A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

'Türk Amerikan İlişkilerinde Stratejik Seçenekler'

Kategori Kategori: Raporlar | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 31 Mart 2009 12:31:29

Washington'daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) Türk - Amerikan ilişkileri konusunda kapsamlı bir rapor yayınladı. Obama yönetimine öneriler de içeren raporun tanıtımını "CSIS Türk Amerikan Stratejik Girişimi" eş başkanları eski Ulusal Güvenlik Danışmanları Zbigniew Brzezinski ve Brent Scowcroft yaptı.

“Türkiye’nin Değişen Dinamikleri: Türk Amerikan İlişkilerinde Stratejik Seçenekler” başlıklı raporda Türkiye’nin stratejik önemi vurgulanıyor, Türk Amerikan ilişkilerinin iyi yönetilmesi ve ikili ilişkilere yüksek düzeyde ilgi gösterilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Raporun kamuoyuna açıklandığı oturuma katılan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski Türkiye’nin önemine vurgu yaptı ve 10 madde saydı: “Türkiye, Amerika’nın denenmiş ve gerçek bir müttefikidir. Türkiye, jeo-stratejik açıdan önemli bir NATO üyesidir. Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olmaya aday bir ülkedir. Türkiye, Müslüman bir demokrasidir. Türkiye, bölgede bir istikrar kaynağıdır. Türkiye, İsrail’in yapıcı bir ortağıdır. Türkiye İran üzerinde olumlu bir etki unsurudur. Türkiye, Türki Cumhuriyetlerine örnektir, Azerbaycan ve Ermenistan arasında arabulucudur ve son olarak, Türkiye, Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinde önemli bir konumdadır.”

Brzezinski, bu nedenlerle Türk Amerikan stratejik ilişkilerinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Raporda Türk ve Amerikalı yetkililere politika önerilerinde bulunuluyor. CSIS Türk Amerikan Stratejik Girişiminin Başkanı Stephen Flanagan, Obama Yönetiminin Türkiye’yle stratejik işbirliği yapılması için ortak bir gündem sunmasının olumlu karşılanacağını söyledi. Raporda, bu ortak gündemin nelere dayanabileceği konusunda değerlendirme yapılıyor.

Rapordan Notlar

“Türkiye’nin Değişen Dinamikleri” başlıklı raporda Türkiye’yle Amerika’nın stratejik çıkarlarının büyük ölçüde örtüştüğü vurgulanıyor. Raporda iki ülkenin ortak çıkarları, Ortadoğu’da istikrarın sağlanması, terör ve aşırıcılıkla mücadele, serbest ticaret, enerji güvenliğinin sağlanması, Orta Asya ve Kafkas ülkelerinin egemenliği ve istikrarının korunması, Avrupa’yla yapıcı ilişkilerin sürmesi olarak sıralanıyor. Ancak CSIS raporunda Irak savaşından kaynaklanan güven eksikliğinin ilişkileri zorlaştırdığı vurgulanıyor. CSIS uzmanları, değişen siyasi ve jeo-stratejik şartlar nedeniyle Türkiye ve Amerika’nın zaman zaman farklı politikalar uygulayabileceğini, ilişkilerin olumlu bir seyirde devam etmesi için ikili ilişkilerin iyi yönetilmesi ve yüksek düzeyde ilgi gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.

Rapora göre, Ankara, Washington’un bölgesel konularda kendisine danışmasını bekliyor ve ortak değerlere sahip güvenilir bir ortak olarak değerlendirilmek istiyor. Washington ise Ankara’nın güvenilir bir ortak olmasını; anti-demokratik ülkelere fazla yakınlık göstermeyen ancak komşularıyla barışık bir ülke olmasını bekliyor. Washington ayrıca, Türkiye’nin liderlik göstererek, örnek olarak Müslüman ülkeleri etkilemesini istiyor. CSIS uzmanları, bunun için Türkiye’nin reformlara hız vermesi, demokrasisini derinleştirmesi ve bu sayede Avrupa Birliği’yle bütünleşmesinin önemine vurgu yapıyor.

