A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

'Yeni Osmanlıcılık'a araştırma desteği

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 2 Yorum | Yazar Yazan: A Yorum | 23 Kasım 2009 06:25:36

TESEV, Soros Vakfı, İngiliz ve Alman kuruluşlarının desteğiyle "Yeni Osmanlı" projesinin ne derece karşılık bulduğuna dair araştırma yapıyor. Amaçlardan biri de projenin faydalarını AB açısından değerlendirmek.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Dış Politika Programı tarafından hazırlanan "Ortadoğu'da Türkiye Algısı" başlıklı rapor, 20 Kasım Cuma günü düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

Rapor, 24 – 29 Temmuz 2009 tarihleri arasında Mısır, Ürdün, Filistin, Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye ve Irak'tan oluşan yedi Ortadoğu ülkesinde gerçekleştirilen anketlerin sonuçlarını sergiliyor. Anketlerin Irak’ta yüz yüze mülakat teknikleri kullanılarak, diğer ülkelerde ise telefonla ve toplamda 2.006 kişi ile gerçekleştirildiği belirtiliyor.
 
Yayınlanan raporun aslında araştırmanın "ilk etabı" olduğu, önümüzdeki süreçte bölgeden ve bölge dışından uzmanların katılacağı bir atölye çalışması ve derinlemesine mülakatlarla güçlendirilecek bir başka akademik raporun hazırlanacağı bilgisine de yer veriliyor. Sonuçta ortaya çıkacak bulgu ve analizlerin başta Londra olmak üzere farklı yerlerde düzenlenecek toplantılarla ortaya konacağından bahsediliyor.
 
Maddi destek emperyalistlerden
 
TESEV tarafından hazırlanarak kamuoyuna duyurulan rapora katkı koyan kuruluşlar, Türkiye ve bölge ile bağlantıları düşünüldüğünde özellikle dikkat çekiyor: İngiltere Dışişleri Bakanlığı İkili İlişkiler Fonu, Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, Arap Demokrasi Vakfı ve Açık Toplum Vakfı araştırmaların gerçekleştirilmesinde ve raporun hazırlanmasında maddi destek sağlayan kuruluşlar.
 
"Yeni Osmanlıcılık" ve ABD planları ön kabul
 
Raporun giriş kısmında Türkiye'nin araştırmaya konu olan Ortadoğu ülkelerine son dönemde artan ilgisine dikkat çekilerek bu ilginin ABD planlarının bir parçası ve bir Yeni Osmanlıcılık projesi olduğundan olduça açık ifadelerle bahsediliyor. AKP'nin "Yeni Osmanlıcılık" anlayışına "Türkiye’nin siyasi etkisinin tarihinde yattığını savunan görüşün siyaset yapım süreçlerinde ağırlık kazanması, bu bölge ile olan ilişkilerde niteliksel bir sıçramanın yaşanmasına neden oldu" sözleri ile yer verilirken "11 Eylül 2001’de New York ve Washington’a yapılan terör saldırıları sonrasında geliştirilen Amerikan stratejisi içinde Türkiye, ama özellikle AK Parti’ye atfedilen önem de hem Türkiye’nin bu bölgeye daha fazla yakınlaşmasına, hem de bölgenin Türkiye’yi daha iyi tanımasına yol açtı" sözleri ile "Yeni Osmanlıcılık"ın açıkça ABD planlarının parçası olduğu söylenmiş oluyor.
 
Ortadoğu'dan AB mesajları
 
TESEV'in araştırması, AKP iktidarının "Yeni Osmanlıcılık" açılımının hedef ülkelerdeki karşılığı açısından veriler ortaya koyarken, "Yeni Osmanlıcılık" ve AB projelerini birbirine bağlamayı ve AB'nin de bu açılımdan kârlı çıkacağını göstermeyi de amaçlıyor.
Bu açıdan iki yönlü bir mesaj söz konusu. Bir yandan söz konusu ülkeleri etki alanına almış bir Türkiye'nin AB açısından önemi vurgulanırken, bir yandan da ABD planlarının parçası olan "Yeni Osmanlıcılık"ın AB projesinden uzaklaşmak anlamına gelmeyeceğinin altı çiziliyor.
 
Giriş bölümünde araştırmanın en önemli sonuçlarından biri olarak Ortadoğu’ya açıldığı için Türkiye’nin AB’den vazgeçmesinin söz konusu olamayacağı vurgulanan sonuç bölümünde de Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesinin bölgedeki rolünü olumlu etkilediği, Türkiye’nin Ortadoğu politikası ve AB üyelik sürecinin birbirini besler nitelikte olduğu, Türkiye Ortadoğu’da etkili olduğu sürece AB’ye üyelik şansı daha da fazla olduğu vurgulanıyor.
 
