Küresel kriz etkisi altında işsizliğin tırmandığı Avrupa'da gerilim de artıyor. Euro bölgesi başkanı Jean-Claude Juncker, işverenlere kitlesel işten çıkarmalardan uzak durmaları çağrısında bulundu. Avrupa Birliği Maliye Bakanları ilk ekonomik toparlanma belirtilerinin görüldüğünü söylüyor. En çok endişe ettikleri ise işsizliğin artması…
Almanya’nın ısrarı üzerine vergi kaçakçılığı da bakanlar buluşmasının gündemine alındı.
Mali ve ekonomik krizin vardığı noktadan teselli çıkarmak da mümkün. Daha kötü olamayacağından durum ancak düzelebilir. AB Komisyonu’nun paradan sorumlu üyesi Joaquin Almunia durumu böyle özetledikten sonra düzelmenin somut belirtileri olduğunu da sözlerine ekledi: “Resesyonun dip noktasına vardığımız şeklindeki tahmini herkes paylaşıyor. Aynı zamanda, ABD, Asya ve Avrupa’dan da olumlu sinyaller geliyor. Hepimizin olumlu beklentiler içinde olduğunu ve resesyonun olumsuz etkilerini birlikte hissettiğimizi düşünüyorum.”
Resesyonun olumsuz etkilerinin başında işsizlik geliyor. İşsizliğin, konjonktürdeki düzelme başladıktan sonra doruğa çıkması bekleniyor. Euro bölgesi başkanı Jean-Claude Juncker, Birlik ülkelerini muhtemel sosyal huzursuzluklar karşısında uyardı:“İşverenlere yaptığım çağrıyı tekrarlıyorum. Kitleler halinde işten çıkarma yoluna başvurmasınlar ve personel indiriminde acele etmesinler. Avrupa şirketleri sosyal sorumluluklarının bilincinde olsun.”
Juncker önce kısa mesainin denenmesini tavsiye etti. Bu uygulamada tam ücretin kısa çalışma dolayısıyla düşen bölümü işsizlik sigortası tarafından karşılanıyor. Lüksemburg Başbakanı bu sayede krizin sonunda işsiz sayısındaki kabarmanın önlenebileceğini düşünüyor.
Çoğu Avrupa hükümeti krizi savuşturucu acil önlemlere uzun süre öncelik tanıdı. Kapsamlı konjonktür paketleri hazırlandı ve teşviklerin finansmanı için ağır borç altına girildi. Maliye Bakanları artık gözlerini çığırından çıkan bütçe açıklarına çeviriyor. Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück istikrar kriterlerinin uygulanması gerektiğini söyledi: “Temellerimizi zayıflatacağı ve bütün emeklerimizi boşa çıkaracağı için, bu aşamada istikrar ve büyüme paktının tartışmaya açılması büyük bir hata olur.”
Bazı AB ülkeleri iflasın eşiğinde. Macaristan ve Letonya’dan sonra Romanya da moratoryum ilan etmemek için çırpınıyor. AB Maliye Bakanları dardaki üyelere yardım amacıyla, bu gibi durumlar için ayrılan acil yardım fonunu 50 milyar Euro’ya çıkarmayı kararlaştırdılar.
Vergi kaçakçılığıyla mücadeleye öncelik veren Almanya Maliye Bakanı Steinbrück banka sınırlarının korunduğu ve aralarında Lüksemburg gibi AB üyelerinin de bulunduğu ülkelerle daha sıkı işbirliği yapılmasını istiyor. Steinbrück vergi cennetlerinden gelen eleştirileri şöyle geri çevirdi: “Alman vergi idaresi para kaybediyor, vergisini ödeyen dürüst vatandaş enayi yerine konmuş oluyor. Vergi kaçırılmasa vergi oranlarını düşürür, eğitim, araştırma, kalkınma ve altyapı için kaynak yaratırdık. Burada bunun tartışmasını yapıyoruz.”
Almanya Maliye Bakanı bu sert çıkışıyla memnuniyetsizliğe yol açtı. Konunun Avrupa düzeyinde daha uzun süre tartışılması bekleniyor.
Kaynak : Deutsche Welle