New York Times gazetesinde yer alan "Ergenekon"a ilişkin bir haber analizinde davaya yönelik eleştirilere yer verilirken, Türkiye'de yarattığı "yaygın güvensizliğe" de vurgu yapıldı. New York Times gazetesi, Dan Bilefsky imzası ile dün yayımladığı "Türkiye: Bir Dava Yaygın Güvensizlik Yarattı" başlığını taşıyan bir haber analizinde, "Ergenekon" davasını ele aldı.
Davanın, Türkiye'nin modern tarihinde en şiddetli tartışmalara sahne olanlardan biri olduğuna değinilirken, "ancak Türkiye içinde ve dışında birçok kişinin sorduğu soru, İslam’dan esinlenen hükümet, bu ılımlı Müslüman ülkesinin laik kurumlarıyla daha büyük bir mücadele amacıyla tehdidi abartıp abartmadığıdır" ifadesine yer verildi.
Davanın, "siyasi gizler"in kamuoyu önünde tartışılmasına alışkın olunmayan Türkiye'de çok dikkat çektiğinin altı çizilirken, İstanbul’da Haziran 2007’de bulunan el bombaları ile hükümeti devirmeyi amaçlayan darbe komplosu arasında bağlantı kurulduğunu, 2007 yılından bu yana göz altına alınan 300'e yakın sayıda kişinin arasında mafya üyeleri, profesörler, dört yıldızlı generaller ve diğer subayların bulunduğunu, bu kişilerden bazılarının tek suçlarının, "laik devlet lehinde konuşmak"tan ibaret olduğu izlenimi verdiği kaydedildi.
"Türkiye daha İslamcı mı, daha laik mi olacak"
Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın, "hiç kimsenin demokratik yollardan seçilmiş bir hükümeti devirmek için bir milis kurma hakkı yoktur" sözlerinin de aktarıldığı haberde, davanın Brüksel’de Türkiye’nin "Batı’nın adalet standartlarına uyumunun barometresi olarak" çok yakından izlendiğini, soruşturma yanlılarının da, derin devletin hesap vermesi açısından davanın taşıdığı öneme dikkat çektikleri belirtildi.
Pek çok sanığın haklarında herhangi bir suçlama olmadan göz altına alındığını, bu arada cep konuşmalarının kayıtları ile baskınlar sırasında el konulan özel belgelerin, hükümet yanlısı gazetelerde ve internet sitelerinde yayımlandığına dikkat çekilerek, Ergenekon davasını eleştiren kesimlerin soruşturmayı yürütenleri fazla ileriye gitmekle eleştirdiği belirtildi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Aysel Çelikel’in, soruşturmanın, tüm laikleri temizlemek için bir araç olarak kullanıldığı yönündeki sözlerini yansıtan New York Times haberi, "Ernegekon davası, gerçekten Türkiye'nin daha İslamcı mı yoksa daha laik mi bir yol izlemesi gerektiğine ilişkin daha başka büyük mücadelerle iç içe gibi görünüyor" yorumunu da yaptı.
ABD'li Türkiye uzmanı: "Kimi iddialar saçma"
Haberde ABD'deki John Hopkins Üniversitesi'ne bağlı Orta Asya ve Kafkaslar Enstitüsü için araştırma yapan Türkiye uzmanı Gareth Jenkins’in, Batılı Türkiye analistlerin arasında "Ergenekon’un, taraftarlarının öne sürdüğü gibi Türkiye'deki çoğulcu demokrasinin sağlamlaştırılması yönünde değil, otoriter tek parti devlete doğru büyük bir adım anlamına geldiği"ne ilişkin korkularına dikkat çektiğini de yazdı.
Gazete, ayrıca Jenkins'in Ergenekon'un ilk iki iddianamesini incelediğini ve iddiaların bazılarının "saçma" olduğunu savunduğunu kaydederken, birinci iddianamede yer alan, "Ergenekon" üyelerinin, "hükümeti devirmeyi görüşmek üzere ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile buluştukları" iddiasına da dikkat çekti.