Tekel işçilerinin haftalardır süren eyleminin geleceğini belirlemek için yapılan referandumdan 'devam' kararı çıktı. Tekel işçilerinin 23 gündür devam eden eyleminin geleceğini belirlemek amacıyla yapılan referandumun ilk sonuçlarına göre, geçerli 8 bin 180 oyun 8 bin 150'sinde "'eyleme devam"' kararı çıktı.
Tekgıda-İş Sendikası'nın kararı doğrultusunda yapılan oylamada 21 ildeki iş yerlerinden sonuçların büyük bölümü açıklandı.
Buna göre, kullanılan 8 bin 180 geçerli oydan 8 bin 150'si ''eyleme devam'' yönünde oldu. Referanduma katılan 30 işçi ise eylemin sonlandırılması oyu verdi.
Eylemin merkezi Türk-iş Genel Merkezi'ndeki sandıklarda kullanılan bin 282 işçinin tamamı ''eyleme devam'' dedi.
İlk sonuçların Türk-İş genel merkezi önünde işçilere açıklanmasının ardından işçiler, sevinç gösterisinde bulunarak sloganlar attı.
NEDEN EYLEMDELER?Tekel işçileri, işyerlerinin özelleştirilmesi nedeniyle özlük hakları ve kamu kurumlarına geçiş hakkı için eylem başlatmışlardı.
Hükümet Tekel işçilerinin üretim yapılmayan depolarda çalıştığını belirtip, onları 4-C kapsamına almak istiyor.
Mevzuata göre, devlette kalmayı tercih eden Tekel işçilerinin, 2008 yılı sonunda kamu kurumlarına 4-C’li olarak atanması gerekiyordu. Ancak, sendikaların hükümet üyeleri ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde, Tekel işçilerine, meslek kazandırılması için bir yıl ek süre verildi. Bir başka deyişle, Tekel işçileri bu yıldan itibaren 4-C’li olarak çalıştırılmaya başlanacaktı. Ancak Tekel işçileri mevcut haklarının elinden alınmasına karşı çıkıyor ve bu yüzden haftalardır eylem yapıyor.
Hükümet bu nedenle 4-C kapsamına alınan işçiler için yıllık çalışma süresini 10 aydan 11 aya çıkardı. Maaşları da yüzde 17.4 artışla 772 liraya yükseldi.
ERDOĞAN 'İSTİSMARA ALET OLMAYIN' DEMİŞTİBaşbakan Erdoğan, dünkü grup toplantısında Tekel işçilerine seslenerek, "Tekel'li işçi kardeşim, ihbar-kıdem tazminatını alıyorsun. Bu parayı bankada ya da başka yerde değerlendir. Bir de 4-C'den alacaksın, geçim konusunda kaybın söz konusu değil. Biz aynı şekilde başka yerde çalıştırın diyorlar, kusura bakmayın. Depolarda üretim yapılmıyor. Bu boş depolarda, 10 bin kişi istihdam ediliyor, yazık günah değil mi? Ben Tekel işçilerinin iyi niyetimizi görmelerini istiyorum. İstismara alet olmayın" demişti.
BAYKAL: C4'Ü 4-C YAPTILARCHP lideri Deniz Baykal da, özelleştirmenin hesabının işçilerden sorulmaya çalışıldığını belirterek, "Terörde kullanılan, suikastlarda kullanılan C4'ü 4-C yaptılar, ekonomik sosyal haklarını ortadan kaldırarak işçilerin başında patlattılar'' dedi.
4-C NEDİR, NE ZAMAN TANIŞTIK?4-C statüsü ise 2004 yılında özelleştirme kapsamındaki işçilerin işsiz kalmasını önlemek amacıyla getirildi. 4-C kelimesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (C) fıkrasından geliyor. 4-C kapsamında çalışanların tanımı bu maddede şöyle yapılıyor. "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesi'nin ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir."