A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

İşini bilen Türk Gençliği okumuyor!!!

Kategori Kategori: Araştırma | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 16 Aralık 2008 11:12:49

Gençlik, iş yoğunluğu, dersler ve televizyon nedeniyle kitap okumazken gençlerin yüzde 75.9'unun evinde kitaplığı bile yok. Ama AGAİD'in araştırmasına göre Türkiye'deki gençlerin çok büyük bölümü ülkenin geleceğinden umutsuz. Gençlerin yüzde 57.9'u vergi kaçırmayı yüzde 40.9'u da rüşveti savunuyor...

Türk Gençliği ile ilgili iki ayrı şirketin iki konuda yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar çıktı.

Pİ Grup Danışmanlık ve Araştırma tarafından yaptırılan anket, Türk Gençliğinin okumadığını gözler önüne serdi.

Gençlik, iş yoğunluğu, dersler ve televizyon nedeniyle kitap okumazken gençlerin yüzde 75.9`unun evinde kitaplığı bile yok.

Gençliğin yüzde 86.7`si kitap alırken `korsan` kitabı satın almayı seçerken, okuma alışkanlığının olmamasının sebebini ise `eğitim sistemi` olarak görüyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası(BES) tarafından Pİ Grup Danışmanlık ve Araştırma`ya yaptırılan anket, Türk Gençliğinin okumadığını gözler önüne serdi. Gençlik, iş yoğunluğu, dersler ve televizyon nedeniyle kitap okumazken gençlerin yüzde 75.9`unun evinde kitaplığı bile yok.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası, gençliğini okuma alışkanlığını Pİ Grup Danışmanlık ve Araştırma`ya yaptırdığı anket ile gözler önüne serdi. Ankete 18-30 yaş arasın Bin 831 genç katılırken, bu gençlerin yüzde 67.2`si ortaöğretim, yüzde 22.7`si üniversite, yüzde 4,3`ü yüksek lisans mezunu, yüzde 5,8`i ise okur yazar.

Ankete göre, gençliğin yüzde 11.2`si düzenli olarak kitap okurken yüzde 17.4`ü aralıklarla, yüzde 63.9`u ise düzensiz olarak ara sıra kitap okuyor. Gençler, kitap okumalarına engel olarak ise iş yoğunluğu, dersler ve televizyonu gösteriyor. Ankete göre, gençlerin yüzde 18.9`u iş yoğunluğundan kitap okumaya vakit bulamazken, yüzde 15.7`si dersler nedeniyle vakit bulamıyor. Gençlerin, yüzde 24.5`i okuma alışkanlığına sahip olmadığı için düzenli kitap okumadığını, yüzde 26.3`ü boş zamanlarından televizyon izlediğini, yüzde 8.2`si ise boş zamanlarını başka şekilde değerlendirdiği için kitap okuyamadığını açıkladı.

Ankete göre gençler kitaba para vermekten de kaçınıyor. Gençlerin sadece yüzde 11.3`ü yakın bir tarihte para vererek kitap alırken, yüzde 10.8`i 6 ay önce, yüzde 23.6`sı 1 yıl önce, yüzde 45.6`sı ise 1 yıldan daha uzun zaman önce kitap satın aldı. Yüzde 8.7`si ise en son ne zaman kitap aldığını hatırlamıyor. Gençlerin yüzde 81.3`ü kitap fiyatlarını pahalı bulurken, bu nedenle korsan kitaba yöneliyor. Gençlerin yüzde 86.7`si korsan kitap aldığını açıklarken, sadece yüzde 7.1`i korsan kitap almadığını bildirdi. Ankete göre, gençlerin yüzde 75.9`unun evinde kitap koyacak yeri dahi yok.

Ankete göre gençlik günlük gazete dahi almıyor. Gençlerin sadece yüzde 26.5`i günlük gazete alırken, her gün gazete okuyanların oranı ise sadece yüzde 10.2 oldu. Gençlerin yüzde 21.7`si haftada birkaç kez gazete okurken, ayda birkaç kez okuyanların oranı ise yüzde 64.2.

Gençlik gazete okurken de spor ve magazin haberlerini okumayı tercih ediyor. Ankete göre gençlerin yüzde 5.8`i siyaset haberlerini okurken, yüzde 19.2`si magazin, yüzde 29.1`i spor, yüzde 2.5`i ekonomi, yüzde 7.3 köşe yazarları, yüzde 11.4`ü ize adliye haberlerini okuyor. Gazetenin tamamını okuyanların oranı ise yüzde 23.2`de kaldı.