Diğer yandan araştırma AB'ye de "Yeni Osmanlı" projesini hayat geçiren Türkiye'yi daha fazla önemseme mesajı veriyor: "AB Orta Doğu’da etkili olmak istiyorsa, ki son dönemde bunu en azından sözlü olarak sıkça dile getiriyor, bunu Türkiye’yi yanına alarak yapar ise kendi çıkarına olur. Anket yürütülen ülkelerde AB diğer Batı kökenli uluslararası kurumlar ile karşılaştırıldığında olumlu imajı ile ön plana çıkıyor. Ancak yine anket yapılan halkların Türkiye ve AB’yi yakından izledikleri göz önüne alındığında, Müslüman bir ülkeyi reddetmiş AB’nin bölgede kabul görürlüğünün azalacağı söylenebilir. Anket sonuçlarından yola çıkarak bakıldığında, Türkiye, AB için değerlendirmesi gereken bir fırsat olarak gözüküyor."
 
Araştırmanın verileri
 
Araştırmanın ortaya koyduğu kimi bulgular şöyle:
"Arap dünyasına siyasi açıdan önderlik ettiğine inanılan" diye nitelenen Mısır’a karşı yüzde 72 oranında sempati beslenirken, Türkiye’ye yüzde 75 yakınlık duyulmasının dikkate alınması gereken bir faktör olduğu söyleniyor. Ancak yine aynı soruya verilen yanıtlara göre hakkında en olumlu düşünülen ülke yüzde 78 ile Suudi Arabistan.
 
“Sizce İsrail-Filistin sorununda Filistinlilerin haklarını en çok kim koruyor?” sorusuna verilen yanıtlar arasında, Filistin'de yapılan anketlerde "Türkiye" yanıtı yalnızca yüzde 6. Buna karşılık Filistinlilerin yüzde 21,5'i bu soruya "kendi insanları (direniş/isyancılar/milisler) yanıtını vermiş. "Mısır" yanıtı ise yüzde 6,5 oranında gözüküyor.
 
“Sizce Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye ve Türkiye Müslümanlar adına konuşmaya ne kadar yetkin?” sorusuna verilen yanıtlarda Türkiye yüzde 65 ile yüzde 58 oranında yetkin görülen Irak'tan sonra, sondan ikinci sırada geliyor. Burada en yüksek oran yüzde 84 ile Suudi Arabistan'ın. TESEV'in raporunda ise bu soruya verilen yanıtlar, "Bu sonuçlar net bir şekilde gösteriyor ki Türkiye anket yapılan bölge ülkelerinde bir deyişle sözü dinlenen ve etki kapasitesi yüksek bir aktör olarak görülüyor. Türkiye’de zaman zaman tartışma konusu olan bölge ülkelerinin Türkiye’yi kendilerinden görmediği görüşünün de geçerli olmadığını gösteriyor" şeklinde yorumlanmış.
 
“Türkiye Arap dünyasında daha büyük bir rol oynamalıdır” yargısına ne kadar katıldıkları sorusuna en fazla olumlu yanıt veren ülkeler sırasıyla Suriye (yüzde 82), Filistin (yüzde 84) ve Lübnan (yüzde 80) olarak gözüküyor. Olumlu yanıtların en düşük olduğu ülke yüzde 73 ile Irak.
 
“Sizce Türk hükümeti sizin hükümetinize ne kadar dostça yaklaşıyor?” sorusuna ise "düşmanca" yanıtı verenlerin oranı Irak'ta yüzde 41'i buluyor. Irak'ı izleyen ülke ise yüzde 10 ile Filistin.
 
 Kaynak : Sol.org.tr


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

aykut yazgan { 24 Kasım 2009 06:28:49 }
dün bir ara orda burda dolaşırken dünya medeniyetler haritası diye bir siteye rastladım. orada monarşilerin, feodalitelerin, krallıkların nasıl yıkılıp yerlerine demokrasinin geçtiği canlı olarak gösteriliyordu.
ve işin en komiği bu "demokrasi" hep kuzey amerika kıtasından dünyaya yayılıyor..
daha sonra (herhalde tesadüf) moor'un fahrenheit 9/11'ini yeniden seyrettim.
başlangıçta o büyük demokrasinin ve özgürlükler ülkesinin gore - bush çekişmesinde nasıl bütün dünyaya rezil olduğunu bir kere daha gördüm.
artık iyice anladım ki birileri bizimle dalga geçiyor.
ipler artık bizim elimizde değil..
aykut yazgan { 23 Kasım 2009 07:59:16 }
derme çatma kurulmuş bir çocuk tiyatrosunun (dünya tiyatrosunun) sahnesinde, üzerinde rengarenk pespaye elbiselerle hoplayıp zıplayan ve devamlı olarak karşısındaki iyi giyimli göbekli adamdan dayak yiyip bu hengameden nasıl kurtulurum hesaplarını boşu boşuna yapan, bu zavallı kuklanın iplerinin yukarlardan bir yerlerden çekilip bırakıldığını, yerlerde süründürüldüğünü halen anlamış değiliz galiba.
ipler...
onlar bizim elimizde değil..
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git