Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Şahin, Bodrum'un Gümüşlük beldesinde bulunan Tavşan Adası'nda yaptıkları zemin etüdünde, MÖ 250 yıllarına ait bir yapı bulduklarını belirterek, "'Bu yapının tarihi Mindos Kenti'ne ait bir tapınak olduğunu tahmin ediyoruz"' dedi.
Şahin, Gümüşlük'te bulunan Mindos Kenti kazı çalışmaları kapsamında, Tavşan Adası'nda zemin etüt araştırması yaptıklarını söyledi. Araştırmaları Uludağ Üniversitesi ile 9 Eylül Üniversitesinin ortaklaşa gerçekleştirdiklerini anlatan Şahin, ''Çalışmalarımızda uzaktan algılama yöntemini kullandık. Toprak altında bulunan kültür varlıklarını tespit ettik. Bu çalışmalar sonucunda Tavşan Adası'nın orta bölümünde MÖ 250 yıllarına ait bir yapı bulduk'' dedi.
Bu yapının tarihi Mindos Kenti'ne ait bir tapınak olduğunu tahmin ettiklerini anlatan Şahin, ''Tapınakta 2 teras ve 3 mimari yapı bulunuyor. Buradaki eserlerin büyük bölümü mermerden yapılmış. 20 metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğundaki bu tapınak bize ne kadar görkemli bir yapıyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor'' diye konuştu.
Şahin, Tavşan Adası'nın atıl bir görünümde olmasına rağmen adayı her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti: ''Tavşan Adası'nda tespit ettiğimiz yapının ortaya çıkması kültür turizmi bakımından çok önemli. Adada yapacağımız çalışmalar, Mindos Kenti'yle ilgili kazı çalışmalarının da ön hazırlığı olacak. Buradan çıkacak yapıyı, çevredeki tarihi eserlerle ilişkilendireceğiz. Tavşan Adası'ndaki bu yapıyı ortaya çıkarmak için haziran ayında kazı çalışmalarına başlayacağız. Amacımız burada bulunan tapınağı ortaya çıkarmak ve turizme kazandırmak. Tapınağı daha sonra arkeolojik bir parka dönüştürmeyi amaçlıyoruz.''
Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Ülküm ise Tavşan Adası'nda yapılacak kazı çalışmalarına özel bir firmayla birlikte sponsor olmak istediklerini söyledi. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne bir yazı yazdıklarını kaydeden Ülküm, şöyle konuştu: ''Bu gelişmeler üzerine Uludağ Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesinden oluşan bir ekip, Tavşan Adası'nda yer altı ve yüzey araştırması yaptı. Yapılan araştırmada, 3 katlı bir tapınağın olduğu tespit edildi, bu konuda raporlar hazırlanıyor. Yapılan çalışmalar sonunda ortaya çıkacak tarihi değerlerle Gümüşlük beldesini tanıtmayı amaçlıyoruz. Belediye Meclisimiz kazı çalışmalarına 2009 yılında 100 bin TL'lik bir parayla sponsor olmak istiyor. Eğer önümüzdeki yıllarda restorasyon çalışmalarına ihtiyaç olursa, burada yapılacak masrafı da belediye bütçesinden karşılamaya hazırız.''
Ülküm, Tavşan Adası'nı yaz aylarını günde yaklaşık bin kişinin ziyaret ettiğine işaret ederek, ''Bu ada, 1. derece arkeolojik sit alanı olmakla beraber, Türkiye ve dünyada yürüyerek ulaşılabilen tek adadır. İnsanlar bu nedenle yoğun ilgi gösteriyor. Burada ortaya çıkacak tarihi değerlerden sonra insanların adaya olan ilgisi daha da artacaktır'' dedi.