da çeşitli kurum, kuruluş ve şairler adına düzenlenen şiir ödülünü geçen şu şairler kazanmış:
 
Kostantin Ames, “open mike”, 7. 500 Euro;
 
Barbara Köhler, Alman Ekonomi Dairesi’nin Şiir Ödülü, 10. 000 Euro;
 
Michael Donhauser, Gerog-Trakl Şiir Ödülü, 7. 500 Euro;
 
Ulrike Almut Sandig, Leonce-ve Lena Ödülü, 8. 000 Euro;
 
Ferdinand Schmatz, Ernst-Jandel Ödülü, 15. 000 Euro;
 
Gerhard Falkner, Peter-Huchel Ödülü, 10. 000 Euro.
 
Ödüllerin manevi değerlerinin yanında paraca da şairin işine yaraması önemli, bunu gözetmişler burada. Şairler, bizdeki gibi bir yere bağlı kalmadan ayakta kalabiliyorlar Batı’da. Bizdeki şiir ödüllerinin parası ise bir şairi ne kadar geçindirebilir? Batı ile Doğu arasındaki önemli farklardan biri daha, işte!
 
Bu gecede de onu gördüm, günümüz Alman şiiriyle Türk şiiri arasında büyük farklılık var. Sese, heceye, sözcük parçalamalarına, günlük yaşama, ironiye, dil oyunlarına dayalı Alman şiirinin karşısında duyarlı, duygulu, insanın dünyasına yönelik Türk şiiri.
 
 
24 Şubat, Çarşamba
 
EKG’den geçtim. Her şey yolunda. Kardiyaloga gitmeme gerek yokmuş. Kan değerlerim de iyi çıktı. Kolestrolüm biraz düşmüş. Sevindim. Her sabah yaptığım kültür-fizikin, günlük yürüyüşlerimi aksatmadan sürdürmemin, yememe dikkat etmemin sonucu bu elbette. Zımba gibiyim!
 
Rahime, Saadet ablayı kaldığı yurttan ambulansla havaalanına götürdü. Atıl anne ve babasını alıp Antalya’ya götürdü, bir de buna sevindim işte. Son derece değerli bir çevirmen Arif Gelen. Türkçesi inanılmaz etkili, güzel. Brecht’ten, Zweig’dan, Kafka’dan çevirdiği kitaplar ortada. Bir de anılarını yazdırabilseydim ona. Bulgaristan göçmeni yoksul bir ailenin oğlu, Köy Enstitülerinden yetişme, Almancayı kendi kendine mükemmel öğrenme, çeviriye başlama ve başarılı olma, öğretmen sendikalarında görev alma... Basın dünyasında, gazeteciliğinde, öğretmenliğinde, politikacılarla  olan anılarını yazabilseydi keşke. Türkiye bu iki yaşlı insana huzur verecek güneşiyle, insan ilişkileriyle, huzur eviyle...
 
 
25 Şubat, Perşembe
 
“Kral Darius arıya ihtiyaç duymadan bal veren bu kamışı Pers ülkesine getirtmişti; Hindular ve Çinlilerse onu çok önceden beri biliyorlardı. Ancak Hıristiyan Avrupalılar şekeri Araplar sayesinde keşfettiler.”
 
 “Haçlıların içlerinde duydukları mistik coşku ticari fırsatlara karşı gözlerini kör etmediği için, Jerciho yakınlarındaki ismi bu yüzden El-Sukkar-olan bir yer de dahil olmak üzere, Kudüs Krallığı’ndaki Akka, Tiro, Girit ve Kıbrıs’a kadar, işgalleri altındaki bölgede bulunan bütün şeker kamışı tarlalarını ve değirmenleri sahiplendiler.”
 
“O andan itibaren Avrupa’da eczanelerde gramla satılan şeker beyaz altın oldu.”
 
(Eduardo Galeano, Aynalar, Sel Yayınları 2009). Tarihin derinliklerinde daha ne gizemli, merak uyandıran bilgi var otaya çıkarılmayı bekleyen. Bilgi birikimi ne müthiş bir şey! Geriye dönüp bakmazsak her şeyin ne kadar kolayca olup bittiğini sanırız.
 
