İslam bilimci Muhanned Hurşid'in, doktora çalışması için ülkedeki İslam din dersi öğretmenleriyle yaptığı anket ülkeyi karıştırdı. Din öğretmenlerinin fanatik eğilimleri olduğu sonuçları çıktı.
Avusturya’daki din öğretmenleri hangi fikirleri temsil ediyor? Demokrasi ve insan haklarına nasıl bakıyorlar? Viyana’da yaşayan İslam bilimci Muhanned Hurşid, doktora çalışmasında bu ve benzeri sorulara yanıt arıyor. Ancak sorulara verilen yanıtlar ortaya çıktığından bu yana ülkede hararetli bir tartışma yaşanıyor. Yazar da endişe verici bir eğilim olduğu görüşünde. Hurşid, "Din öğretmenlerinin kendilerini öncelikle, ilahiyat ilminin temsilcileri olarak gördükleri ortaya çıktı. Kendilerini birer elçi -din biliminin içeriğini öğrencilere aktaran bir aracı- olarak görüyorlar“ diyor.
Avusturya’da halen 380’den fazla İslam din dersi öğretmeni bulunuyor. Bunların 200 kadarı çalışmayla ilgili ankete katıldı. ”İslamiyet’le bağdaşmadığı için demokrasiyi reddediyor musunuz?” yönündeki soruya yaklaşık yüzde 22’si “evet” yanıtını verdi. Yüzde 27’si insan haklarını reddetti ve yüzde 18’i de İslam dinini terk edenlerin ölümle cezalandırılması gerektiğini savundu.
Sonuçları özetlemek gerekirse yazar, Avusturya’daki din öğretmenlerinin beşte birinin fanatik eğilimleri olduğunu ifade diyor. Ancak Avusturya’da yaşayan 400 bin Müslüman'ı temsil eden İslam Cemaati adlı çatı örgütünün yetkilileri, sonuçları pek de memnuniyetle karşılamadı. Kuruluşun Başkanı Enes Şakfe, sonuçları şüpheli bulduğunu ve adil olmadığını belirtti. Şakfe, din öğretmenlerinin işvereni olarak, cemaatin hiçbir anti demokratik eğilim taşımadığını belirtiyor ve ekliyor:
"Eğer bir öğretmenin, okulda veya sınıfta böyle bir fikri savunduğunu öğrenirsek, o zaman cezalandırılır.”
Şakfe'ye göre öğretmenler, özel hayatlarında demokrasiye karşı olsalar da bunu derste kesinlikle belli etmemeliler. Viyana Üniversitesi’nde İslam pedagojisi profesörü olan Adnan Aslan ise oldukça iyimser bir fikir sunuyor. Aslan, dinin teknik bir aracı değil, iç dünyanın bir aracısı olduğunu belirtiyor.
Din öğretmenlerinin ücreti Avusturya’da devlet tarafından ödeniyor ancak koordinasyon, İslam Cemaati adlı kuruluş tarafından sağlanıyor. Devlet okullarında 1982’den beri İslam din dersi veriliyor. İlk başlarda Avrupa standartlarında eğitim almış öğretmen bulmakta zorluk yaşanmış. Çok az sayıda nitelikli öğretmen bulunabilmiş.
Şimdi ise çalışmanın sonuçları nedeniyle ülkede büyük bir tartışma yaşanıyor. Avusturya Federal Eğitim Bakanı Claudia Schmied, İslam Cemaati’nden bir rapor istedi. Ayrıca, Schmied ile İslam Cemaati Başkanı Enes Şakfe arasında yapılan görüşmede, İslam din dersi öğretmenleriyle koşullu sözleşme imzalanması ve demokrasi karşıtı eylem ve söylemde bulunacak öğretmenin iş akdinin derhal feshedilmesi konularında anlaşma sağlandığı belirtildi. Schmied ise yaptığı bir açıklamada, "Avusturya’da din özgürlüğü garanti altına alınmıştır fakat bu özgürlük Avusturya yasalarının başladığı yerde sona erer” diye konuştu.
Kaynak : Deutsche Welle | Jörg Paas – Viyana