A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

TEKEL'de uzlaşma yok

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: A.Ulak | 02 Şubat 2010 04:10:55

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TEKEL işçilerinin sorununa ilişkin, "'4857 sayılı yasaya tabi olarak arkadaşlarının başka kurumlara geçirilmesini talep ettiklerini, Hükümetin, 4/C statüsünde çalıştırılması anlamında yaklaşım gösterdiğini"' belirterek, bu nedenle uzlaşma temin edemediklerini söyledi.

Kumlu, Başbakanlık Yeni Bina'dan ayrılırken yaptığı açıklamada, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer bir araya geldiklerini söyledi. Bakanların, ''4/C'nin iyileştirilmesi yönünde bir öneriyle'' kendilerine geldiklerini bildiren Kumlu, ''Biz başından beri bu arkadaşlarımızın bu iş yerinin kapatılmasından dolayı daha önceki uygulamaların benzerinin bunlara da yapılması gerektiğini, özlük hakları ile birlikte başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçirilmesi anlamında her görüşmemizde bunu dile getirdik. Ancak şu anda gelinen son noktada, özellikle 4/C'de kıdem tazminatı yok. Kıdem tazminatını ödeyelim. İzinleri yok, izinlerini 22 güne çıkaralım. Ancak bizim taleplerimizle bunun örtüşmediğinden dolayı bunu kabul etmemizin mümkün olmadığını ifade ettik ve ayrıldık.''
Kumlu, ''Gazetecilerin bundan sonra ne olacağına'' ilişkin sorusu üzerine, ''Taleplerimiz karşılanmadığına göre uzlaşma yok demektir'' dedi.

Maaş ve çalışma süresi anlamında yeni bir öneri olmadığını dile getiren Kumlu, şunları kaydetti: ''Farklılık şu: Biz 4857 sayılı yasaya tabi olarak arkadaşlarımızın başka kurumlara geçirilmesini talep ediyoruz. Hükümet, 4/C statüsünde çalıştırılması anlamında yaklaşım gösteriyor. Bu nedenle bir uzlaşma temin edemedik.''  Kumlu, 6 konfederasyon ile birlikte 3 Şubatta uygulanmak üzere aldıkları bir eylem kararı olduğunu, ayrıca Tekgıda-İş Sendikası'nın da açlık grevi yönünde bir kararı bulunduğunu anımsatarak, bunları değerlendirecekleri bildirdi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, gazetecilerin soruları üzerine, 4/C'nin devlet memurları ile ilgili bir statü olduğunu, kendilerinin ise TEKEL işçilerinin işçi statüsünde değerlendirilmesini talep ettiklerini belirtti.

BİZ BU KURUMA ÖMRÜMÜZÜ VERDİK

Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçileri konusunda, hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamamasını değerlendirirken, ''Umuyorum ki gece uzundur Başbakan şefkat elini uzatır ve yarın güle oynaya memleketlerimize, işimize gideriz. Aksi takdirde yarın saat 13.00 itibariyle açlık grevine başlayacağız'' dedi. Türkel, TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde işçilere yaptığı konuşmada, TEKEL işçilerinin 49 gündür sabırla, inatla, kararlılıkla ve yiğitçe mücadele verdiğini, meselenin masada çözülmesinden yana olduğunu söyledi.

TEKEL işçilerinin sorunlarının çözülmesi konusunda geçen süreç hakkında bilgi veren Türkel, görüşmeler sonucunda Hükümetin 11 aylık sürede değişiklik yapmayarak, 'siz 4-C'yi kabul ederseniz yıllık ücretli izin hakkını koyabiliriz, kıdem tazminatını koyabiliriz' dediğini öne sürdü.
TEKEL işçilerinin hiç kimseden hiçbir hak talep etmediğini, var olan haklarını korumaya çalıştığını ifade eden Türkel, ''Biz bu kuruma ömrümüzü verdik. Bu kurum özelleştirilerek satıldı. Şimdi bizi kapının önüne koyuyorlar'' diye konuştu. Tekgıda-İş Genel Başkanı Türkel, devletin kendilerine hoşgörüyle yaklaşmasını beklediklerini ifade ederek, ''Umuyorum ki gece uzundur Başbakan şevkat elini uzatır ve yarın güle oynaya memleketlerimize, işimize gideriz. Aksi takdirde yarın saat 13.00 itibariyle açlık grevine başlayacağız'' dedi.

