Şanlıurfa'daki Göbeklitepe dünyanın tüm arkeologlarını kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Ortak görüş: Dünya medeniyetinin doğumuna dair tüm bilgileri sarsacak arkeolojik depremi burası yaratacak!
Arkeoloji dünyasının kalbi Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de atıyor. İngiliz The Daily Mail gazetesinin haberine göre, bölgede çalışmalarını sürdüren farklı milletlerden pek çok arkeolog, Göbeklitepe’de ortaya çıkacak bilgilere ‘dünya medeniyetinin doğumuna dair bildiğimiz tüm gerçekleri sarsacak bir arkeoloji depremi’ gözüyle bakıyor.
1994 yılında Alman arkeolog Klaus Schmidt tarafından keşfedilen bölgede kazı çalışmaları, o tarihten bu yana sürüyor. Bölgenin önemini, “Bu kalıntılara rastladığım zaman önümde iki seçenek vardı. Ya hiç kimseye bir şey söylemeden hemen burayı terk edecektim ya da hayatımın geri kalanını burada geçirmeye razı olacaktım. Ben ikincisini seçtim...” diyerek ifade eden Schmidt’i, Stanford Üniversitesi’nden Ian Hodder da “Göbeklitepe her şeyi değiştirecek” diyerek destekliyor.
Arkeoloji dünyasına bomba gibi düşen Göbeklitepe kazısı için Witwaterstand Üniversitesi’nden Prof. David-Lewis Williams, “Göbeklitepe dünya üzerinde bulunmuş en önemli tapınak” ifadesini kullanırken Prof. Steve Mithen, “Göbeklitepe aklımın alabileceğinin çok ötesinde” yorumunu yapıyor.
12 bin yıllık olduğu tespit edilen tapınaklar, avcılık ve toplayıcılıkla geçinen göçebe toplulukların tarımı öğrenerek yerleşik yaşama geçtiği tezini de çürütüyor çünkü söz konusu tapınakları yapanların çanak çömlek kullanmayı bilmediği düşünülüyor.
Neolitik devir insanlarının sandığımızdan çok daha farklı ve gelişmiş olduğunu ortaya çıkaran kazılarda bugüne kadar toplam 45 parça gün ışığına çıkarıldı. Kazılarda ortaya atılan en çarpıcı iddiaysa Adem ve Havva’nın yasak elmayı dişlediği ‘Cennet Bahçesi’nin Göbeklitepe’de olabileceği!
Kazı çalışmalarını yürütmekte olan Schmidt, İncil’de geçen Cennet Bahçesi’nin Göbeklitepe’nin ta kendisi olabileceğini düşünüyor ve ekliyor: “Göbeklitepe cennetten bir tapınak!”
Schmidt’in Mezopotamya’daki ilk şehirlerden 5 bin 500 yıl, İngiltere’deki ünlü Stonehenge anıtından da 7 bin yıl daha yaşlı olduğunu belirttiği Göbeklitepe’deki tapınaklarda pek çok tuhaf ve narin sürüngen resmi göze çarpıyor.
Kesin olmamakla birlikte dünya tarihinde ilk insan kurban etme törenlerinin de bu bölgede gerçekleştiğini düşünen Schmidt, bölge yerlilerinin dünya üzerinde varoluş soruları soran ilk insanlar olduklarını da belirtiyor. Ona göre bu tapınağı yapanlar yeryüzünde ilk kez evren nedir, biz neden buradayız sorusunu soran kişiler.
Boğa, tilki, yaban domuzu, yılan, turna, yaban ördeği, ceylan, yaban eşeği kabartmalı tapınakları ve sırlarıyla Göbeklitepe’yi pek çok arkeolog yazı ve çanak-çömlekçilik öncesi tarihi aydınlatacak en önemli kaynak olarak görüyor. Schmidt bu genişlikte bir hayvan kabartması yeplazesinin dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığını belirterek “Burası gerçek bir hazine. Medeniyet tarihini altüst edeceğini düşündüğümüz çalışmalarımız 10 yıl daha sürecek” diyor.
(The Daily Mail)