Öneriler

CSIS uzmanları Türk Amerikan ilişkilerinde olumlu bir gündem yaratılması gerektiğini belirtiyor. Bu olumlu gündemi oluşturacak maddeler arasında Irak’ın uzun dönemde istikrara kavuşturulması ve kalkınması, Afganistan ve Pakistan, yatırım ve ticaretin arttırılması, askeri işbirliği ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin desteklenmesi sıralanıyor. Raporda, Ermenistan, Rusya ve Yunanistan’la ilişkiler; enerji sevkiyatı; İsrail – Filistin, Kafkaslar ve Kıbrıs sorunlarının çözümü konusunda taraflar farklı yaklaşımlar benimsese de Türkiye’yle Amerika’nın amaçlarının uyuştuğuna dikkat çekiliyor. Ancak raporda, Rusya’nın bölgedeki rolü, İran ve Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularının taraflar arasında özenle yönetilmesi gerektiğine işaret ediliyor.

CSIS uzmanları Başkan Barack Obama’nın 24 Nisan Ermeni anma günü vesilesiyle yayınlayacağı mesajında “soykırım” sözcüğünü kullanmasının veya Temsilciler Meclisi’ne sunulan soykırım tasarısına karşı önlem almamasının ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulunuyor. CSIS, bu konuda, Türkiye’yle Ermenistan’ın ilişkilerini normalleştirmesinin desteklenmesi çağrısında bulunuyor ve Türkiye tarafından önerilen tarih komisyonunun kurulmasını destekliyor.
 
100 sayfalık CSIS raporunda Amerikan yöneticilerine politika önerilerinde bulunuluyor. CSIS, Amerika’nın Türkiye’nin tam üyeliği için Avrupa Birliği nezdinde sessiz bir diplomasi uygulamasını öneriyor. Uzmanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan ekonomik tecride son verilmesi; Rumların Türklerle uzlaşması için baskı yapılması ve Türkiye’nin de Rumlara bazı açılımlarda bulunması çağrısında bulunuyor. Raporda, Türkiye’nin Amerika’nın Irak’tan çekilme sürecinde önemli bir rol oynayabileceğine işaret ediliyor ve Iraklı Kürtlerle Türkiye arasında PKK konusunda bir uzlaşmaya varılmasının önemine dikkat çekiliyor.

Türkiye - İran ilişkileri, Türk - Amerikan ilişkilerinde “sınav niteliği taşımamalı” diyen CSIS uzmanları, Ankara’nın İran’la Amerika arasındaki diyalogda rol oynayabileceğini, ancak yaklaşım farklıları nedeniyle ilişkilerde gerginlik doğabileceğini yazıyor. Raporda, İran’ın nükleer programı konusunda bir ilerleme sağlanmaması durumunda Türkiye’nin de Tahran’a daha fazla yaptırım ihtimaline karşı çıkmaması öneriliyor.

CSIS raporunda Ankara’nın Ortadoğu’da izlediği politikalarının faydalı olabileceği belirtilirken, Türkiye’yle Amerika’nın bu politikaların ortak çıkarlara nasıl hizmet edeceğinin belirlenmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Raporda Türkiye’nin Afganistan ve Pakistan’a destek verebileceği yazıyor. Bu arada raporda Amerika’nın Türkiye tarafından önerilen Kafkaslar İstikrar ve İşbirliği Platformuna destek vermesi öneriliyor. CSIS uzmanları, Amerika’nın Türkiye’nin enerji koridoru olmasını desteklemesi gerektiğini yazıyor.   

CSIS çalışmasına Türkiye’yi ve bölge ülkelerini yakından tanıyan isimler danışmanlık yaptı: eski Başkan Jimmy Carter’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski; eski Başkan Gerald Ford ve eski Başkan George Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Türk Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Brent Scowcroft; eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz; eski İstanbul Başkonsolosu ve Türk Amerikan Konseyi (ATC) Başkanı Büyükelçi James Holmes; eski Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı emekli Orgeneral James Jamerson ve eski Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkan Yardımcısı John McLaughlin.

 “Türkiye’nin Değişen Dinamikleri: Türk Amerikan İlişkilerinde Stratejik Seçenekler” başlıklı raporu, CSIS Başkan Yardımcısı Stephen Flanagan; CSIS Uzmanı Samuel Brannen; CSIS Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza; CSIS Enerji Programı uzmanı Edward Chow; CSIS Ortadoğu Programı Başkan Yardımcısı Haim Malka; CSIS Rusya – Avrasya Programı Direktörü Andrew Kutchins; CSIS Avrupa Programı Direktörü Julianne Smith kaleme aldı.
 
Kaynak : Barış Ornarlı |VOA

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git