CIA, Vatikan ve büyük şirketlerin ağları üzerinden Wikipedia'ya girerek değişiklik yapmış. AstraZeneca ilaç şirketinden yapılan girişte bu şirketin ürettiği "Seroquel" adlı ilacın gençlerde "kendine zarar verme veya intihar eğilimini artırdığı" silinmiş.
İnternet üzerindeki "Wikipedia" adlı ansiklopedi sitesinde yer alan bazı maddelerin, birçok tanınmış şirket ile Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), ABD Demokrat Partisi ve Vatikan bilgisayar ağları üzerinden tahrif edildiği ortaya çıktı.
İngiliz Times gazetesi ve BBC'nin haberlerine göre Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Virgil Griffith tarafından geliştirilen "Wikipedia Tarayıcısı" (Wikipedia Scanner) adlı yazılım programı, sanal ansiklopedinin maddelerinin hangi bilgisayar ağları üzerinden değiştirildiğini gösteriyor.
Ahmedinejad'ın biyografisine müdahale
Sanal ansiklopediye CIA ağı üzerinden eriştiği anlaşılan kullanıcılar, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile CIA eski şefinin biyografilerini değiştirmiş. Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı planlarıyla ilgili bölümün başına, alaycı bir ünlem eklerken CIA eski şeflerinden Porter Goss 'un kısa biyografisine eklemeler yapılmış.
ABD'deki Demokrat Parti Genel Merkezi ağını kullanan erişimcilerin de, sağcı radyo programcısı Rush Limbaugh hakkındaki bölüme, "ahmak", "ırkçı" ve "yobaz" gibi ifadeler ekledikleri anlaşılıyor.
Katolik kiliselerinin merkezi Vatikan bilgisayar ağı üzerinden yapılan değişiklikle, İrlanda'daki Cumhuriyetçilerin partisi olan Sinn Fein lideri Gerry Adams hakkındaki, "1971 yılındaki bir cinayet olayına karıştığı" iddialarının silindiği görülüyor.
Sanal ansiklopedinin, büyük şirketlerle ilgili bölümlerinde yapılan değişiklikler ise çok daha dikkat çekici. Örneğin, ABD'ye elektronik oy kullanma makineleri satan Diebold şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Walden O'Dell 'in, ABD Başkanı George W. Bush 'un bağış kampanyasının başlıca yürütücülerinden olduğuna dair bilgiler, yine bu şirketin bilgisayarı kullanılarak silinmiş.
Şirketler 'kötü' paragrafları çıkarmış
AstraZeneca ilaç şirketinin bilgisayar ağını kullanan bir kişi, bu şirketin ürettiği "Seroquel" adlı ilacın gençlerde "kendine zarar verme veya intihar eğilimini artırdığı" ifadesini ansiklopedi sitesinden kaldırmış.
Dow kimya şirketine kayıtlı bilgisayar ağı üzerinden yapılan bir değişiklikte de, 1984 yılında meydana gelen ve 20 bin kişinin öldüğü Bhopal felaketiyle ilgili paragraf tamamen silinmiş. Felaketin meydana geldiği "Union Carbide" tesisleri şu anda Dow şirketine ait.
Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden Exxon-Mobil ile ilgili ansiklopedi maddesinde değiştirilen bölüm ise, 1989 yılında Alaska yakınlarında meydana gelen petrol felaketiyle ilgili. Bölümdeki, "Mobil, 32 bin Alaskalı balıkçıya, petrol yayılmasından kaynaklanan 5 milyar dolarlık borcunu ödememiştir" ifadesi yerine, "Exxon Mobil, Valdez petrol kaçağından etkilenen 11 binden fazla Alaskalıya ve işletmeye derhal ve gönüllü olarak 300 milyon dolar ödemiştir" ifadesi geçirilmiş.
Wikipedia Tarayıcısı'nı geliştiren Griffith, bu programın bilgisayarı kullanan kişiyi tespit etmesinin mümkün olmadığını, "ancak bu kişinin, söz konusu bilgisayar ağına erişim yetkisi olduğunu gösterdiğini" kaydetti.
Wikipedia sitesi sözcüsü ise, söz konusu programı desteklediklerini belirterek "Saydamlığa önem veriyoruz ve tarayıcı bunu üst düzeye çıkarıyor" dedi.