Bilim dünyası güçlerini internette birleştirdi ve Wikipedia benzeri bir sanal ansiklopedi yarattı. Encyclopedia of Life (EOL) adlı internet ansiklopedisi dünya üzerinde yaşayan 1,8 milyon canlı türünün her biri ayrı bir sayfada tanıtılacak.
Jaguarların simsiyah renkli kaplanlar olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz; ya da pembe yunusun sadece bir efsane olduğunu... Zira jaguar, Latince ismiyle 'panthera onca', simsiyah ve bembeyaz renkte olanları olsa da esas olarak diğer leopar türleri gibi siyah benekli sarı renktedir. Pembe yunuslar ise efsane değil gerçektir ve Amazon Nehri'nde yaşamaktadır.
Dünyayı paylaştığımız milyonlarca canlı türü var. Ama onlar hakkında çok az şey biliyoruz. Öğrenmek istediğimizdeyse çoğu zaman internetteki yüzeysel araştırmalar ve çevreden duyduklarımız aracılığıyla yalan yanlış bilgiler ediniyoruz. Küresel ısınma sebebiyle pek çok canlı türünün hayatta kalma şansı gün geçtikçe azalırken bilim dünyası sonunda insanları bilgilendirmek ve dünyadaki tüm canlı türlerini kayıt altına alan en doğru kaynağı yaratmak için harekete geçti. Ve internet üzerinde Wikipedia benzeri bir dünya canlıları ansiklopedisi kurdu: Encyclopedia of Life (Hayat Ansiklopedisi). Hayvan, bitki, böcek hatta mikroorganizmalara kadar bilinen 1.8 milyon canlı türünün her birini ayrı bir sayfada, detaylı bilgilerle tanıtacak olan Encyclopedia of Life (EOL) Nuh'un gemisinin internet versiyonu gibi.
2007 yılında 50 milyon dolarlık bir bütçeyle başlatılan dünya canlıları sanal ansiklopedisi Encyclopedia of Life'ın oluşturulmasında Amerika Doğa Tarihi Müzesi, Field Müzesi, Harvard Üniversitesi, Missouri Botanik Bahçesi, MacArthur Vakfı, Deniz Biyoloji Laboratuarı, Sloan Vakfı, Smithsonian Enstitüsü gibi bilim dünyasının en saygın kurumları rol alıyor. Geçen yıl Londra Doğa Tarihi Müzesi de projeye destek vermek için arşivinde bulunan bir milyon kitap ve 250 bin bilimsel araştırmayı taratarak tüm bilgileri bilgisayar ortamında sitenin kullanımına sundu.
Sayısız bilimsel kaynağın yanı sıra internet, kitaplar, ansiklopediler gibi pek çok farklı kaynaktan toplanan bilgiler de dünyanın dört bir yanından 10 binlerce bilim insanının uzman oldukları konular çerçevesinde katkıda bulmasıyla siteye ekleniyor. Konularının uzmanı bilim insanları toplanan bu bilgileri siteye taşımadan önce inceliyor, eksikleri tamamlayıp yanlışları düzelterek siteye yüklüyor. Şu ana kadar çoğunluğunu hayvan ve bitki türlerinin oluşturduğu 30 binden fazla canlı türüne dair bilgiye sitesinde yer veren Encyclopedia of Life, sayfalarına ayrıca tanıttığı türlere dair fotoğraflar, videolar, ses kayıtları ve haritalar da koyuyor.
Öğrenciler, öğretmenler, bilim insanları, medya, araştırmacılar, çevreciler, doğa meraklıları gibi çok büyük bir kitleye hitap etmesi planlanan bu muazzam canlı türleri ansiklopedisi, var olan en doğru ve en geniş kaynak olmak konusunda kesinlikle iddialı. Tüm bu bilgileri tek bir tıkla hem de ücretsiz olarak sunacak olan site bilim dünyasından insanlara muhteşem bir hediye.
Bilinen 1.8 milyon canlı türünün tamamının sanal ansiklopedinin sayfalarına aktarılmasının birkaç yılı bulacağı tahmin ediliyor. Ancak bu birkaç yılda görevin bütünüyle tamamlanmayacağı aşikar. Çünkü bilim dünyası 1.8 milyon türü tanımlanmış olsa da aslında bu rakam dünya üzerindeki canlı türlerinin sadece yüzde 2'sini oluşturuyor. Zira dünyada 100 milyon canlı türünün yaşadığı sanılıyor. Hal böyle olunca her geçen gün keşfedilen yeni bir tür, yapılan yeni bilimsel araştırmalar ışığında elde edilen yeni bir bilgi ile site hiç durmadan yenilenmeyi sürdürecek gibi görünüyor. Yeni canlı türleri, yeni bilgiler, yeni görüntüler için kullanıcıların göndereceği verilere de açık olan site, hiç şüphesiz, uzun yıllar boyunca heyecanla takip edilmeye devam edecek
İlgili site bağlantısı : www.eol.org