Avrupa Birliği, Avrupa enerji pazarına girecek yabancı şirketlere, yeni sınırlamalar getiriyor. AB Komisyonu tarafından hazırlanan yeni enerji planının amacı kaynak zengini ülkelerin, AB içinde genişlemesini önlemek.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu aday ülkelerden, yabancı sermayenin önündeki her türlü engeli kaldırmasını isteyen Avrupa Birliği, yeni düzenlemelerle Avrupa enerji sektörünü yabancı şirketlere kapatmaya hazırlanıyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından hazırlanan yeni enerji planıyla, yabancı firmaların özellikle doğalgaz ve elektrik iletim ağındaki etkinliğinin sınırlandırılması planlanıyor.
Konunun gündeme gelmesinin nedeni ise Rusya’nın ürettiği elektriği satın alacağı dağıtım kanalları ile birlik ülkelerine taşıma planları. AB de enerji açısından Rusya’ya daha fazla bağımlı hale gelmekten kaçınıyor.
RUSYA ‘SINIR’ PLANINA TEPKİLİRusya ise plana tepkili. Moskova, Rus şirketlerinin adil muamele görmesi için her türlü hukuki yolu deneyeceğini açıkladı.
Komisyonun yeni enerji planı, AB içinde de tartışma yarattı. Enerji sektöründe rekabeti artırmayı hedefleyen bu düzenlemelerden, birlik içindeki firmalar da etkilenecek. Üretici firmalar, aynı zamanda nakil ve dağıtımı yapamayacak. Bu nedenle şirketler, nakil ve dağıtım ağlarını satmak zorunda kalacak.
Enerji piyasasında iddialı ülkeler Fransa ve Almanya başta olmak üzere birliğin yedi üyesi de bu plana karşı. AB Komisyonu, yeni enerji planını 19 Eylül’de açıklayacak.
Bunun yanı sıra Fransız kamu şirketi Gaz de France ile özel Suez Grubu birleşmek için anlaşmaya vardı. GDF-Suez adını alacak yeni grup, dünyanın dördüncü büyük enerji şirketi olacak.
Fransa’da bir kamu şirketi olan Gaz de France (GDF) ile özel sektöre bağlı Suez grubu arasında aylardır devam eden birleşme müzakereleri sonuçlandı. Toplam ciroları 70 milyar Euro’yu aşan iki şirketin birleşmesinden doğacak yeni oluşum dünyanın en büyük dördüncü enerji grubu haline gelecek.
Yaklaşık 18 ay süren müzakereler sonunda iki grubun anlaşmaya vardıkları resmen açıklandı. Anlaşmanın büyük ölçüde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de araya girmesiyle sağlandığı belirtiliyor.
YENİ GRUBUN ADI: GDF-SUEZ
Varılan anlaşmaya göre, özellikle su ve çöp arıtma konularında uzmanlaşmış olan Suez, ilk etapta, bu alanları da kapsayan çevre branşının yüzde 65’ini Gaz de France ile daha dengeli bir birleşme için elden çıkaracak. Ardından iki grup 2008 yılı ortalarına doğru resmen birleşecek. Yeni grubun adı GDF-Suez olacak. Şu anda GDF’nin yüzde 80’ini elinde bulunduran Fransız devleti, yeni grubun da yüzde 35’ine sahip olacak. Yeni grup Suez’in çevre branşının yüzde 35’ini de elinde tutacak.
DÖRDÜNCÜ BÜYÜK OLACAK
Grup, yaklaşık 80 milyar Euro’luk borsa sermayeleşmesiyle Rus Gazprom, Fransız EDF ve Alman EON’den sonra dünyanın en büyük dördüncü enerji grubu haline gelecek. GDF-Suez’in çalışan sayısı da 133 bin olacak.