
Bildiğiniz gibi AKP Hükümeti YÖK Genel Kurulu eliyle 21 Temmuz 2009 tarihinde üniversitelere girişte uygulanan katsayı uygulamasını kaldırmıştı. Söz konusu karar uyarınca imam hatip liselerinin de içinde bulunduğu meslek lisesi mezunları, düz lise mezunlarıyla aynı şartlar altında üniversite sınavlarına girebilecekti.
Fakat İstanbul Barosunun açtığı davada Danıştay 8. Dairesi, YÖK`ün kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Şu an yine kimse ne olacağını bilmiyor.
İmam hatip liseleri ilk olarak İsmet İnönü döneminde ülkemizdeki imam açığını kapatmak ve dini, gerçekten kurallarına göre öğretmeyi amaçlayan aydın din adamları yetiştirmek için açılmıştı. Fakat sağ siyasetçiler özellikle Demirel ve Erbakan döneminde imam hatip liselerinin sayısında patlama yaşandı ve kuruluş amacından saptı. İmam hatip lisesi mezunları imam olmak yerine üniversitelerin tıp, kamu yönetimi, eğitim bilimleri gibi fakültelerine yönlendirildiler. Dolayısıyla Devlette imam Genel Müdürler, Valiler, imam Müsteşarlar dönemi başladı. Bu bir politikaydı. Dinci siyaset, sistemi dışarıdan çökertemeyeceğini anlayınca İmam hatip mezunlarının bürokrasi de önemli görevlere gelmesini sağladı ve sistemi içeriden aşındırmaya başladı.
Elbette, sistem kendini korudu ve 1999 yılında katsayı uygulaması yürürlüğe kondu. Dolayısıyla meslek lisesi mezunları imam hatip lisesi mezunlarına adeta kurban edilerek üniversitelerde kendi alanları dışında tercih yapmaları zorlaştırıldı.
Hatırlarsınız, bir kurbağa hikayesi vardır, kurbağayı kazana atmışlar sonra altını yakmışlar, kısık ateşte su yavaş yavaş kaynayınca kurbağa uyuştuğu için sudan sıçrayamamış filan…
AKP hükümeti de aynı şekilde ülkemizi yavaş yavaş kendi istediği noktaya çekti ve 2009 ‘da katsayı uygulaması kaldırıldı. Bu işler öyle kolay olmuyor. Her şeyi bir anda yaparsanız ülkede tepkiler artar, üstesinden gelemezsiniz. Katsayı meselesine ancak 7 yıl sonra el atabildiler. Tabii ki asıl amaç meslek liseleri falan değil imam hatip liseleriydi
Ve sistem tekrar kendini koruma refleksi gösterdi, Danıştay 8. Dairesi katsayı uygulamasının yürütmesini durdurdu.
Televizyonlara dikkat ettiniz mi? Konu tüm meslek lisesi mezunlarını ilgilendirdiği halde sadece imam hatip mezunları Danıştay kararına karşı gösteri yaptı. İlginç değil mi?
Hükümet istediği kadar konu tüm meslek lisesi mezunlarını ilgilendiriyor desin halkımız her şeyin farkında. Bunlar yine kendi arka bahçelerini korumak için ellerinden geleni yapıyor. Dini siyasete alet edenler oy potansiyeli yüzünden bu gücü ellerinden bırakmayı düşünmüyor.
Aslında ben burada meslek lisesi mezunlarına üzülüyorum. Çünkü, düz lise mezunları eğer lisede başarılıysa üniversiteye girişte bir sorun yaşamıyor. İmam Hatip Lisesi öğrencileri de mezun olduktan sonra Devlet tarafından imam olarak atanabiliyorlar. İlahiyat Fakültesini tercih edenler için zaten bir sorun yok. Peki ya diğer meslek lisesi mezunları… Onlar katsayı engeli yüzünden üniversiteye girişte zorlanıyorlar. Örneğin meslek lisesinin tekstil bölümünden mezun olan bir öğrenci sadece tekstil öğretmenliğini tercih ederse sorun olmuyor fakat tekstil mühendisliğini tercih ettiği zaman katsayı engeline takılıyor.
Sonuç olarak AKP Hükümeti katsayı sorununu gerçekten çözmeye niyetli ise işte bir öneri: İmam hatip lisesi ve diğer meslek liselerini üniversiteye girişte birbirinden farklı değerlendirin, her iki lise grubu için birbirinden farklı uygulamalar getirin, sorun çözülsün, katsayı haksızlığı da ortadan kalksın.
Ahmet CEYLANLI
benim okuluma uzanan eller kırılsın haksızlık yapanın allah cezasını versin özgürlük acı çekmese hepimiz örgürüz