3 şubat sabahı Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu tüm iş yerlerinde 1 gün boyunca üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını bildiren Türkel, açlık grevine başladıklarında Türkiye'nin dört bir yanındaki işçi ailelerinin de başlarında bantla eyleme destek olacaklarını söyledi.

Türkel konuşurken, işçiler sık sık Hükümet aleyhine slogan attı.

GENEL GREV

Olumsuz bir sonuçta 3 Şubat günü tüm memur ve işçi sendika konfederasyonlarının katılımıyla dayanışma eylemi yapılacak. Başbakan Erdoğan, Türk-İş'le yaptığı görüşme sonrası TRT'de yaptığı açıklamada, "4-C kalkmayacak ama değişiklik olabilir" demişti. Erdoğan, görüşmeye katılan Maliye Bakanı Şimşek'i azarladığı iddialarını da yalanlamıştı.

AVRUPA'DAN ZİYARETÇİLERİ VARDI

Avrupa ve Almanya Parlamentosu milletvekilleri eylemdeki Tekel işçilerini ziyaret ederek, destek verdi. Avrupa Parlamentosu Milletvekili Jurgen Klute ve Almanya Federal Parlamentosu Milletvekili Sevim Dağdelen, öğle saatlerinde Türk-İş Genel Merkezi'ne gelerek Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ile bir süre görüştü.

Çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan milletvekillerinden Klute, kış koşullarına rağmen 49 gündür Tekel işçilerinin sürdürdüğü direnişin çok önemli ve öğretici olduğunu söyledi. ''Tekel işçilerinin sürdürdüğü kavganın sesinin Türkiye'nin sınırlarını aştığını'' ifade eden Klute, Türk ve Kürt kökenli vatandaşların Avrupa'da büyükelçilik ve Türk kurumlarının binaları önlerinde dayanışma gösterileri yaptıklarını aktardı.

İşçilerin temsilcileriyle Hükümet arasındaki görüşmelerin devam ettiğini duyduklarını ifade eden Klute, isteklerinin bu görüşmelerin işçilerin istediği gibi sonuçlanması olduğunu kaydetti. Klute, Tekel işçileriyle dayanışma içerisinde olduklarını belirtti.
Almanya Federal Parlamentosu Milletvekili Sevim Dağdelen de 2005'den bu yana Almanya Federal Parlamentosu'nda Sol Parti milletvekili olduğunu ve uluslararası ilişkiler sözcülüğü yaptığını söyledi. Türkiye'de olmalarının nedeninin Tekel işçilerine ''akıl vermek ve mücadelelerini nasıl sürdürebileceklerini öğretmek olmadığını'' ifade eden Dağdelen, ''Sizlerden öğrenmek ve sizin mücadelenizi Almanya ve Avrupa'ya taşımak için buradayız'' dedi.

Tekel işçilerinin eyleminin Almanya, Avrupa ve bütün dünyadaki işçi sınıfına örnek olduğunu söyleyen Dağdelen, Tekel işçilerine Sol Parti Federal Meclis Grubunun dayanışma içeren açıklamasını okudu.

SOL PARTİ FEDERAL MECLİS GRUBU'NUN DAYANIŞMA AÇIKLAMASI

Dağdelen'in okuduğu, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Tekel işçilerine hitaben yazılan açıklamada, işçilerin yaklaşık 8 haftadır Ankara'da, Tekel'in özelleştirmesinin sonuçlarına karşı ve insan onuruna yaraşır bir gelecek uğruna sürdürdükleri mücadeleyle dayanışma içerisinde olunduğuna işaret edildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''Bu cesur ve kararlı mücadelenizin saygı ve desteği hak ettiğine inanıyoruz. Mücadeleniz ülkeniz sınırlarını aşarak özelleştirmeye ve kamu varlıklarının peşkeş çekilmesine karşı direnen herkes için örnek teşkil etmektedir. Biz Sol Parti olarak Eylül 2009 Almanya genel seçimlerine katıldığımız programda sosyal hakların gasbını, çalışma yaşamının kuralsızlaştırılmasını ve kamu işletmelerinin özelleştirilmesini öngören politikalara karşı tutum aldık. Bu politikalar bir avuç sermayenin karlarını artırmasına yaramakta ve çalışanların sırtından sürdürülmektedir.