 
26 Şubat, Cuma
 
Murathan Mungan yeni şiir kitabı İkinci Hayvan’da ne kadar çok teknik sözcük kullanmış! Çağımız üstüne düşüncelerini, kaygılarını şiirine yedirmiş bu yeni sözcüklerle: “bir kültür öğesi olarak yüzlerce şiirde, metinde parçalanıp dağılan ayna”ya bakmaya çalışıyor aynı zamanda. “Vernik, sentetik elyaf, polyester, remix, neon, aseton, pelikül, klip, demo, extended remix, protez, silikon, jeton, beton, sprey, pvc, kinetik, paradoksal, ankesör, mutasyon, virüs, kraftwerk, Lascaux mağazası, pulp, trash, kartonpiye, heavy metal, aksiyon, hipnoz, mikser, selüloz, turnike, hipnoid, otistik, dijital, cool, astro-fizik, sibernetik...”
 
“modern hayat yeniden şifrelerken kendini” bu sözcüklerle çağın dünyasını anlamaya çalışıyor şiir yoluyla. Hızla değişen değerlerin dünyasında, yeni değerlerin hayatımızdaki yerini de sorguluyor Murathan Mungan yepyeni bir dille, sözcüklerle, imgelerle.
 
 
27 Şubat, Cumartesi
 
Heinrich Heine, Almanya. Bir Kış Masalı kitabında (1844), bu manzum destanda -şairin Paris’e siyasi sığınmacı olarak yerleşmesinden sonra yazılmış-, gezi izlenimlerinin yanında Almanya’ya karşı çok sert eleştiriler getirir. Yirmi şiirden oluşan bu kitapta Saint-Simonist, Junghegelianer, Karl Marx düşünce olarak yer alırlar şiirlerin gövdesinde.
 
Siyasal taşlamanın en başarılı örneklerinden biri sayılan bu kitap sansüre uğramış ama Paris’teki devrimci Vorwäts dergisi şiirlerin tümünü yayımlamış bir punduna getirip.
 
Bu önemli kitabın Türkçesi iyi bir yayınevinde çıkmadı ne yazık ki. Ama Berlin’de yaşayan Serdar Dinçer bu kitabın tüm şiirlerini çevirdiği gibi geniş bir araştırmada yapmış şiirin geçtiği yıllara ve Heine’nin yaşamına ilişkin (Kitabi kendi bastırmış.).
 
Pırıl pırıl bir Türkçe olmasa da kaynaklara uzanması, açıklamalardaki tutarlığı hacimli bir kitaba götürmüş onu. Şiirlerin çevirisini ciddi bir biçimde yeniden ele almak gerekiyor. Bilmediğim epeyce şey öğrendim bu kitaptan.
 
Zaten her kitap bilmediği birçok şeyi öğretir insana kötü de olsa!
 
 
28 Şubat, Pazar
 
Pazar günleri ne yapılır dışarı çıkıp yürünmezse, müzelere, sergilere, misafirliğe gidilmezse?
 
Hava kapalıysa en iyisi ya uyumak, ya da kitap okumak, değil mi?
 
Gündüz uykusuna bayılanlardan değilim ben, hiç olmadım. Ama divana uzanıp uykum gelene dek okumayı hep yeğledim, yeğlerim. Baskısı çok kötü Berlin (Theodor Plievier, Hürriyert Yayınları, 1978) kitabı elimden düşmüyor. Seçkin Cılızoğlu’nun sıkı Türkçesi okutuyor kitabı. Berlin’in yanmış, bombalanmış, yıkılmış haline dalıp gidiyorum. Savaşın son günleri ve en sıkı SS subayları bile Hitler’i sorgulamaya başlıyor içlerinde, en yakınlarıyla. Halkın, savaşanların canına tak etmiş savaş! Onun tek suçlusu da Avusturyalı çavuş!
 
Berlin’de yaşarken her an bir savaş olasılığıyla burun buruna geleceğimiz gerçeğini de hiç aklımdan çıkaramıyorum nedense?
 
Naziler her an hortlamaya, acımasız bir biçimde kıyıma hazır bekliyor. Dışardan gözle görülecek bir şey değil bu, bunu burada yaşayanlar duyumsayabilir ancak. Hava kapalı, güneş hak getire, savaşlar ise sürüp gitmede. Ben ise divana uzanmış Berlin’in, Berlinlilerin çektikleri acılara yanıp duruyorum.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?
Ayaktayız
YÜRÜYÜŞ SÜRÜYOR
'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…

Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?
Trump üçüncü kez başkan olabilir mi?
CHP İmamoğlu ve erken seçim için imza kampanyası başlattı
ABD'de ulusal güvenlik skandalı ile gündeme gelen Signal nedir?
CHP neden boykot çağrısı yaptı?

Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”
Canberra yenilenebilir enerjiye geçişi nasıl başardı?

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

HİTLER Diye Biri
ZAMANI VAR
TASARRUF
DUR YOLCU
EMRİ HAK VAKİ

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git