Çölaşan'ın Hürriyet gazetesindeki işine son verilmesi, basın meslek örgütlerinin tepkisini çekti. TGC Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türk basınının önemli yazarlarından Emin Çölaşan'ın muhalif yazıları nedeniyle işine son verilmesini içimize sindiremiyoruz. Kendisinin her zaman yanında olacağımızı bildiriyoruz" denildi. Çağdaş Gazeteciler Derneği , Çölaşan'ın işine son verilmesini, diğer muhalif yazarlara da uyarı olarak değerlendirdi.
Endişe verici süreç
Emin Çölaşan'ın Hürriyet'teki işine son verilmesinin, AKP iktidarına uygun bir medya şekillendirmesinin önemli adımlarından birisi olduğuna dikkat çeken basın meslek örgütleri, seçim öncesi muhabir kademesinde başlayan işten çıkarmaların, seçim sonrasında daha üst görevlerdeki muhalif isimlere yöneldiğini vurguladı.
Çölaşan'ın Hürriyet gazetesindeki işine son verilmesi, basın meslek örgütlerinin tepkisini çekti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türk basınının önemli yazarlarından Emin Çölaşan'ın muhalif yazıları nedeniyle işine son verilmesini içimize sindiremiyoruz. Kendisinin her zaman yanında olacağımızı bildiriyoruz. Uzlaşma, hoşgörü gibi mesajların çokça verildiği bugünlerde böyle bir uygulama, iktidar basın ilişkilerinde önümüzdeki döneme ilişkin endişelerimizi artırıyor " denildi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay , "Çölaşan'ın işten çıkarılması, diğer muhalif yazarlara uyarıdır" değerlendirmesini yaptı. "Çölaşan'ın Hürriyette görevine son verilmesi, AKP iktidarının bu gazete üzerindeki baskısının sonuç vermesidir, iktidara yandaş olmayan yazarın cezalandırılmasıdır" diyen Abakay, " Bu olayla basın özgürlüğü, bağımsız gazetecilik fikri yara almıştır" vurgusunu yaptı.
Türkiye Gazetciler Sendikası Başkanı Ercan Sadık İpekçi "Seçim öncesinde işten çıkarmalar başlamıştı ama daha alt düzeyde, muhabirler arasındaydı. Ama, iktidara uygun bir medya şekillenmesinin istendiğinin sinyalleri o zamandan veriliyordu. Seçimden sonra ise bu kez daha büyük taşlar yerinden oynamaya başladı. Endişelendirici bir sürece doğru gidiliyor" diye konuştu.
G-9'u oluşturan TGS, ÇGD, TGC Ankara Temsilciliği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği ve Haber-Sen de ortak bir kınama metni yayımladı.
Altuğ'un işine son verildi
Tirajı 100 binin üzerinde olmasına karşın kısa bir süre önce kapatılan, Doğan Grubu'nun muhalif yayın organı Gözcü gazetesinin yerine kurulan Sözcü'de de Çölaşan ile aynı gün gazetenin deneyimli yazarlarından Kurtul Altuğ 'un işine son verildi.