Ankete göre gençlerin yüzde 38.5`i Türk insanının yeteri kadar okuyan bir yapıda olduğunu düşünürken, yüzde 56.6`sı ise Türk insanının okumadığını düşünüyor. Gençlerin yüzde 88.7`si ise eğitim sistemi nedeniyle okuma alışkanlığının olmadığını savunurken, kampanyaların okumaya teşvik ettiğine inananların oranı ise yüzde 15.3. Gençlerin yüzde 77.5`i ise kampanyaların okuma alışkanlığına yardımcı olmadığına inanıyor.

Gençler, Türk edebiyatına yöne veren isimleri dahi bilmezken, kendilerine kitap hediye edilmesini de istemiyor. Gençlerin yüzde 36.1`i kendisine bir kitap hediye edilmesini isterken yüzde 56.6`sı hediye kitap istemiyor. Ankete göre gençlerin yüzde 89.7`si ise Türk edebiyatına yön veren isimleri takip etmiyor.

AGAİD’in araştırmasına göre ise Türkiye’deki gençlerin çok büyük bölümü ülkenin geleceğinden umutsuz. Gençlerin yüzde 57.9’u vergi kaçırmayı yüzde 40.9’u da rüşveti savunuyor.

Ankara Genç İşadamları Derneği’nin (AGİAD) yaptırdığı, ‘Gençlik, İtibar, İş Hayatı ve Gelecek Araştırması’ anketi, Türkiye’de yaşayan gençlerin çoğunluğunun ülkenin geleceğinden ümitsiz olduğunu ortaya koydu. Gençlerin önemli bir bölümü rüşvetle vergi kaçırmayı da doğal buluyor.

Derneğin Pi Araştırma Şirketi’ne 18-30 yaş grubu arasındaki 1752 kişiyle yaptırdığı araştırmanın sonuçlarına göre, her üç Türk gencinden biri “İtibar deyince ne anlıyorsunuz” sorusuna “Güç” yanıtını verdi. 100 gençten 36’sı iyi bir eğitim almanın itibar sahibi olmak için ne kadar önemli olduğu sorulunca, “Çok önemsiz” derken, yüz gençten 61’i itibar sahibi olmanın her zaman haklı olmak anlamına geldiğini savundu. Yüz gençten 20’sine göre ise itibarın en büyük simgesi “Kuvvetli bir banka hesabı.”

Gençlik ve iş hayatı ile ilgili soruları da yanıtlayan gençlerin yüzde 93.7’si, çok önemli bir üniversiteden diploma almanın iş bulmanın garantisi olduğu düşüncesine katılırken, yüzde 95. 3’ü güçlü ve tanınmış bir şirkette çalışmanın çok önemli bir şey olduğunu düşündüklerini ifade etti. “Fark edilmeyecekse vergi kaçırılabilir” diyenlerin oranı yüzde 57.9 iken gençlerin yüzde 40.9’u geçimini sağlamak için rüşvet almanın doğal olduğunu dile getirdi.

“İş garantisinden dolayı devlet memurluğu çok büyük güvence midir?” sorusuna gençlerin yüzde 72.8’i evet yanıtını verirken, gençlerin yüzde 28.9’u çok iyi maaşlı bir iş istediğini söyledi.

Genel olarak gelecekten umutsuz bir tablo çizen gençlerin yüzde 84.2’si Türkiye’nin önümüzdeki dönemde AB’ye giremeyeceğini söylerken, yüzde 86.2’si Türkiye’nin gelişmişlik ve refah düzeyinin artmayacağını düşündüğünü söyledi. Yüzde 86.3’ü Türkiye’nin gelir dengesine kavuşamayacağını belirten gençlerin yüzde 83.3’ü de “Türkiye’de eğitim sorunuyla ilgili sıkıntılar bitmez” yanıtını verdi. Yüzde 84.1 ile Türkiye’deki eğitim kalitesinin artmayacağını düşünen gençlerin yüzde 88.7’si de işsizlik sorununun çözülemeyeceğini düşündüklerini söyledi.

“Güneydoğu’da yaşanan sıkıntılar bitmez” diyenlerin oranı yüzde 75.5 iken, yüzde 78.2’si Türkiye’nin komşularıyla olan sorunlarının devam edeceğini düşünüyor.

“Türk siyaseti daha kaliteli bir seviyeye gelecek mi?” sorusuna gençlerin yüzde 81.9’u “Hayır” cevabı verirken, yüzde 90.2’si Türkiye’nin ileri teknolojiler üreten bir ülke olmayacağını ve gerikalmışlığı yaşamaya devam edeceği yanıtını verdi.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git