Yunanistan'da bir gencin polis kurşunuyla ölümünün ardından bir haftadır süren olaylar devam ederken, Atina üniversitesindeki işgali sürdüren anarşistler internet üzerinden yayınladıkları bildiride, Nazım Hikmet'in dizelerine yer verdiler. Bildiri, "Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak; nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa" diye başlıyor.
Yunanistan başkentinde bulunan Atina Ekonomi ve İşletme Fakültesi’nde (ASOEE) işgali sürdüren bir öğrenci grubu, İngiltere merkezli anarşistlerin e-dergisi Occupied London’da bir bildiri yayınladı. Yunanistan’daki olayları bloglarında dakika dakika haber veren anarşistler, önceki gün siteye konan söz konusu bildiriye, Nazım Hikmet’in, "Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak; nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa" dizeleriyle başladı. "Atina Ekonomi ve İşletme Fakültesi işgal inisiyatifinden" imzalı İngilizce bildiride, Yunanistan’daki ayaklanmanın kolay kolay bitmeyeceği, normale dönüşün söz konusu olmadığı vurgulandı. "Her yerdeyiz. Biz gelecekten bir resmiz" başlıklı yazıda, "15 yaşında bir çocuğu öldürmenin dünyayı tepetaklak etmek için yeterli güçte bir etki yarattığı" belirtildi.
Türklerden destek
Bildirinin yer aldığı internet sayfasına Türklerden de yorumlar geldi. "KA" rumuzlu bir yorumcu, "Ben Türkiye’denim. Nazım Hikmet’in ismini burada görmek benim için büyük anlam ifade ediyor. Bu, milletlerin ötesinde bir dayanışma. Dayanın çocuklar" diye yazdı. Türk olduğunu belirten bir başka yorumcu da, "Yunan yoldaşlarımızı özel bir dikkatle izliyoruz. Mücadelenizin, yeni yerel ve uluslararası şebekeler kurmamıza yardım edeceğini umuyoruz. Kalplerimiz ve ruhumuz tamamen sizinle" ifadesini kullandı. Buna karşılık veren bir başka yorumcu da, "Yunanistan’daki barikatlarımızdan Türkiye’ye devrimci selamlar. Türkiye’den Yunanistan’a, Fransa’ya, Almanya’ya, Şili’ye, Venezuela’ya kadar her yerdeyiz" dedi.
Ya direnişçilerle ya da yalnız
NAZIM Hikmet dizeleriyle başlayan bildiriden bir bölüm şöyle: "Bize, politikanın uzlaşma siyaseti olduğunu ve gerisinin çete savaşları, ayaklanmalar ve kaos olduğunu söylediler. Böylece her eylemin o canlı özünü inkar etmeye, bizi yapabileceğimiz şeylerden ayırmaya, yalıtmaya çalıştılar. İkilem burada: Ya direnişçilerle ya da yalnızsınız. Böylesine bir ikilemin, aynı zamanda bu kadar mutlak ve gerçek olduğu nadir zamanlardan birini yaşıyoruz."
Fransız desteği: Hepinize ölümYunanistan’daki gösterilere farklı ülkelerde destek verenlerin sayısı artıyor. Fransa’nın başkenti Paris’teki Yunan Büyükelçiliği önünde önceki gece toplanan Fransız gençler polisle çatıştı. Bir protestocu, "Bir çocuğa üç kurşun, hepinize ölüm" pankartı açtı.
Komşuda son durum Yunanistan’da 16 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla hayatını kaybetmesiyle başlayan olaylar birinci haftasını tamamlarken, göstericiler eylemlerini Noel’e (24 Aralık) kadar sürdürmekte kararlı.
7 Aralık Cumartesi gecesinden, 10 Aralık Salı gününe kadar eşi görülmemiş şiddet ve yağmalama eylemlerini gerçekleştiren göstericiler dün iyice duruldu. Yin de, onbinlerce ortaokul, lise ve üniversite öğrencisi sokaklarda. Sahnede artık 13-20 yaş arasındaki öğrenciler var.
Öğrenciler, molotof kokteylleri kullanan anarşistlerin aksine, beraberindeki çekiç ve kazmalarla bulundukları yerlerde kaldırımları kazıp topladıkları taşları polislere atıyorlar.
Anarşistler ise, polise karşı dokunulmazlığı bulunan üniversiteleri işgal edip bekliyorlar. Üniversitelerin işgal eylemlerinde büyük tahribat görmeleri nedeniyle rektör, dekan ve öğretim üyeleri, Atina Üniversitesi’nin girişini sembolik olarak birkaç saatliğine işgal ettiler.
Yunanistan Kilisesi lideri, Atina Başpiskoposu Yeronimos ilk kez ülkesinde yaşananlara değindi ve "bu çocuklar nedensiz öfkelenmedi" dedi.
2 bin gösterici Yunan parlamentosunu kuşatınca, polis de eylemcileri kuşattı. Sintagma Meydanı’nda 300 öğrenci oturma eylemi yaptı.
Göstericilerin daha az, ama daha örgütlü oldukları gözlendi. Selanik ve Hanya’nın yanı sıra bir çok kentte daha bugün gösteriler planlanıyor.