Marmaray, metro ve Sultanahmet kazılarında bulunan 500 eser, Aralık ayı sonuna kadar İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek."Gün Işığında Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazılarında İstanbul'un Sekiz Bin Yılı" konulu sergi, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Aralık ayı sonuna kadar sergilenecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından Yenikapı semtinde Marmaray ve Metro projelerinin yer aldığı 58 bin metre karelik alanda 2004 yılında başlatılan arkeolojik kazılarda, Neolitik, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait mimari kalıntılar ile 7 bin 600 adet taşınabilir kültür varlığı gün ışığına çıkartıldı.
Sirkeci ve Üsküdar’da da yine Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait mimari kalıntılar ile birlikte Roma ve Helenistik dönemlere ait çeşitli eserler bulundu.
Sultanahmet eski cezaevi bölgesinde 1997 yılında başlatılan ve halen devam eden 17 bin metre karelik alandaki kazılarda da Bizans Büyük Sarayı’na ait birçok yapı kalıntısı ve küçük buluntu gün ışığına çıkartıldı.
Kazılar sonucu ortaya çıkan kültür varlıkları İstanbul’daki denizcilik, ticaret, günlük yaşam ve topoğrafyaya ilişkin çok yeni bilgiler sunuyor.
Elde edilen eserler, 1. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu çerçevesinde Vehbi Koç Vakfı’nın desteği ile taşınabilir kültür kalıntılarının toplumla buluşmasını sağlamak ve İstanbul’un tarihi geçmişini tanıtmak amacıyla İstanbul Arkeoloji Müzesi Assos Salonu’nda bir sergide toplandı.
Sergide, İstanbul’un 8 bin yıllık kültür hayatının gelişimine ışık tutacak olan ve Prehistorik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar uzanan zaman dilimi içine giren Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Sultanahmet kazı buluntularından oluşan yaklaşık 500 eser yer alıyor.
Aralık ayı sonuna kadar ziyarete açık kalacak sergide yer alan eserler arasında, Marmaray-Yenikapı kazılarından çıkan 24 tekneden biri olan ve yükü ile beraber elde edilen ‘Marmaray 6 teknesi’, Sirkeci kazı buluntusu ‘elmas taşlı altın yüzük’, Sultanahmet eski cezaevi kazısında ortaya çıkan ve 3. Selim’e ait ‘altın sikke’, Roma dönemine ait Sirkeci kazı buluntusu ‘mermer heykel başı’, 7. Konstantin dönemine ait ‘altın sikke’, milattan sonra 2. yüzyıl ‘fildişi Apollon veya Hermes heykelciği’ ve üzerindeki kitabede “Sağlıkta kullan hanımefendi, güzellikte ve mutlulukta olup giy” yazısı olan Bizans dönemine ait ‘ahşap sandalet tabanı’ da bulunuyor.
Gercekten sasirtici bir calisma Insanlar yasadiklari topraklarin altinda neler oldugunu dusunmeli ve saygili olmali