Bugün Tekel işçilerinin karşı karşıya kaldıkları durum, sermayenin çıkarlarını gözeten böyle bir politikanın neo-liberal küreselleşme çağında ülke sınırlarını aştığını açıkça ortaya koymaktadır. Bu yüzden inanıyoruz ki bu politikanın mağdurları da dayanışmalarını ülke sınırlarını aşarak uluslararası boyuta taşımalıdır. Bu mücadelenizde yanınızda olduğumuzu ve dayanışmamızı sonuna kadar sürdüreceğimizi bilmenizi isteriz. Çünkü sizin başarınız özelleştirmeye karşı bizim de sürdürdüğümüz mücadelemize güç verecektir.''    

Dağdelen, Almanya Büyükelçiliği aracılığıyla yaptıkları görüşme taleplerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından reddedildiğini söyledi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile yaptıkları görüşme sırasında ise kendilerine ''Bizim işimiz burada bitmiştir, biz sadece siyasetin almış olduğu kararları uyguluyoruz. Özelleştirme projesi bitmiştir. Tekel işçilerinin önümüzdeki 1 ay içinde müracaat etmek için zamanları vardır'' denildiğini aktaran Dağdelen, görüşmeler neticesinde edindikleri izlenime göre ''Hükümet tarafından işçilere verilecek cevabın 4/c kapsamında olacağını'' savundu.

4/c Almanya ve Avrupa hukukuna aykırıdır'' diyen Dağdelen, Tekel işçilerini desteklemek için Almanya ve Avrupa parlamentolarında da rapor ve soru önergeleri hazırlayacaklarını, Avrupa hukuku dışında kalan yasaların kaldırılması için katkılarını oradan sürdürecekleri sözünü verdi.

Bu arada, Tekel işçilerinin eylem sırasında yanlarında bulunan çocuklarından 30'unun ''gönüllü anneler'' tarafından sinemaya götürüldüğünü öğrenildi. Ayrıca işçilere Yol-İş Sendikası tarafından öğle yemeği olarak kumanya dağıtıldı. Bazı vatandaşlar ve öğrenciler de ihtiyacı olabilecek işçiler için giysi getirdi.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







“Sen Kimsin Mamdani?” Hukuku Eğip Büken Belediyecilikten Küresel Faşizme
Stranger Things ve Montauk’taki Gizli Deneyler İddiası Zihin Kontrolü, Çocuk Deneyleri ve Soğuk Savaşın Karanlık Mirası
Hoş geldin zam!!!
Bir Tez Doğrulandı: Epstein, Dershowitz ve İsrail Lobisi
Rusya, Kuzey Kore ve Ukrayna’nın Çalınan Nesli

Konforlu Muhalefetin Sınırları Dünya Değişirken Türkiye’de Etkisiz Tepkiler
Sömürünün Yeni Yüzleri, Eski Karanlıklar: Venezuela’da Otoriterliğin ve Çok Kutuplu Tahakkümün Anatomisi
Uluslararası barış: Bir dönemin sonunun habercileri
Trump 'Venezuela bizim bölgemiz' dedi, Kolombiya ve Küba'yı hedef aldı
Don-Roe Doktrini Uygulamada: Trump'ın Venezuela'ya Gangstervari Müdahalesi.

Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga

Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip

Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Balın Ruhu, Üst Galile’de Bir Distilatörün Eski Yahudi Geleneğini Koruma ve Balı Cine Dönüştürme Serüveni
Mercedes-Benz Places by Binghatti Gökdelen Kapitalizmi ve Küresel Hegemonya
Masumiyet Pazarlanıyor mu Baby Dove’un Türkiye’ye Girişi, Bebek Bakımında Güven Söylemi ve Kapitalizmin En Hassas Alanı
Düşünmektan uyuyamayanlar ve uyumaktan düşünmeyenler : Türkiye çelişkisi
Seul’den Pulpit’e, Rabi (Haham) Angela Buchdahl’in Olağanüstü Hikayesi — Kimlik, Dahil Etme ve Bölünmüş Dünyada Yahudi Liderliği

İCMAL
PALAVRA
YARGI ÜLKESİ
BÜTÇE
UTANMA

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git