Küresel kriz dünyada işsizliğin hızla artmasına neden oluyor. Bu durum birçok ülkede gösterilerle protesto edilirken, dünya basını da işsizlik tehlikesini manşetlere taşıyor. İşsizlik zirvede, dünyayı korku aldı. New York Times 'Artan işsizlik dünya istikrarını tehdit ediyor' başlığıyla çıktı.
Küresel krizin yarattığı işsizler ordusu her geçen gün büyürken, dünya genelindeki ekonomik, politik ve sosyal istikrarın büyük tehdit altında olduğu belirtildi. Birçok ülkede ekonomik kriz ve işsizlik gösterilerle protesto edilirken, dünya basını işsizlik tehlikesine dikkat çekti. Başta ABD olmak üzere Fransa, İtalya ve Rusya’da gazeteler, bu küresel işsizliğin yüzde 7’yi aşacağını belirterek, işsizler ordusuna dünya genelinde 51 milyon kişinin katılacağını yazdılar.
ABD’de New York Times gazetesi ’Artan işsizlik dünya genelinde istikrarı tehdit ediyor’ başlığıyla manşetten verdiği haberde, Paris’teki avukatlardan Kolombiya’daki ’bodyguard’lara kadar her mevki ve iş kolunda küresel işsizliğin hızla arttığına işaret ederek, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre küresel kriz nedeniyle 51 milyon kişinin işini kaybedeceğini yazdı. Sadece ABD’de 3.6 milyon kişinin işiz kaldığını belirten gazete, küresel işsizlik oranının 2009 yılında 1 puanlık artışla yüzde 7’ye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
Fransa’nın bölge gazetelerinden Dauphine Libere ise ’Krizin günlüğü’ başlıklı haberinde bir gün içinde sabah 10’dan itibaren 18’e kadar neredeyse 2 saat arayla farklı şirketlerin çıkarttıkları işçi sayısını 12 bine çıktığını yazdı. Liberation gazetesi de korumacılığa rağmen işten çıkarmaların devam ettiğine yer verirken, La Tribune gazetesi endüstriyel üretim rakamlarının çok büyük düşüler gösterdiğini vurgulayarak ’bu tam bir felaket’ yorumunu yaptı.
Almanya’da ise Berliner Morgenpost gazetesi, ’Rekor açık’ başlığıyla verdiği haberde, "Ekonomi çöküyor. Resesyon Almanya’yı beklenenden çok vurdu" yorumunu yaptı. Bild am Sonntag gazetesi de, ’Ekonomik krizden sonra Almanya’nın önde gelen 70 işletmesinde durum nasıl’ başlığıyla verdiği haberde, bu şirketlerin 53’ünün işçi çıkarmayacağını yazdı. Frankfurter Allgemeine gazatesi de kriz nedeniyle işsizlik sigortası bütçesinde büyük bir açık oluşacağını yazdı.
Fransa’da halk arasında yükselen hoşnutsuzluk sesleri gazetelerin başlıklarına yansıdı. Komünist l’Humanite gazetesi siyah çıkarttığı birinci sayfasında ’Korumacılık... Krize cevap bu mu?’ diye sordu. L’Humanité’nin manşetten verdiği haberde, Fransa’nın dev sanayi gruplarının bir taraftan işçi çıkartırlarken diğer taraftan hissedarlarını korumaya ve beslemeğe devam ettiklerini ileri sürdü.
İtalya’da La Repubblica gazetesi, ’Bu işin şakası yok’ başlığıyla verdiği haberde, "Durum çok kritik ve hemen önlemler alınmalı. Devlet yardımı olmazsa yılsonuna kadar 900 bin çalışan işsiz kalacak" diye yazdı. Ekonomi gazetesi İl Sole 24 Ore ise, şu yorumu yaptı: "Kayırmacılık, korumacılık sistemi engellenmek isteniyor ve bu doğru. Ancak küresel krizin getirdiği gerçekte acaba doğrudan yoksulluğun mu düşünülmesi gerekir yoksa girişimcilerin mal varlığının yitirmesi mi?"
İşsizliğin yüzde 7.7 ile rekor seviyeye çıktığı Rusya’da Vedomosti gazetesi ’İşsizlerin ülkesi’ başlıklı haberde son 6 ayda Rusya’daki resmi istatistiklerin yarattığı çelişkili durumu ele aldı. Vzglad gazetesi de ’İşsiz sayısı 1.5 milyonu buldu’ başlıklı haberde resmi rakamlara göre geçen yılın Ekim ayından 1 Şubat 2009 tarihine kadar Rusya’daki işsizliğin yüzde 20 artış kaydettiğini yazdı. Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, "İşsizlikle mücadele için her türlü adımı atacağız. Yeni iş imkanları yaratmak için 44 milyar ruble (1.3 milyar dolar) harcamaya hazırız" diye konuştu.
Türkiye, dünya işsizlik liginde yüzde 10.9’luk oranla üst sıralarda yer alıyor. Türkiye’de 2 milyon 690 bin mevcut işsizin yüzde 17’sine tekabül eden 458 bin kişi global finansal krizin etkisini yoğun hissedildiği Eylül-Ekim-Kasım’da işlerinden ayrıldı.