Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Türkiye aleyhine yapılan başvuruların sayısı 2008 yılında da arttı. Türkiye, geçtiğimiz yıl mahkemeye hakkında en çok şikayet edilen ikinci ülke oldu. Toplam başvurusu sayısında Rusya ve Türkiye'yi sırasıyla Romanya, Ukrayna, İtalya, Polonya, Slovenya, Almanya, Moldova, Fransa, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti izliyorlar.
Türkiye 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) hakkında en fazla başvuru bulunan ülkeler sıralamasında ikinci sırada yer aldı. Strasbourg Mahkemesi gündeminde bulunan 97 bini aşkın başvurunun yaklaşık 11 binini Türkiye'ye karşı yapılmış şikayetler oluşturuyor.
Rusya ise son birkaç yıldır olduğu gibi 2008 yılını da mahkemede hakkında en fazla başvuru olan ülke olarak kapadı. Bu ülkeden gelen başvuru sayısı 26 bini geçmiş durumda. Türkiye, 2007 yılını da hakkındaki 9 bin 150 başvuruyla Rusya'nın ardından ikinci sırada kapatmıştı.
Toplam başvurusu sayısında Rusya ve Türkiye'yi sırasıyla Romanya, Ukrayna, İtalya, Polonya, Slovenya, Almanya, Moldova, Fransa, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti izliyorlar.
Mahkeme yetkilileri, başvuru sayısının nüfusa orantılı hesaplanması durumunda ise Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke arasında orta sıralarda yer aldığını belirtiyorlar.
İstatistikler, Türkiye'nin 1998 - 2008 döneminde mahkemenin hakkında en fazla karar açıkladığı ülke ünvanına sahip olduğunu da gösteriyor. Mahkeme bu dönemde Türkiye'ye karşı açılmış 1858 davada karar açıkladı ve bu kararlardan 1605'inde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en az bir maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.
İhlal kararlarının büyük çoğunlugunu adil yargılanma ve mülkiyet haklarıyla ilgili davalar oluşturuyor. Türkiye'yi bu sıralamada İtalya, Polonya, Fransa ve Rusya izliyorlar. AİHM'nin 2008 yılı nihai bilançosu gelecek hafta Strasbourg'da açıklanacak.